»

Prihaja KDE light

Slo-Tech - Manjša skupinica openSUSE razvijalcev je začela delo na "lažji" različici priljubljenega GNU/Linux namiznega okolja KDE, imenovani KLyDE (The K Lightweight Desktop Environment). KLyDE naj bi bila pošteno oskubljena tako manj rabljenih paketkov kot nastavitev. S tem naj bi se približala vedno bolj priljubljenim lahkim okoljem kot sta XFCE ali LXDE (oba prideta tudi kot posebni različici Ubunta).

Za začetek so iz jedra KDE odpakirali knjižnici Nepomuk (desktop search) in Akonadi (object store za mejle, kontakte in koledar), ki sta sprva obljubljali veliko, vendar zavoljo ne najboljše implementacije predvsem počasnita sistem. Podobna usoda čaka še Activities...

14 komentarjev

KDE5 napovedan za naslednje leto

Shema prihajajočega KDE5.

vir: Heise
Heise - Razvijalska skupina priljubljenega namiznega okolja KDE je na še trajajočem Desktop Summitu v Berlinu napovedala prihod naslednje različice, KDE5. Podrobnosti še ni prav veliko, vendar naj bi bil izgled še kar podoben sedanji štirki, se pravi, brez radikalnih sprememb, kot smo jih bili deležni med prejšnjo 3.x in zdajšnjo 4.x. Datum izida naj bi bil enkrat prihodnje leto, in sicer kmalu po prihodu naslednje različice widget toolkita Qt5. Do takrat lahko tudi pričakujemo redne, 6-mesečne posodobitve KDE4.

Seveda KDE ne bi bil KDE, če ne bi napovedali tudi bistvenega redizajna (rewrite) svoje kode. KDE Platform, kot se sedaj imenuje, se bo spremenil v KDE Frameworks, tj. modularen sistem...

24 komentarjev

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja

KDE 3.2 izšel 3. 2

Slashdot - Končno je izšla nova in težko pričakovana različica namiznega okolja KDE 3.2. Besedilo uradne objave promovira predvsem novosti v izdani različici, ki jih je ogromno, vendar je zaradi preobremenjenosti strežnikov trenutno skoraj nedosegljivo. Poleg odpravljenih hroščev in novosti se KDE 3.2 lahko pohvali tudi z izboljšano odzivnostjo, saj je po prvih preskusih sodeč bistveno hitrejši od predhodnih različic. Na voljo so prvi namestitveni paketi za priljubljene distribucije in tudi izvorni paketki, seznam strežnikov pa se nahaja tukaj. Nova različica najbolj priljubljenega namiznega okolja za Linux in Unix je skoraj 90-odstotno poslovenjena in bo prisotna tudi v novi različici Slo-Tech GNU/Linuxa.

Na novico sta nas opozorila tudi gr3_g0r in gasperino.

19 komentarjev

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev