»

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in...

20 komentarjev

NEC LabelFlash

Clubic - Pri NECu bodo pričeli s prodajo novih DVD snemalnih enot. Model ND-3551A bo imel LabelFlash tehonolgijo, model ND-4450A, ki bo v vseh ostalih pogledih enakovreden prvemu, pa te tehnologije ne bo imel integrirane. Niso pozabili niti na uporabnike s prenosnimi računalniki ali tiste, ki se veliko selijo, tem bosta namenjena ND-7551A (LabelFlash) in ND-7550A (brez LabelFlash). Nove enote bodo običajne DVD+R in DVD-R medije snemale pri 16-kratni hitrosti, dvoslojne diske pa pri 6x (DVD-R) in 8x (DVD+R) hitrosti. Nova je še podpora za napreden prepisljiv standard DVD-RAM, ki ga bodo enote znale zapisovati pri petkratni hitrosti.

Za neobveščene - LabelFlash, je tehnologija podobna HP-jevemu umotvoru LightScribe, vendar ima NECova različica veliko prednost, saj 256-tonsko sliko naredi v pičlih 5 minutah, medtem ko pri HP-ju zanjo potrebujejo kar 15-30 minut. Cene in datumi izida trenutno niso še znani, bo pa to vsekakor v kratkem, do takrat se podrobneje informirajte.

49 komentarjev

Prvi DVD zapisovalnik, ki je cenejši od 100$

Slashdot - AOpen je izdelal prvi pekač, ki se ponaša z cenovno znamko, ki je nižja od 100$. DRW4410 DVD+R/RW, kot model imenuje, lahko zapisuje CD-R medije s 24x hitrostjo, CD-RW diske z 10x, CDje bere z 40x, DVD+R/RW zapisuje plošče z 4x hitrostjo in jih bere z 8x, ima 2mb pomnilnika ter povprečen dostopni čas za DVDje 140ms in za CDje 120ms.

Kljub temu, da to ni najhitrejši DVD zapisovalnik pod Soncem kljub in nepodpori zapisovanju DVD-R in DVD-RW medijev, pa ga dejstvo, da stane samo 95$, dela precej privlačnega za kupce. Klik!

12 komentarjev

Najbolj kompatibilen format DVD

CDR-Info -

Verjetno je vsem znano, da poznamo nekako tri vrste CD-jev -- CD-ROM, CD-R, CD-RW -- za katere pa so se proizvajalci uspeli zediniti o njihovi združljivosti. Povsod lahko beremo vse. Ko je prišel standard DVD, so se stvari nekoliko zapletle, saj proizvajalci niso našli skupnega jezika, tako da imamo danes "plus" in "minus" inačice medijev DVD -- DVD-ROM, DVD-R, DVD-RW; DVD+R, DVD+RW; DVD-RAM. Nezdružljive, seveda.

Zavoljo teh neveščnosti, so na CDRInfo naredili obsežno študijo, v kateri so preizkusili 27 samostojnih predvajalnikov DVD, 20 DVD-enot za računalnik in pet zapisovalnikov DVD....

3 komentarji

Nov Plextorjev snemalnik DVDjev

Plextorjev lepotec.

CDR-Info - Počasi se je začelo snemanje na DVD-je uveljavljati tudi med množico, saj so se cene enot in medijev spustile na dosegljivo raven, a navkljub temu dejstvu nekatere težave ostajajo. Domačim pekom DVD-jev štrene mešajo predvsem plusi in minusi, torej različni standardi za zapisovanje diskov (DVD-R in DVD+R). Medtem, ko se na tržišču bije boj, pa so proizvajalci zavarovali svoje naprave pred morebitno slabo prodajo ob prevladi enega od standardov tako, da prodajajo DVD pekače, sposobne zapisovanja na več načinov.

Taki sta tudi novi Plextorjevi enoti PX-708A (notranja) in PX-708UF (zunanja). Dobavljivi sta v običajni umazano sivi ter črni barvi, opremljeni pa sta z vsemi tehnologijami, ki...

23 komentarjev

Nov DVD snemalnik

CDR-Info - Pri Vivastar-ju so izdali DVD snemalnik RS-111, ki se ponaša z 1x in 2x hitrostjo snemanja na DVD-R in DVD-RAM ter 4x hitrostjo branja DVD-R ploščkov. Ob nakupu omenjenega snemalnika dobimo še Vivastarjev program za snemanje DVD-jev ter program Power Director 2.0, s katerim se lahko poigramo z videom. Na vse skupaj nam dajo 2 letno garancijo (razen če niste iz Evrope, v takem primeru, se boste morali zadovoljiti z 12 mesečno garancijo), cena snemalnika pa naj bi bila 599 evrov. Za več informacij si poglej tole stran.

0 komentarjev

Kako bom pekel DVDje?

Target PC - Sedaj, ko se trg DVD zapisovalnikov odpira ter ceni, je pametno razmisliti o nakupu take enote... Pomislite - skoraj pet gigabajtov na ploščku! Odpravite se v nakup, nato vas pa zmrazi: DVD-R, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW, DVD-RAM... Kakšna je sploh razlika med standardi? Ali lahko novozapekli devede sploh vtaknem v mojega 16x Pioneera? Tukaj pride v vlogo TargetPC s svojim člankom o razlikah med temi številčnimi standardi. Obvezno branje za vse, željne nakupa.

4 komentarji

Test DVD pogonov

Digit Life - Digit-lifeovci so si ogledali 8 različnih DVD pogonov. Od tega 4 z 12x hitrostjo branja DVDjev in 4 z 16x. Na žalost niso testirali nobenega od Pioneerjevih pogonov, ki so pri nas eni izmed najširše zastopanih. Testirali so surovo hitrost kopiranja 780 MB podatkov na disk, kvaliteto branja digitalne glasbe in hitrost le-te, kvaliteto predvajanja DVD filmov ter še nekaj fizičnih dejavnikov, kot so temperatura po dvourni uporabi ter tresenje in glasnost pogona. Test najdete tukaj.

0 komentarjev

Overburning

CD Media World - Overburning je metoda, s katero lahko na običajne CD-je spravimo več podatkov, kot je predpisano. Skrivnost tiči v tako imenovanem lead-outu na koncu CD-ja, ki služi za iztek, a je še vedno primeren za shranjevanje podatkov. No, čeprav overburning obeta veliko, pa je še vedno velika verjetnost, da se bo med podatke zapisane na lead-outu prikradla kakšna napaka, tak CD pa bomo lahko uporabili samo še za rezanje pice :). Drug problem overburninga tiči v tem, da nikoli ne vemo, koliko podatkov lahko spravimo na poljuben CD-R. Če pretiravamo, lahko v najboljšem primeru uničimo CD-R, v najslabšem, pa celo pekač. Tako lahko v največ primerih samo ugibamo, koliko podatkov lahko spravimo na določen CD-R. No vsaj pri meni je bilo tako, vendar mi je počasi prekipelo, ko sem s to metodo uničil nekaj ploščkov, ter se odločil, da na internetu poiščem stran, kjer imajo shranjene podatke o tem, koliko podatkov lahko z overburningom natlačimo na določen CD. Naletel sem na stran CD Media World,...

6 komentarjev

HP-jev DVD+RW pekač

Slo-Tech - Na področju DVD zapisovalnikov še vedno vlada precejšnja zmeda, saj se proizvajalci le-teh kar nekako ne morejo zmeniti za enotne standarde. Trenutno lahko izbirajo med standardi DVD-R, DVD-RAM, DVD-RW in DVD+RW. Standard DVD-R je podoben peki navadnih CD-R, s to razliko, da tukaj pečemo plošček DVD. Standard DVD-RAM predstavljajo nekakšni disketni DVD-ji, ki so v osnovi namenjeni hranjenju podatkov, vendar zaradi oblike niso združljivi z običajnimi DVD pogoni. DVD-RW in DVD+RW imata sicer skupno lastnost, da lahko podatke zapišemo kolikokrat se nam zahoče, vendar je prvi namenjen bolj za filme, drugi pa je namenjen še hranjenju podatkov. Videli smo že kar nekaj pekačev, ki znajo zapisovati na DVD-je: pionir na tukaj je vsekakor Pioneer, ki je pred časom izdal svoj zapisovalec DVD-jev, ki pa je bil drag kot žafran. Kasneje je luč sveta ugledala dodobra cenejša rešitev, sedaj pa so se za podoben korak odločili tudi pri HP-ju. Vendar pa bo HP-jeva rešitev nekaj posebnega, saj bo...

1 komentar

Test novega Pioneerja DVD-116

Storage Review - Prišel je novi Pioneer DVD, DVD-116 imenovan, ki se od DVD-115 ne razlikuje kaj veliko. Še vedno bere DVDje s 16x hitrostjo ter CDje s 40x hitrostjo. Razlike se pojavljajo drugje: DVD-115 bere digitalno glasbo s samo 12x hitrostjo ter naj bi pri tem opravilu imel težave (čeprav jih jaz nisem nikoli opazil, saj si dotični produkt lastim). Po novem DVD-116 podpira tudi UATA-66 protokol ter je tišji. Dobro, si rečem, ter grem brat test. Heh, čudno je to, da je DVD-115 svojega hitrejšega brata nascal domala v vseh testih, razen v digitalni ekstrakciji glasbe, kjer so razlike res vidne. Povsod drugje je bil DVD-115 boljši. Čudno, čudno... Test si kar preberite, saj je dokaj dober, čeprav malo nepregleden. Pri Pioneerju bi pograjal tudi to, da njihove enote s pladnjem nimajo Digital Audio Out konektorja, ki ga imajo že čisto vse, tudi najcenejše DVD enote. Ne vem, ali hoče Pioneer sam sebi pljuvati v skledo ter forsirati prodajo Slot-In izdelkov. Možno, čeprav težko verjetno....

0 komentarjev