»

Izšel Linux 3.9

Phoronix - Danes je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki ima številčno oznako 3.9. Linux se po spremembi številčenja z verzijo 3.0 drži približno dvomesečnega cikla izdajanja podverzij, ki se tudi ne delijo več na razvojne in stabilne različice glede na lihost oziroma sodost druge številke (2.2, 2.4 itd. so bile stabilne, 2.1, 2.3 itd. pa eksperimentalne). Bistvenih sprememb od preizkusne verzije 3.9 rc8 pretekli teden ni.

Glavne novosti so podpora za RAID5 in RAID6 v datotečnem sistemu btrfs (podpora je sicer bolj eksperimentalne narave in še ni namenjena kritičnim sistemom), odpravljen je hrošč...

20 komentarjev

Izšel Linux 3.8

Phoronix - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi oznako verzije 3.8. Dva meseca po izidu prejšnje večje verzije (3.7) se je nabralo že toliko novosti, da je pred nami nova inačica. Najpomembnejše novosti in izboljšave so sledeče: podpora za shranjevanje zelo majhnih datotek v neizrabljenem delu inode (index node) v datotečnem sistemu Ext4, kar bo pospešilo delo s temi datotekami in privarčevalo prostor na disku; datotečni sistem Btrfs je dobil možnost hitre zamenjave oziroma odstranitve diska; F2FS je nov datotečni sistem, ki je namenjen za SSD-je, saj upošteva in poizkuša čim bolj izkoristiti obstoj Flash Translation Layerja med fizično površino in logično predstavitvijo nosilca.

Dodatne novosti so še podpora ničelnim stranem največje velikosti...

21 komentarjev

Izšel Linux 3.6

LKML - Izšla je nova verzija Linuxovega jedra. Nova inačica nosi oznako 3.6 in predstavlja naslednjo večjo verzijo po julijski 3.5. Novosti je zvrhan koš, zato si bomo pogledali le najvidnejše.

Precej dodelav je doživel datotečni sistem Btrfs, ki je dobil nove možnosti za določitev kvot, možnost računanja razlik med posnetkoma in možnost kloniranja prek podnosilcev (subvolumes); nekaj popravkov je še v ext4. Uporabna možnost za mobilne naprave je hkratna hibernacija in stanje pripravljenosti. Ta omogoča, da se sistem zbudi kakor iz stanja pripravljenosti, če pa zmanjka napajanja, se obnovi kakor iz hibernacije brez izgube seje. Podprt je tudi protokol SMBv2 in gonilnik VIFO. Procesorji Ivy Bridge sedaj znajo uporabljati funkcijo Idle, medtem ko je sedaj...

11 komentarjev

Izšel Linux 3.4

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi številko 3.4. Predhodna večja stabilna verzija 3.2 je izšla pred skoraj pol meseca, tako da se je v tem času nabralo precej novosti.

Končna verzija 3.4 se bistveno ne razlikuje od sedmega kandidata za izid (-rc 7). Mnogo izboljšav tiči v datotečnem sistemu btrfs, ki je dobil novo orodje za reševanje podatkov (btrfs-restore) in nove funkcionalnosti v že poznanem fsck. Ponovno so omogočeni bloki metapodatkov, ki so večji od 4 KB. Tako je bil zamišljen že od začetka, a ker koda ni bila dokončana, so prejšnje verzije za velikost bloka uporabljale kar velikost pomnilniške strani (na arhitekturi x86 torej 4 KB). Odslej so podprte velikosti do 64 KB. Datotečni sistem je tudi hitrejši in robustnejši....

14 komentarjev

Izšel Linux 3.0

Slo-Tech - Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6...

77 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev