»

Dirka robotskih vozil končana z zmago Bossa

več strani - Pred nekaj urami se je končala dirka robotskih vozil po bivši bazi zračnih sil ZDA v Kaliforniji, imenovana Urban challenge. Organizirala jo je Darpa, organizacija ameriškega obrambnega ministrstva, zadoložena za razvoj novih tehnologij z možnostjo kasnejše uporabe v vojski. Američani namreč načrtujejo avtomatizacijo tretjine svojih vojaških transportnih vozil do leta 2015.

Za razliko od prejšnjega tekmovanja, ki je potekalo v puščavi ( Darpa grand challenge), lastniki avtobotov tokrat niso poznali tekmovališča, nekaj trenutkov pred dirko pa so dobili GPS koordinate kontrolnih točk, čez katere naj bi peljali.

Vsi avtomobili so bili opremljeni z obilico senzorjev (radar, laserji, GPS, kamere), s katerimi so si gradili...

61 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Sonyjevih 23 palcev

vir: Tweak3D
Tweak3D - LCD zasloni, namenjeni domači uporabi, so ponavadi v velikostih 15 in 17 palcev. V primerjavi s CRT-monitorji imajo sicer manjšo porabo energije in večjo površino zaslona, a za ceno odzivnih časov, zornega kota in zrnavosti ekrana. Sony pa je na trg poslal 23-palčni LCD zaslon, ki nam lahko služi že kot manjši TV ekran. Tako je gledanje filmov še večji užitek. Naj le še omenim, da je največja možna ločljivost kar 1920x1200 točk.

11 komentarjev

WinXP twekanje

Tweak3D - Ker bodo kmalu izšli, je jasno, da hočete ljudje, izvedeti kaj boste z njimi pridobili. Še bolj uporabno pa je vedeti, kako jih lahko twekate. Prevoda besede tweak se pravkar ne morem spomniti, najbližje je pojem navijanja programske opreme. Pa da neham nakladat...
Tweak3d.net je pripravil šest strani dolg test/vodič po WinXP-jih. Fantje so se v stvar očitno res poglobili, ampak le v stvari, očitne preprostemu uporabniku. Torej ne pričakujete analize kernel-a, ampak čisto preprosto razlogo novih "uporabniku prijaznih" funkcij. Osebno jemljem vse okoli WinXP-jev z doberšno mero skepticizma. Ampak to sem pač jaz.

1 komentar

Veliki problemi

Tweak3D - Predstavljajte si to: imate internetno računalniško stran (kot naprimer slo-tech) in imate ekipo (kot je naprimer naša) in seveda se vam stalno pojavljajo novi obetavni mladeniči, ki bi radi pisalni novice za to stran in delali teste strojne opreme. Vi seveda vzamete "na krov" vsakega sposobnega, ki kaže zanimanje. Samo kaj, ko le-ta izrabi zaupanje za krajo strojne opreme, ki naj bi jo testiral?!
Točno to se je namreč zgodilo na Tweak3d.net. V ekipo so vzeli osebka po imenu Michael Martin in ta je začel pisati novice. Vse lepo in prav. Čez en mesec po njegovem sprejemu v ekipo dobi ustanovitelj strani telefon, naj že vendar vrnejo GeForce3 grafično kartico. Na testu namreč niso imeli nobene grafične kartice... Kar se je zgodilo je to, da se je Michael Martin "izposodil" veliko strojne opreme pod izgovorom, da je eden izmed ustanoviteljev Tweak3d.net in da delajo test točno tiste strojne opreme. Trgovine in proizvajalci so mu šač posodili kar so imeli in... nikoli dobili nazaj!...

4 komentarji

Glasovanje

PC Stats - And now something completly different. Če kdo ve, od kod je ta stavek, naj napiše pod komentaraje. Svaka mu čast.
Zdaj pa k stvari. Kot vse drugo v življenju, smo tudi mi, internetne računalniške strani, del tekmovanja. Pri tem (spodaj je link) gre za glasovanje za najboljšo internetno računalniško stran, ki se ukvarja s programsko opremo ali strojno opremo, obojim ali pa samo s posredovanjem najnovejših padcev cen. V vsakem primeru, če ste resnični Slo-Techer, boste glasovali za našo stvar. Trenutno smo na 137. mestu, kar je kar dobro, če upoštevamo, da tekmuje okoli 450 strani.

29 komentarjev