»

Prvi integrirani Xeoni SoC

Intel - Intel je predstavil novo serijo procesorjev iz družine Xeon, ki jih imenujejo Xeon D. Gre za prvo serijo čipov Xeon, ki so v integrirani obliki SoC. S tem je Intel resno zagrozil ARM-ju in AMD-ju, ki imata svoje strežniške SoC.

Xeoni D so hibrid med Xeoni E3 in Atomi ter so namenjeni poceni strežnikom. Zgrajeni so na arhitekturi Broadwell-DE in imajo od dve do osem jeder. Za zdaj so predstavili dva modela: štirijedrnega D-1520 (6 MB predpomnilnika, 2,2/2,6 GHz) in osemjedrnega D-1540 (12 MB, 2,0/2,6 GHz), kar sta tudi edini razliki med njima (mimogrede, to je sploh prvi osemjedrni Broadwell). Oba imata pomnilniški krmilnik s podporo do 128 GB DDR3 ali DDR4, 24 vodil PCIe 3, osem za PCIe 2, dva krmilnika za 10-gigabitni ethernet, šest kanalov SATA3, štiri uSB 3.0 in štiri...

31 komentarjev

MWC: Novi Atomi odslej x3, x5 in x7

Slo-Tech - Ena redkih trdnjav, ki jo Intel še ni povsem osvojil, so procesorji v mobilnih napravah, zato ni presenetljivo, da so na Mobile World Congressu predstavili nove SoC Atom x3, x5 in x7. Medtem ko je x3 na 28 nm namenjen trgom z nizko kupno močjo, so x5 in x7 namenjeni za razviti svet in zgrajeni v 14-nm tehnologiji. Po zgledu procesorjev Core iX se tudi Atomi po novem diferencirajo na pregledne družine.

Atom x3 je v bistvu SoFIA, ki je dobil nalepko Intel Atom. Najmočnejši model C3440 podpira LTE, ostala dva pa samo UMTS. C3440 ima štirijedrni procesor s taktom 1,4 GHz in grafiko Mali-T720 MP2, C3230RK štirijednri procesor s taktom 1,2 GHz in grafiko Mali-450 MP3, medtem ko ima najšibkejši C3130 dvojedrnika. Čipov ne izdeluje Intel, temveč zanj TSMC ali Rockchip. Kot rečeno, teh čipov pri nas ne bo.

Zanimivejši so x5-8300,...

11 komentarjev

Intel predstavil Silvermont

Slo-Tech - Intel je uradno predstavil novo arhitekturo mobilnih procesorjev z imenom Silvermont, ki bo sčasoma nadomestila Atome. Slednji so na trg privekali pred dobrimi petimi leti in od tedaj se je spremenilo marsikaj. Atomi pa so obstali, čeprav jih je Intel sproti pilil. V glavnem so postali manj energijsko požrešni, medtem ko so njihove sposobnosti le počasi lezle naprej. Ko sta jih po desni začela prehitevati AMD s Kabinijem in ARM s prihajajočim Cortex-A15, je Intel udaril po mizi in predstavil novo generacijo.

Silvermont je tako centralni procesor, ki bo predstavljal osrednje jedro prihajajočega zvarka čipov (SoC) Avoton. Silvermont bo zgrajen v 22 nm-tehnologiji FinFET in s 3D-tranzistorji, na voljo pa bo izvedenkah z...

26 komentarjev

Intel izdal nove Atome za strežnike

Intel - Intel zadnje čase trg obstreljuje z vsemi topovi. Včeraj so jim ušli podatki o prihajajočih procesorjih Haswell, hkrati pa so predstavili tudi nove izredno varčne procesorje za strežnike in podatkovne centre. Nekdaj neosvojljivo trdnjavo namreč arhitektura ARM vedno bolj ogroža, zato je moral Intel najti odgovor. In to so procesorji Atom z deklarirano porabo 6 W, ki so sedaj namenjeni tudi strežnikom.

Družina Atom S1200 je tako imenovana ultra-varčna serija, ki seveda ni namenjena ogromnim farmam računalnikov, ampak nišnim področjem, kot so mikrostrežniki, komunikacijska oprema, podatkovne zbirke itn. Za zahtevnejša okolja še vedno ostajajo Xeoni, a povsod surova moč ni najpomembnejša, ampak želimo raje več jeder. Tam...

63 komentarjev

PowerVR grafični čipi v novih Atomih?

Procesorji Atom so tudi fizično majhni

vir: VR - Zone
VR - Zone - Pri VR-Zone poročajo, da se v prihodnji generaciji namiznih procesorjev Atom obeta sprememba na grafičnem področju, saj naj bi neposredno v procesor vgrajen grafični čip Intelove izdelave zamenjala rešitev, ki naj bi bila delo podjetja PowerVR. Podobno potezo so pri Intelu že izkoristili za varčnejše procesorje Atom iz serij Z500 in Z600, poznane pod kodnim imenom Silverthorne in Lincroft. Grafični čip je tu označen kot GMA500 oz. GMA600, a gre pravzaprav za PowerVR-ov SGX535. V primeru procesorjev Atom s kodnim imenom Cedarview, ki bodo del serije D2000, naj bi bilo uporabljeno grafično jedro PowerVR SGX545, ki je podoben grafičnemu čipu iz Applovega procesorja A5, uporabljenega v iPad 2. V primerjavi s trenutno...

21 komentarjev

Bo v Nokii N9 Intelov Atom?

Odrešitelj v obliki spodobnega deleža mobilnega trga za Intel, Nokio in MeeGo skupaj?

vir: engadget
engadget - Mobilni telefoni danes skorajda izključno uporabljajo procesorje z arhitekturo ARM, a si Intel to močno želi spremeniti. Z združitvijo svojega mobilnega Linuxa (Moblin) v skupen projekt z Nokio (ta je donirala Maemo), iz česar je nastal MeeGo, so dobili potencialnega močnega partnerja. Pred združitvijo so bili pri Nokii sicer prepričani, da bodo tudi v mobilnikih z Maemom uporabljali na ARM-u osnovane procesorje Texas Instruments iz serije OMAP, a bi se to znalo spremeniti s predstavitvijo pravzaprav prvega mobilnika z operacijskim sistemom MeeGo.

Že dolgo vemo, da bo pri Nokii to vlogo nosil N9. Sprva naj bi bil splavljen še lani, a je prišlo do zamude v prvo letošnje četrtletje. Finski tehnološki časnik Prosessori...

28 komentarjev

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji

Intel izdal nove procesorje

X-Bit Labs - Intel je te dni razširil družinico svojih procesorjev Xeon za strežnike. Seriji Xeon UP se pridružujejo štirijedrni X3380, ki teče pri 3,16 GHz, ima 12 MB predpomnilnika in porabi do 95 W energije, prav tako štirijedrni L3360, ki tiktaka z 2,83 GHz, ima 12 MB predpomnilnika, a porabi le do 65 W energije, in dvojedrni L3110 s 3,00 GHz, ki ima pol manj predpomnilnika in potrebuje 45 W električne energije. Vsi trije imajo 1333 MHz FSB. Cene za količine nad 1000 kosov znašajo 530, 369 oz. 224 dolarjev za najšibkejši model. Poleg tega so predstavili še 1,6 GHz Atom Z530, ki bo stal 70 dolarjev.

1 komentar

Spomladanski IDF: Nehalem in Atom procesorji

Silverthorne in Diamondville

vir: Daily Tech
Daily Tech - Intel je na spomladanskem IDF-u, ki ga je od 2. do 3. aprila gostil Shanghai, požel največ navdušenja s predstavitvijo petih procesorjev Atom in z demonstracijo procesorske arhitekture Nehalem.

Dve različici procesorjev <em>Atom</em>, predhodno znanih pod kodnima imenoma Silverthorne in Diamondville, sta sad Intelovega prizadevanja narediti razmeroma zmogljive procesorje, ki bi se odlikovali po majhnosti in predvsem izredno nizki porabi energije.

Izvedenke Silverthorne merijo samo 1,8 cm2 in so izdelane v 45 nm proizvodnem procesu. Vse različice bodo imele 512 kB L2 predpomnilnika, frekvenca jedra pa se bo gibala v razponu od 800 MHz do 1,86 GHz. Najšibkejša modela Z500 (800 MHz) in Z510 (1,1 GHz) si bosta s...

7 komentarjev