»

AMD predstavil svoj prvi ARM-jevski strežniški čip

AnandTech - Potem ko je AMD pred poldrugim letom napovedal sodelovanje z ARM-jem pri razvoju 64-bitnih strežniških procesorjev na tej arhitekturi, je naposled tako daleč. AMD je danes predstavil Opteron A1100, ki je v resnici 64-bitni čip ARM Cortex A57.

Procesor SoC (System on a chip) bo imel osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Vsak par jeder bo 1 MB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj 4 MB), medtem ko bo 8 MB tretjenivojskega predpomnilnika skupnega. AMD je pripravil nov pomnilniški krmilnik, ki podpira DDR3 in DDR4 (na referenčni platformi, ki jo bodo izdali, bo to do 128 GB), krmilnik za PCIe 3.0 in 6-gigabitni SATA z osmimi priključki ter dvakrat 10-gigabitni ethernet. Čipe bo v 28 nm-tehnologiji proizvajal GlobalFoundries.

Kdaj bodo novi procesorji na voljo? AMD...

14 komentarjev

AMD izdal Opterone 6300 (Abu Dhabi)

HotHardware - AMD je danes izdal nove procesorje Opteron z jedri iz družine Piledriver. Pod imenom serije Opteron 6300 (kodno ime Abu Dhabi) se skrivajo procesorji, ki imajo do 16 jeder, kar že nakazuje njihovo namembnost. V uporabi bodo zlasti v strežnikih in podatkovnih centrih, kjer lahko pričakujemo do 40-odstotne pohitritev v primerjavi s prejšnjo generacijo Opteronov 6200 (Interlagos).

Na voljo so modeli, ki imajo štiri, osem, dvanajst ali šestnajst jeder. Najpožrešnejši imajo deklarirano največjo porabo (thermal design) do 140 W, medtem ko šibkejši predstavniki porabijo le pol toliko. Frekvence bodo segale od 1,8 GHz v najbolj oskubljenem modelu 6366 HE (ki...

11 komentarjev

Novi procesorji iz AMD-ja

AMD - AMD je včeraj predstavil nove procesorje iz družine FX, ki so namenjeni namiznim računalnikom domačih uporabnikov. Njihove cene se gibljejo pod 200 dolarji, tako da bodo omogočali sestavo računalnikov po zmernih cenah. Novinci so štirje.

Najmočnejši je FX-8350, ki ima osem jeder in tiktaka s 4,2 GHz. Družbo mu dela megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro in osem megabajtov tretjenivojskega pomnilnika. Stal bo 195 dolarjev. Nekoliko cenejši je FX-8320, ki za 170 dolarjev nudi enake karakteristike, le da teče s 4,0 GHz. Še nižje najdemo FX-6300 (132 dolarjev), ki sicer tiktaka s 4,1 GHz, a ima le šest jeder, medtem ko ima najšibkejši FX-4300 pri 4,0 GHz le štiri jedra in pol manj L3-predpomnilnika.

Novi...

41 komentarjev

AMD licenciral ARM Cortex A5

Wired News - Zgodilo se je, kar smo potihoma pričakovali že dlje časa. AMD, ki je doslej izdeloval le čipe na arhitekturi x86, je od ARM-ja licenciral Cortex A5. Gre za enega izmed enostavnejših ARM-jevih čipov, ki porabi sila malo energije in zasede ravno tako malo prostora na jedru. AMD je s tem napravil majhen korak, saj še ne bodo izdelovali čipov, ki bi v celoti temeljili na tehnologiji ARM, je pa to prvi korak v to smer, pri čemer seveda ni rečeno, da bodo to pot kdaj prehodili do konca.

AMD je še pred petimi meseci na logično...

6 komentarjev

AMD-jevi 12-jedrniki uradno tu

X-Bit Labs - Nekaj dni po neuradnem začetku prodaje novih 12-jedrnikov iz AMD-jevih tovarn je AMD novince s kodnim imenom Magny-Cours tudi uradno splavil. V AMD-ju pravijo, da so pošiljke za zdaj omejene in namenjene pripravi na strežnike s temi procesorji, ki bodo sledili še v tem četrtletju. Proizvodnja teče že 30 dni in nekaj so jih dejansko že razposlali, je dejal predstavnik za stike z javnostmi Phil Hughes.

Novi Opteroni z dvanajstimi jedri in štirikanalnim pomnilniškim krmilnikom bodo tekmovali z Intelovimi osemjedrnimi Xeoni. Ker...

11 komentarjev

AMD s petimi novimi šestjedrniki

vir: TG Daily
TG Daily - AMD je že od začetka junija, ko so predstavili prve tri šestjedrne procesorje, vodilni v številu jeder. Svojo prednost so pravkar še razširili z dodatnimi petimi modeli, ki kupcem poleg običajnih procesorjev na izbiro dajo še varčnejše oz. bolj požrešne, a zmogljivejše modele. V tej kategoriji sta dva procesorja, Opteron 8439 SE, namenjen štiri- in osemprocesorskim sistemom, ter 2439 SE, namenjen dvoprocesorskim sistemom. Oba imata frekvenco 2,8 GHz in TDP 105 W, velika razlika pa se pojavi pri ceni. Seveda je dražji član družine Opteron 8000, za katerega je treba odšteti 2649 dolarjev, v primeru nakupa 1000 kosov. Drugi, Opteron 2439 SE, je precej cenejši s ceno le 1019 dolarjev na kos, prav tako pri nakupu tisočih kosov.

Ostali trije procesorji spadajo v novo,...

21 komentarjev

AMD splavil Socket F

Socket F

vir: Wikipedia
Hartware.net - AMD je v torek uradno predstavil nove strežniške procesorje, ki sedejo na novo podnožje Socket F, so zapisali v izjavi za javnost. Najvpadljivejša novost, ki jo opazimo že na prvi pogled, so seveda pini, natančneje kar 1207 njih, ki so po novem na plošči in ne več na procesorju.

Socket F bo tako namenjen Opteronom serij 22xx in 82xx, medtem ko bomo tiste iz serije 12xx posadili na Socket AM2. Vsi našteti procesorji posedujejo dve jedri, vsako opremljeno z megabajtom drugonivojskega pomnilnika, in podporo DDR2. Njihove cene bodo od 255 dolarjev (48.000 tolarjev) za Opterone 2210 do astronomskih 2.649 dolarjev (500.000 tolarjev) za trigigaherčni Opteron 8220 SE, poroča nemški Hartware.

34 komentarjev