»

Bo Asus prevzel Gigabyte?

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a, naj bi se tajvanski proizvajalec matičnih plošč, Asus, spogledoval s prevzemom drugega tajvanskega giganta, Gigabyte. Za ta korak naj bi se Asus odločil zaradi vse večje konkurence s strani kitajskega Foxconna, ki je lani prodal kar 40 milijonov matičnih plošč, od tega kar 32 milijonov za OEM proizvajalce osebnih računalnikov. Letos naj bi Foxconn pričakoval še boljše poslovne rezultate, s čimer ogroža vodilni položaj Asus-a pri prodaji matičnih plošč. Z združitvijo z Gigabytom bi tako Asus utrdil svoj položaj, saj naj bi obvladoval kar 45 odstotkov trga z matičnimi ploščami.

Tako Asus kot Gigabyte sta novico o prevzemu zaenkrat zanikala.

Več o tem na DigiTimes-u.

16 komentarjev

Rezultati matičnoploščnih proizvajalcev

X-Bit Labs - Mesec je zopet naokoli in spet je čas, da si pogledamo, kako so se odrezali proizvajalci matičnih plošč. Po pričakovanjih se seznam ni preveč spremenil, saj med prvimi še vedno ostajajo MSI, Gigabyte, ASUS in ECS. Slednji že dalj časa drži vodstvo, saj jim je pred kratkim uspelo proizvesti največje število matičnih plošč (14.92 milijona). Tesno sledi ASUS s 14.7 milijona prodanih kosov, MSI z okoli 12 milijoni in Gigabyte z 10.08 milijona. Več informacij tukaj.

0 komentarjev

DDR zmaguje

DigiTimes - Ta članek v Digitimes-u pravi, da DDR uspešno zavzema trg. Sodeč po podatkih, ki so jih objavili največji proizvajalci matičnih plošč (Elitegroup, ASUS, Gigabyte in MSI), je najmanj polovica njihovih matičnih plošč na tržišču na DDR pomnilniški osnovi. S prihajajočim (v Slovenijo; v Ameriki že prodajajo plošče na njem) VIA P4X266 čipovjem za DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje se bo DDR SDRAM še bolj razširil.
Morate pa upoštevati, da to govori le o trenutnem stanju v trgovinah. Proizvajalci matičnih plošč imajo v trgovinah le najnovejše izdelke. To ne pomeni, da je DDR bolj razširjen kot SDRAM med uporabniki... Podatek pove le, da je DDR SDRAM bolj priljubljen kot RDRAM in SDRAM na prodajnih policah. Kako tudi ne bi bil, če je pa cena le za komaj kaj višja od SDRAM-a, pohitritev pa je, sploh z najnovejšimi čipovji, kar 30-45%. V to, zakaj RDRAM ni priljubljen pa se sploh ne bom spuščal......

2 komentarja

Rezultati proizvajalcev matičnih plošč objavljeni

X-Bit Labs - 8 proizvajalcev matičnih plošč je izdalo svoje julijske poslovne rezultate in moram priznati, da so bili le-ti kar dobri, če pomislimo, da se je celotna računalniška industrija znašla v krizi. Porast proizvodnje je najverjetneje povzročilo večje zanimanje za procesorje Pentium 4 in s tem tudi za njegove matične plošče, pa tudi DDR SDRAM je počasi postal dostopen vsakomur. Lestvica ni utrpela kakšnih blaznih sprememb, saj je prvi še vedno ASUS, drugi ECS, tretji MSI, četrti Gigabyte, itd. Drugače, pa mnogi pričakujejo še večji porast prodaje matičnih plošč - predvsem tistih za Pentium 4 procesorje - saj bo Intel v kratkem predstavil svoj Brookdale nabor, ki bo zaradi podpore PC133 SDRAM-u pocenil celoten sistem, svoje pa bo opravil tudi DDR pomnilnik.

0 komentarjev

Slabe napovedi za DDR

The inquirer - Po poročilih na The Inquirerju so se VIA, Micron, Samsung in nekaj neimenovanih proizvajalcev matičnih plošč odločili, da znižajo cene svojim izdelkom, ki imajo kakršnokoli zvezo s kratico DDR (pomnilnik, matične plošče, chipseti). Razlog za nižanje cene je, da se prej omenjeni proizvajalci hočejo čim prej znebiti zalog, ki se jim kopičijo v skladiščih. Nekateri proizvajalci so enostavno precenili razmere na tržišču in predozirali proizvodnjo matičnih plošč. Probleme ima tudi VIA, ki se je zapletla z nekaterimi proizvajalci matičnih plošč, ki nameravajo po Intelovem zgledu zraven svojih izdelkov dodajati DDR module.
Vse kaže na to, da ljudje DDR SDRAMA še niso dodobra spoznali in sprejeli, ali pa podpora le-temu zaenkrat še vedno ni potrebna, ker SDRAM popolnoma zadovoljuje potrebe računalniškega tržišča. Proizvajalci pomnilnika bodo tako morali narediti kar dober načrt, kako prepričati ljudi v nakup tega precej obetavnega pomnilnika. Morda bi se nekateri (tukaj mislim predvsem na...

0 komentarjev

Nove MSI-jke

X-Bit Labs - Ta bo spet ena dolga novica. MSI je danes objavil svoj načrt za idelavo matičnih plošč v tem poletju. Spodaj naštete bodo šle v izdelavo in NE v prodajo!

Pentuim 4
  • MS-6504
    i850 čipovje, socket478 ležišče, 4 plastni PCB, 4 RIMM reže, ena AGP Pro reža, pet PCI rež in ena CNR reža. Plošča bo imela tudi vgrajeno zvočno kartico (Creative CT5880). Kot je v navadi za MSI bo plošča podpirala PC2PC in D-LED monitorček.
  • 845 Pro2-R (MS-6528)
    i845 čipovje, socket478 ležišče, podpora za do 3GB PC133 SDRAM, 4 DIMM reže, ena AGP 4x reža, šest PCI rež in ena CNR reža. Vgrajen šest-kanalni zvok od C-Medie. Kot dodatno opcijo se bo dalo dobiti tudi ploščo z Promisovim RAID kontrolerjem. Tudi ta plošča bo podpirala PC2PC.
  • 845 Pro3-R (MS-6398)
    Izboljašana verzija zgornje plošče na Brookdale čipu. Tokrat s podporo DDR pomnilniku. Tri DDR DIMM reže, ki podpirajo do 2GB DDR SDRAM-a. Vse specifikacije so enake 845 Pro2-R (MS-6528). Čeprav se bo masovna produkcija plošče začela že letos poleti bo na tržišče,...

3 komentarji