»

Everest dobil signal 4G

Telegraph News - Pred slabimi tremi leti smo pisali, da je dobršen del Everesta dobil pokritost s signalom 3G, potem ko je bila predhodno mogoča komunikacija le s satelitskimi telefoni. Sedaj je bazni tabor na Everest dobil signal 4G.

Že leta 2007 je Huawei v sodelovanju s China Mobile pokril severno pot na Everest z mobilnim omrežjem, saj so Kitajci leta 2008 tja nesli olimpijsko plamenico. V baznem taboru na višini 5100 metrov so postavili postajo, ki do danes deluje brez težav. Potem so leta 2010 omogočili še pokritost s signalom 3G, odslej pa torej s 4G.

Kljub pompozni izjavi za javnost je treba pravilno razumeti dosežek. Povezljivost 4G je mogoča iz baznega tabora. Čeprav na nadmorski višini dobrih pet kilometrov ni prijetno, tam najdemo...

28 komentarjev

Huawei bi kupil Nokio, pokazal Ascend A6

Financial Times - Kitajski Huawei je danes povsem nepričakovano objavil, da razmišljajo o prevzemu Nokie. Richard Yu, vodja prodaje v Huaweiju, je namreč povedal, da razmišljajo o tovrstnem prevzemu. Kombinacija Nokia in Hauwei bi imela določene sinergijske učinke, končna odločitev pa bo odvisna od pripravljenosti Nokie za prodajo.

Ali je v tem kaj resnice, bomo videli kmalu. Borze so medtem na to že odreagirale, saj je delnice Nokie takoj po objavi pridobila več kot deset odstotkov. A njena vrednost je potem začela zlagoma kopneti, saj je prevzem še zelo v zraku. Huawei še ni dal nobenih konkretnih zavez, poznavalci pa svarijo, da Huawei doslej sploh še ni izvedel nobenega velikega prevzema. Res pa je, da podjetje v...

33 komentarjev

Najviše ležeči superračunalnik ob teleskopih na 5000 m

European Southern Observatory - Ste kdaj prebrali nalepko na trdem disku? Na njej so zapisani delovni pogoji, ki ne obsegajo le temperaturnega razpona, ampak določajo tudi zgornjo nadmorsko višino, ki običajno znaša 3000 metrov. Razlog je v delovanju diskov, saj med branjem glava počiva na zračni blazini, za kar potrebuje dovolj gost zrak. Delovanje računalniške opreme na visoki nadmorski višini ni samoumevno, kot vam bo povedal vsak obiskovalec baznih taborov v Himalaji, v vesoljska plovila pa tako ali tako vgrajujejo posebno na kozmične žarke odporno opremo. V Čilu so na nadmorski višini 5000 metrov poleg teleskopov postavili superračunalnik, za kar so morali premagati precej tehnoloških težav.

ALMA je okrajšava za Atacama Large Millimeter Array...

55 komentarjev

Rast števila uporabnikov 3G v Severni Koreji

ComputerWorld - Potem ko so v Severni Koreji leta 2008 začeli vzpostavljati mobilno omrežje in leto pozneje napovedali, da bo to kar omrežje tretje generacije, se lahko sedaj njihov operater pohvali s pol milijona naročniki.

Konec lanskega decembra so imeli približno sto tisoč naročnikov mobilnih storitev 3G, do konca marca pa se je to število povzpelo na 535 tisoč, je sporočil Orascom Telecom. To egiptovsko podjetje je...

25 komentarjev

Signal 3G na Mount Everestu

Mount Everest

vir: TechEye
TechEye - Doslej je bila na Mount Everestu edina možnost povezljivosti s svetom satelitski telefon ali glasovno GSM-omrežje na kitajski (severni) strani gore. Podjetje TeliaSonera oziroma njegova nepalska podružnica Ncell pa je postavila osem baznih postaj na gori, izmed katerih štiri poganjajo sončne celice. Najnižja je na nadmorski višini 2870 metrov. Sedaj je na Mount Everestu moč ujeti hitri signal 3G za telefonske pogovore ali brskanje po spletu.

Pokritost Mount Everesta je bolj tekma za prestiž, čeprav je hitra povezava do interneta v baznih taborih zelo pomembna, večjo ekonomsko vrednost pa ima razširitev omrežja. Ncell namerava zagotoviti pokritost s signalom 3G po celem Nepalu, kamor je TeliaSonera vstopila...

8 komentarjev