»

Beta Windows 9 bržčas že prihodnji mesec

CNet - Viri blizu Microsofta pravijo, da bo Microsoft že prihodnji mesec ali najpozneje v začetku oktobra izdal prvo tehnično pregledno verzijo prihajajočega Windows, ki se za zdaj imenuje še s kodnim imenom Threshold. Končno ime bo bržkone Windows 9, a je to odvisno od oddelka za marketing. Tudi za Windows 2000 smo dolgo časa verjeli, da se bo imenoval Windows NT 5.0, medtem ko izvor kratice XP v njegovem nasledniku sploh ni zadovoljivo pojasnjen (pomenila naj bi experience, torej izkušnjo).

Kakorkoli že, iz napake z Windows XP se je Microsoft očitno dovolj naučil, zato bodo nove izdaje sledile hitreje. Takrat namreč dolgih šest let ni bilo nove verzije, ko pa je vendarle izšla Vista, je bil odziv nanjo katastrofalen. In Windows XP je na številnih računalnikih ostal...

58 komentarjev

Microsoft pokazal Windows Blue in nove telefone

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je danes ob 18. uri po našem času organiziral veliko novinarsko konferenco v San Franciscu, tako imenovani dogodek Build, kjer so prvi dan predstavili novo verzijo operacijskega sistema Windows 8.1 oziroma Blue. Prvo besedo pred 6000 glav veliko množico udeležencev je imel Steve Ballmer.

Povedal je, da je Windows 8.1 prva verzija, ki jo označujemo kot hitro verzijo (rapid version), saj je Osmica izšla pred vsega osmimi meseci. To politiko v še radikalnejši obliki izvajata Google s Chromom in Mozilla s Firefoxom, Ballmer pa pravi, da bo nova norma tudi za Windows, Office, strojno opremo in vse izdelke iz Redmonda.

Najprej je beseda tekla o telefonih. Lumia 521 bo naprodaj povsod tam, kjer subvencioniranje...

33 komentarjev

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo

ZDNet - Leta 1985 je Coca-Cola začela prodajati novo kokakolo, zvarjeno po spremenjenem receptu, za katero so pričakovali velik uspeh. Kupci pa so bili nad novostjo vse prej kot navdušeni in prodaja je strmo padla. Šele vrnitev starega recepta pod imenom Coca Coca Classic je ponovno pognala prodajo in vnovič ustoličila kraljico sladkih pijač. Leta 2012 je Microsoft izdal novo verzijo operacijskega sistema Windows 8, ki je imela povsem prenovljen videz. Uporabniki so se začeli puntati in prav mogoče je, da bo njegov naslednik Windows Blue spet prinesel star uporabniški vmesnik. Je torej Windows 8 Microsoftova nova kokakola?

Vse ni slabo. V šesti mesecih po izidu Windows 8 so prodali 100 milijonov izvodov (januarja je ta številka znašala 60 milijonov). V to so vštete vse verzije, tako OEM kot tudi...

99 komentarjev

Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

ZDNet - Windows 8 je prinesel korenit prelom s preteklostjo. Dasi je namenjen tako namiznim računalnikom kakor tablicam, je njegov videz v celoti prilagojen slednjim. Uporabniki so mu najbolj zamerili odsotnost klasičnega namizja in startnega menija, ki ju na tablicah z na dotik občutljivim zaslonom resda ne pogrešamo. Povsem drugače pa je na namiznih računalnikih, kjer se praktičnosti pridruži še navajenost uporabnikov na poznan uporabniški vmesnik. Windows 8 je zato eno večjih razočaranj, ki ima po nekaterih ocenah celo učinke na rekordno zmanjšanje prodaje novih osebnih računalnikov.

Rešitve so. Kmalu po izidu se je na internetu pojavila kopica programov, ki na Windows 8 vrnejo star uporabniški vmesnik. Tudi Microsoft prejema največ pritožb prav zaradi manka te...

197 komentarjev

Ušla zgodnja beta Windows Blue

The Verge - Na internet je pricurljala ena izmed zgodnjih beta verzij Microsoftovega operacijskega sistema Windows Blue, ki bo naslednja inačica za Windows 8. Gre za verzijo z zaporedno številko (build) 9364, ki je po doslej zbranih podatkih ušla enemu izmed Microsoftovih ameriških ali francoskih partnerjev (viri si o tem še nasprotujejo) z dne 15. marca 2013. Po spletu so takoj zaokrožili posnetki in recenzije nove verzije, v ne najbolj legalnih kotičkih pa se valja cela ISO-datoteka, ki vsebuje nov operacijski sistem (ušla je zgolj 32-bitna verzija). Gre za časovno omejeno verzijo, ki bo potekla leta 2014.

Kaj je torej videti novega na prvi pogled? Uporabniški vmesnik je zdaj zglajen in izpiljen...

146 komentarjev

Internet Explorer 10 prispel na Windows 7

vir: CNET
CNET - Končna verzija Microsoftovega najnovejšega brskalnika Internet Explorer 10 je sicer izšla že lani jeseni, a je bila omejena na najnovejša Windows Server 2012 ter Windows 8. V Redmondu pa so že pred izidom najavili, da bo Internet Explorer 10 na voljo tudi za Windows 7 (za starejše izdaje pa ne). Danes so izpolnili obljubo, saj so po več mesecih pacanja beta in predoglednih verzij izdali Internet Explorer 10 za Windows 7. To je pomemben mejnik, saj Windows 7 (in tudi Windows Server 2008 R2, če smo natančni) s tem dobiva moderen brskalnik.

Internet Explorer 10 namreč ni le lepotna nadgradnja Internet Explorerja 9, temveč prinaša številne pomembne novosti. Je stabilnejši, hitrejši in predvsem podpira večje število standardov. Tako Windows 7 z IE10...

64 komentarjev

Microsoft Surface in Windows 8 izideta 26. oktobra

The Verge - Microsoft je razkril datum, ko bo izšel težko pričakovani Surface. To se bo zgodilo v petek, 26. oktobra. Kakšnih drugih novih informacij o Surfaceu v Redmondu niso razkrili, saj se je tudi datum izida razvedel le zato, ker so ga zapisali v poročilu za SEC (ameriški ATVP). Že od prej vemo, da bosta na voljo dve verziji tablice Surface.

Cenejša bo temeljila na arhitekturi ARM, torej jo bo poganjal Windows 8 RT. Zaslon bo meril 10,6 palca (ločljivost 1366 x 768), debela pa bo 9,3 milimetra. Njena kapaciteta bo 32 ali 64 GB. Dražja verzija bo tekla na PC-jevski arhitekturi, torej z Windows 8 Pro. Zaslon bo enako velik, a bo podpiral resolucijo HD. Kapaciteta bo dvakrat višja. Verzija ARM bo...

32 komentarjev

Windows 8 brez škatlaste različice?

CNET - V 20-letni zgodovini operacijskega sistema je bila doslej še vsaka verzija na voljo v škatlasti različic (retail). Te so sicer dražje, a se prosto prodajajo v trgovinah - za razliko od nadgradenj, ki so vezane na licenco za prejšnjo verzijo, ali OEM-verzij, ki so vezane na nakup novega računalnika - brez omejitev. V Windows 8 bo precej novosti, npr. verzija za ARM, večji poudarek na tablicah in združitev uporabniškega vmesnika za vse verzije na tablični Metro, čemur naj bi po današnjih špekulacijah sledila tudi licenčna politika. Z drugimi besedami: inačice retail ne bo.

Na tedenskem podcastu Windows Weekly so namreč razkrili, da te verzije bržkone ne bo. OEM-verzija bo na...

84 komentarjev

Windows 8 prihaja v štirih inačicah

The Windows Blog - Vrabci na vejah že čivkajo, da bo Windows 8 prvi Microsoftov operacijski sistem, ki bo tekel tudi na platformi ARM. Čeprav bo WOA (Windows on ARM) precej različen od klasičnih PC-jevskih verzij, saj na njem sploh ne bo mogoče poganjati aplikacij x86/x64 niti jih emulirati, seveda sodi v družino Windows 8. Uradno se bo imenovala Windows RT, imela pa bo še integriran Word, Excel, PowerPoint in OneTime, a bo brez Media Playerja. To bo ena izmed inačic prihajajočega operacijskega sistema, na voljo pa bodo še tri druge, je danes razkril Microsoft.

Z imeni bo nekoliko zmede, saj bo Windows 8 uradno ime novega operacijskega sistema in hkrati tudi ime ene izmed edicij (situacija spominja na irski problem, kjer je Irska uradno ime...

139 komentarjev

Windows 8 čez dve leti?

vir: CNet
CNet - Pretekli teden je Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows upihnil prvo svečko, zato je čas za prve smele napovedi, kdaj bo dobil naslednika. Po prvih konkretnih informacijah iz Redmonda, ki so v resnici prikapljale iz Amsterdama, naj bi bil Windows 8 nared čez približno dve leti, čeprav uradni Redmond tega ne komentira. Bolj zgovorni so glede svojih strežniških operacijskih sistemov, saj so že lani napovedali naslednjo inačico Windows Server za leto 2012. In če upoštevamo, da strežniška različica običajno malce zaostaja za namizno, so nizozemske navedbe smiselne. Tudi Windows 7 je izšel poltretje leto za Windows Vista, kar naj bi bila nekako ustaljena časovnica (pustimo vnemar ogromno zamudo Viste, ki je bila izjemni dogodek).

16 komentarjev