»

Izšel PHP 5.5

Slo-Tech - Vsem znani in ljubi programski jezik PHP je po malo več kot letu dni razvoja dobil svežo različico 5.5.

Med novostmi, ki jih ni malo, se zopet najde bombončke iz drugih jezikov, kot so generatorji in korutine, klavzula finally za na konec try - except bloka in možnost uporabe konstrukta list(.., .., ..) v foreach stavkih. Nove so tudi funkcije za izdelavo in preverjanje soljenih hashev za gesla, ki po končno uporabljajo algoritem bcrypt, ki ni tako zelo enostaven za masovno razbijanje gesel.

Podjetje Zend je prispevalo tudi odprtokodno različico knjižnice OPCache, ki s predpomnenjem že prevedene PHP kode prispeva k znatni pohitritvi. Mnogim je znana podobna rešitev APC, ki žal ni več vzdrževana.

...

11 komentarjev

Kiberpipa: Nokia in MS, App Engine, kultni sci-fi

Linux namestitvena delavnica LUGOS, Aleš Košir, 29.1. 2005

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 28.2., ob 19h bo Mobile Monday Slovenia posvečen dogajanju World Mobile Congressu, ki je potekal v Barceloni letošnjega februarja na katerem sta strateško sodelovanje najavila Nokia in Microsoft. Andraž Logar bo tako bolj predstavil dogajanje na zadnjem kongresu. Nato bo na vrsti podelitev nagrad zmagovalnim aplikacijam natečaja Nokia App Forum. Predstavnika Nokie za naše področje, Iva Carić in Karl Pletschko bosta predstavila prihodnjo Nokiino strategijo sodelovanja z razvijalci. Na koncu pa vas bo Aleš Rosina popeljal skozi razvoj aplikacij za Microsoft mobilna okolja ter razložil kako načrtovati in razvijati preprosto aplikacijo ter kako z njo zaslužiti.



V...

3 komentarji

Google I/O se je začel

Slo-Tech - Včeraj se je začela največja letošnja razvijalska konferenca, ki jo gosti San Francisco. Google I/O bo trajal dva dni. V tem času se bo družilo 5000 ljudi iz 66 držav, ki bodo lahko poslušali več kot 200 predavanj in si ogledali 180 demonstracij delovanja izdelkov v razvoju. Lani je bil hit HTML5, ki se je v letu dni že pošteno udomačil na spletu, letos pa so prikazali Google App Engine for Business, ki že dve leti omogoča pisanje aplikacij na Googlovi infrastrukturi, medtem ko za večjo prenosljivost oblakov sodelujejo z VMWarom.

Seveda ni šlo brez omembe Chrome Web Stora, ki po Googlovih beseda ne bo le še ena izmed spletnih trgovin za aplikacije. Zagnali jo bodo še letos. Prvi dan so predstavili še Google Maps API Premier v3, ki je končno zlezel iz...

28 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

Spletne urice: Zakaj sem namesto PHP uporabil Ruby on Rails?

Slo-Tech - V sredo, 15. marca vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na spletne urice kjer bo Marko Mrdjenovič primerjal PHP in famozni Ruby on Rails.

20060106.log:17: Sebastjan mi je pastal link na Jonas blog, kjer je bil link na video, v katerem v pol ure naredis blog. Nisem takoj naročil knjige, sem se pa kljub temu, da sem običajno svoje projekte delal v PHPju, odločil, da naredim site v Ruby on Rails.

Predavanje se bo osredotočilo na razlike med PHP in RoR, morebitne težave pri prehodu in nasploh vse, kar bom doživel na tej poti.

23 komentarjev