»

Windows Markeptlace je 'čist' odprte kode

Jan Wildeboer - S pomočjo Nokiinega foruma je Jan Wildeboer, po lastnih besedah evangelist odprte kode, sicer pa zaposlen pri Red Hatu, odkril izredno zanimivo točko v Microsoftovem sporazumu o uporabi Windows Marketplacea (ter razvoja za iger za Xbox), ki ga sprejmejo vsi razvijalci aplikacij za Windows Phone 7. Točka E govori, da niti del aplikacije, dokumentacije oz. drugih delov (npr. knjižnice) ne smejo biti del t.i. Excluded Licence oz. ločene licence. V točki višje v sporazumu je ta ločena licenca razjasnjena, gre pa za vso programsko opremo, ki se distributira le v obliki izvorne kode, je s temi licencami licencirana prav z...

24 komentarjev

X-Box emulator je trojanec!

Overclockers Australia - Hm, očitno imajo hekerji trenutno spet preveč časa in se morajo izživljati nad nečem. Tokrat je bil na udaru domnevni X-Box emulator, ki se skriva v datoteki EMU_xbox.exe in je namenjen vsemu drugemu kot emuliranju naslovov iz X-Boxa. V prej omenjeni datoteki se namreč skriva trojanec, zato se ne igrajte z njo in jo, če jo slučajno srečate na internetu, mirne volje prezrite. Več o samem trojancu si lahko preberete tukaj.

4 komentarji

Prodaja X-boxa

CNN - Prodaja X-boxa je stekla in srečneži iz čezoceanskih držav se že lahko zabavajo z najnovejšo konzolo in nekaterimi naslovi, ki so jih podjetja spisala prav za X-box. S prvo prodajo pa so nastopile tudi majhne težave, saj je imel Microsoft kar nekaj problemov s podporo za kupce. Težave so se odražale v kar dolgih čakalnih dobah za zamenjavo defektne konzole. To pa nikakor ni vplivalo na blagodejne odzive kupcev. Gotovo so to samo začetne težave Microsofta, ki jih bo le-ta poizkušal čimprej odpraviti.

8 komentarjev

Ime X-box v rokah Microsofta

The Register - Zadnje čase je vse v znamenju X-boxa. Zakaj pa ne, saj je Microsoft organiziral dobro oglaševalsko kampanjo. Prišlo je že celo do tega, da so se našli zagovorniki, ki X-box kujejo v oblake, čeprav na vse viže opevana konzola sploh še ni izšla. Ampak to je že druga zgodba. Kmalu pa se je zgodilo nekaj neverjetnega. Microsoft je naletel na mino, ki ga je kar precej pretresla - X-box je bila že blagovna znamka floridskega podjetja Xbox Technologies. Kaj sedaj? Star ljudski pregovor pravi: denar je sveta vladar. To je veljalo tudi v tem primeru. Podjetje se Microsoftu ni upiralo in je prodalo blagovno znamko v zameno za (zaenkrat še) neznano količino denarja. Tako, blagovna znamka je v Microsoftovih rokah, zato se lahko prodaja konzole začne

7 komentarjev

Prihodnost tržišča po Infineon-ovo

X-Bit Labs - Infeon/Micron je danes predstavil svoj načrt razvoja pomnilniškega tržišča. Ogledate si ga lahko tukaj. Kaj pravi? Očitno je, da Micron ni najbolj navdušen nad RDRAM-om (ali imajo tožbe kaj opraviti s tem ali gre za premišljeno potezo?), saj ta nikoli ne preseže 6% celotne izdelave. Se pa Micron bolj posveča DDR pomnilniku. Letos je DDR-ramov delaž še majhen (5%), naslednje leto pa se bo povečal na 31%! Micron v svojem načrtu celo upošteva prihodnje tehnologije, ki jim pripisuje tudi delež proizvodnje. Sicer teh tehnologij ne definira, ampak jih označuje z frazo "Nove tehnologije". Ta "roadmap" je zanimiv tudi iz drugega vidika; vsaj približno nam nakaže prihodnost računalniške tehnologije in hitrost razvoja.

0 komentarjev

Pocenitev DDR pomnilnika

Slo-Tech - DDR pomnilnik je počasi začel kapljati tudi v naše loge in ravno ob pravem času so se začele dolgo napovedovane pocenitve. Prednjači Micron, ki je ceno svojim DDR modulom spustil na raven SDR pomnilnika:
  • 64MB = $31.49
  • 128MB = $50.39
  • 256MB = $89.99
Pozitivno, nadvse pozitivno . Thnx, mitja34!

1 komentar

Poceni DDR pomnilnik

OC Workbench - Crucial, oddelek Micron Tehnologies, ima na prodajnih e-policah PC1600 DDR pomnilnik po zelo ugodnih cenah, ki se gibljejo od 33 dolarjev (cca. 8000 tolarjev) za 64 MB pa do 97 dolarjev (cca. 25000 tolarjev) za 256 MB. Cene so očitno zelo nizke in so le malo dražje od navadnega SDRAMa. Sicer ne vem, če Crucial pošilja komponente tudi v Slovenijo, je pa to zagotovo zelo dober znak, ki kaže na (veliko) pocenitev DDR pomnilnika tudi pri nas.

1 komentar

Še malo X-Boxa

FlipCode - No X-Box naj bi bil predstavljen 5. Januarja na CES-u. Predstavil pa ga naj bi sam Bill Gates (potem se bo pa X-Box sesul kot Win98 ). Okno za prihod na trg (v Ameriki seveda) pa naj bi bilo med 15. Septembrom in 15. Oktobrom naslednje leto. Obenem pa naj bi nas takrat čakalo že morje iger. Tukaj pa si lahko preberete stvari še malo bolj podrobno, z razlagami. Bomo videli...

5 komentarjev

V X-Boxu bo DDR pomnilnik

Micron - Microsoft in Micron sta danes najavila sklenitev dolgoročnega sporazuma o uporabi DDR pomnilnika v X-Boxu. Po pogodbi bo Micron 6 let dobavljal DDR pomnilnik Microsoftu, le-ta pa ga b vgrajeval v svoje konzole naslednje generacije. X-Box bo uporabljal 64MB DDR pomnilnika s prepustnostjo 6.4GB/s. Celotno sporočilo javnosti si lahko ogledate tukaj. Še en hud udarec za Rambus... Yes [>:D]!

0 komentarjev

Micron najavil začetek izdelave novega DDR in SDR pomnilnika

X-Bit Labs - Micron je danes najavil začetek izdelave 0.15 mikronskega pomnilnika, tako v DDR kot v SDR obliki. Prodaja se bo po vsej verjetno začela naslednje četrtletje, na voljo pa bodo tudi 512MB in 1GB DDR moduli, ECC in navadni. Istočasno se bo začela tudi dobava novih PC133 modulov v vseh možnih konfiguracijah. Upajmo, da bo to pripeljalo do razširitve DDR pomnilnika in spusta cen, ki so sedaj nekje na ravni PC133 SDRAMa pred Veliko Pocenitvijo.

0 komentarjev