»

Mozilla želi privzeto zbirati podatke uporabnikov Firefoxa

Slo-Tech - Firefox ob namestitvi uporabnika vpraša, ali želi sodelovati v zbiranju podatkov o uporabi (telemetrija), ki se pošiljajo Mozilli in jih organizacija potrebuje za izboljšanje brskalnika. Inženirji ugotavljajo, da velika večina ljudi te možnosti ne izbere, zato ima Mozilla zelo omejen nabor podatkov, ki za povrhu niso niti reprezentativni. To želijo spremeniti tako, da bi v novih verzijah Firefoxa ta možnost bila privzeto vključena, tako da bi morali izrecno prepovedati deljenje teh podatkov z Mozillo (opt-out).

V ta namen bi uporabljali tehnologijo RAPPOR (Randomized Aggregatable Privacy-Preserving Ordinal Response), ki jo razvija Google in omogoča skupinsko zbiranje statistike, ki pa je anonimizirana in ne omogoča prepoznavanja posameznikov. To tehnologijo Google uporablja v svojem Chromu. Mozilla bo v prihodnjih...

55 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Tu je Firefox 21

Slo-Tech - Izšla je nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 21. V novi različici je spet nekaj novosti, med katerimi velja izpostaviti spremembo možnih nastavitev za zloglasno funkcijo Ne sledi (Do Not Track - DNT). Ta bo imela odslej tri možnosti glede na nastavitve uporabnika. Poleg klasičnih Ne sledi in Nedoločeno je dodana eksplicitna možnost Sledi za tiste, ki bi želeli gledati personalizirane reklame. Nekaterim ljudem bo to dejansko koristilo.

Druga večja sprememba je še poročilo o stanju Firefox (Health Report), ki beleži osnovne...

35 komentarjev

Firefox bo privzeto blokiral vse vtičnike razen Flasha

Mozilla.org - Mozilla je napovedala radikalno spremembo pri nalaganju vtičnikov na spletnih straneh v Firefoxu, ki predstavlja nadaljevanje tehnike vtičnikov na klik iz Firefoxa 17. Tedaj je Mozilla sestavila seznam nevarnih vtičnikov (stare verzije Jave, Silverlighta in Flasha), ki jih Firefox ni več samodejno naložil, ampak je uporabnika obvestil o nevarnosti in zahteval potrditev pred zagonom vtičnika. Odslej bo tako pri vseh vtičnikih razen najnovejšem Flashu.

To pomeni, da bo Firefox namesto vseh vtičnikov prikazal sporočilo, ki bo podobno temu na sliki (a z bolj generičnim besedilom, saj bodo neselektivno blokirali vse). Šele ko bo uporabnik kliknil nanj, ga bo Firefox...

52 komentarjev

Mozilla pokazala telefona s Firefox OS

Mozilla.org - Mozilla je najavila svoja prva telefona, ki ju bo poganjal lastni operacijski sistem Firefox OS. Trenutno gre za modela, ki sta namenjena razvijalcem aplikacij, da jih bodo lahko čim bolje prilagodili operacijskemu sistemu Firefox. Ko bodo izšli telefoni s tem sistemom za široke ljudske množice, bodo konkurenca androidnim telefonom v najcenejšem segmentu. Mozilla namreč pravi, da v razredu do 100 dolarjev telefoni z njihovim operacijskim sistemom delujejo precej bolje kakor tisti z Androidom.

Novinca nosita imeni Peak in Keon, Mozilla pa ju predstavlja v sodelovanju s španskima Geeksphonom in TelefA3nico. Peak je bolj oskubljen in ima enojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S1 1 GHz, podporo za 3G HSPA, 2G EDGE, Wi-Fi, GPS (a...

45 komentarjev

Izšel nativni Firefox za Android

Mozilla.org - Čeprav je bil Firefox na Androidu podprt že sedaj, je bil ta nekoliko počasnejši, ker je uporabljal gradnike XUL. Mozilla je zato že nekaj mesecev razvijala Firefox za Android, ki uporablja domače gradnike, kar zelo blagodejno vpliva na hitrost. Po majski beti je sedaj pred nami končna verzija Firefoxa 14 za Android, ki jo seveda lahko snamete z uradne strani ali poiščete v Google Playu.

Novega je torej precej, saj je pod pokrovom dobršen del napisan povsem na novo. To se zelo pozna na hitrosti, saj je Firefox več kot dvakrat hitrejši od stare verzije in po besedah proizvajalca poskočnejši tudi od ostalih brskalnikov za Android (merili so z lastnim testom Eideticker). Hitrejša sta tako zagon kakor tudi izris strani (rendering). Druge...

20 komentarjev

Firefox 4 izšel

Mozilla.org - Pravkar je izšla nova verzija odprtokodnega spletnega brskalnika Firefox 4, ki ga razvija Mozilla. Težko pričakovano verzijo so pilili dobro leto dni, vse od prvih alfa verzij februarja lani, ko se je verzija imenovala 3.7, kasnejših beta verzij (ko je bilo že jasno, da bo to inačica 4.0) in končno kandidatov za izid prejšnji teden. Končna verzija je na internet ušla že včeraj, uraden izid pa se je zgodil danes ob 15.00 po srednjeevropskem času.

Firefox 4 podpira vse operacijske sisteme Windows od verzije 2000 dalje, Mac OS X 10.5 ali novejši in Linux, s čimer ponuja nove funkcije najširšemu krogu uporabnikov. Internet Explorer 9 je denimo omejen na Windows Visto ali novejše.

Prva novost, ki jo opazimo, je prenovljen...

235 komentarjev