»

Droni še v tem desetletju redna pojava na nebu

Ameriška carinska uprava (CBP) trenutno razpolaga z 9 Predator droni, ki jih upravlja 80 pilotov. Na južni meji bdijo nad nezakonitimi priseljenci in prekupčevalci z drogo.

vir: Washington Times
Washington Times - Februarja je kongres potrdil zakonodajo, ki počasi odpira vrata za široko rabo brezpilotskih letal ("dronov") za vladne, policijske in celo zasebne namene. Zdaj je žogica na strani njihove Uprave za civilno letalstvo (FAA), ki mora do leta 2015 pripraviti smernice za testiranje in rabo komercialnih dronov, potem pa bodo lahko začeli leteti en masse. Po njihovih ocenah jih bo do konca desetletja na ameriškem nebu že vsaj 30.000 (še februarja so govorili o 10.000), seveda na veliko grozo nevladnih organizacij, ki jim 24-urni nadzor iz zraka ni prav nič všeč.

Posebej zaskrbljujoče je, da je FAA v zadnjih 5 letih že izdala skoraj 1500 dovoljenj za civilno rabo dronov, večino sicer zveznim policijskim službam. Nekaj čez 300 jih je...

27 komentarjev

NATO odobril vojaške napade na hekerje

The Verge - Kot kaže, imajo zahodne sile počasi dovolj vladno sponzoriranih hekerskih napadov (cyber warfare), zlasti s Kitajske in Rusije. Že nekaj časa se aktivno branijo s svojimi lastnimi heki, npr. zoper iransko infrastrukturo za bogatenje urana, zdaj pa bi radi na vladne hekerje začeli tudi streljati. Vsaj taka je vsebina novih in obsežnih pravil kiberbojevanja (ti. Talinnska pravila, po estonski prestolnici), ki jih je pri ekipi uglednim mednarodnih vojaško-pravnih strokovnjakov naročila zveza NATO.

Pravila tako dovoljujejo obrambo s konvencionalnim orožjem, če je napad le povzročil resno škodo za človeško življenje ali kritično infrastrukturo. Hekerji so v tem primeru povsem legitimne tarče, tako kot bi bil vsak tuji sovražni vojak.

Sicer piše še, da se sme napadati le države, s katerimi je država članica NATA "v...

90 komentarjev

Kitajska: mi ne napadamo ZDA, one napadajo nas

ZDNet - Kitajska se je nekoliko resneje in močneje odzvala na čedalje pogostejše obtožbe, da njeni vojaški hekerji napadajo ameriške novinarske hiše, podjetja in kritično infrastrukturo. Večkrat so jih že zanikali, sedaj pa so zatrdili, da je situacija v resnici obrnjena - ZDA redno napadajo Kitajsko.

Dvoje kitajskih vojaških internetni strani je lani v povprečju doživelo 144.000 napadov mesečno, pri čemer sta jih dve tretjini izvirali iz ZDA. Gre za strani ministrstva za obrambo in kitajske vojske, ki sta očitno zelo zanimivi za nepovabljene goste. Da so bili viri napadov v 63 odstotkih ZDA, Kitajci ocenjujejo na podlagi IP-naslovov (katere pa je seveda mogoče ponarediti). V letu 2012 naj bi...

30 komentarjev

Kitajski hekerji napadajo ameriške časnike in iščejo kitajske vire

The New York Times - Kitajski hekerji v vladni službi ne napadajo le ameriških vojaških sistemov, strateško pomembnih obratov in multinacionalk, temveč tudi časnike. V zadnjem času sta bila prizadeta The New York Times in The Washington Street Journal, v preteklih letih pa tudi številni drugi.

Kot ugotavlja The New York Times, so kitajski hekerji v zadnjih štirih mesecih intenzivno napadali njihove sisteme. Napadi so se začeli 25. oktobra, ko so pisali o sumljivem bogastvu novega kitajskega premierja Vena Džjabaoja in njegovih sorodnikov, ki obsega več milijard dolarjev. Analiza napadov je pokazala, da so uporabljali metode, ki so bile že v preteklosti podpis kitajskih vladnih hekerjev. Napadi naj bi izvirali z iste univerze, kjer so se...

9 komentarjev

Spopad hekerjev: Peter Veliki proti Sun Cuju

SecurityWeek - Trend Micro je izdelal zanimivo študijo, v katerem so primerjali lastnosti vzhodnoevropskih in vzhodnoazijskih hekerjev kot dveh geografskih skupin, od koder najpogosteje prihajajo hekerji. Rezultate so predstavili v poročilu z naslovom Peter Veliki proti Sun Cuju.

Večkrat beremo o napadih, ki so jih izvedli kitajskih hekerji, a to ne pomeni, da vzhodnoevropski zaostajajo v sposobnostih, ugotavljajo. V resnici je ravno nasprotno. Medtem ko azijskih hekerji napadajo vztrajno in v velikih številkah, so njihova orodja nekoliko manj sofisticirana in precej bolj generična. Napadalci iz nekdanjega sovjetskega bloka uporabljajo posebno, za vsak napad posebej napisano kodo, ki...

6 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev

Kopica .gov/.mil strani pohekanih

The Register - Hekerska skupina z imenom Pentaguard , znana po takih in drugačnih vdorih v vladne in vojaške strani je ta vikend izvedla verjetno največji napad na strani te vrste doslej. Pohekali so ogromno vojaških in vladnih strani v ZDA, Britaniji in Avstraliji ter jih zamenjali s svojimi sporočili (temu se reče "defacement"). Seveda se kopija pohekanih strani nahaja tudi na Attrition.org, najdete pa jo tukaj. Glede na to, da so vse prizadete strani tekle na WinNT/IIS sistemih je jasno, da so hekerji izkoristili varnostno luknjo v IIS4 web serverju. Več informacij o tem podvigu najdete tukaj.

6 komentarjev