»

Slab izkaz za Samsung se nadaljuje v drugo četrtletje

Samsung - Tudi v drugem četrtletju 2023 so pri Samsungu zabeležili podobno drastičen upad dobička glede na leto poprej kot v začetku leta. Takšen rezultat je bil pričakovan in podjetje napoveduje skorajšnje izboljšanje.

Proizvajalce računalniške opreme je upad povpraševanja, do katerega je prišlo po koncu pandemije covida-19, v splošnem zaznavno prizadel, toda nekateri ga občutijo še precej močneje. Med njimi Samsung, kjer so že konec lanskega leta zabeležili drastičen upad dobička, dinamika pa je v prvem polletju 2023 družbo skorajda pahnila v rdeče številke. Tako v prvem kakor sedaj tudi drugem četretletju je bil upad profita namreč kar 95-odstoten. Glavni vzrok je zasičenost trga s pomnilniškimi moduli, kajti navkljub korejskim telefonom v rokah množic je treba opomniti, da je Samsung še vedno prvinsko proizvajalec pomnilnika, ki je pred to krizo v njegovi bilanci zasedal več kot polovičen delež prihodkov, medtem ko so bili telefoni na drugem mestu z dobrimi 20 odstotki.

Da se je stanje...

13 komentarjev

Twitter prenaglo objavil slabe poslovne rezultate

vir: Twitter
Twitter - Twitter je objavil rezultate za prvo letošnje četrtletje, v katerem se je nadaljevalo kopičenje izgube. Čeprav so prihodki narasli za 74 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani na 436 milijonov dolarjev, kar je zgolj za odtenek manj od pričakovanj analitikov, se je izguba povzpela 162 milijonov dolarjev, kar je 22 odstotkov več kot v lanskem primerljivem obdobju. Prenesena izguba se tako kopiči, saj je podjetje od leta 2010 do danes skupno ustvarilo več kot poldrugi milijardo izgube, čeprav so prihodki v tem času zrasli z 28 milijonov v letu 2010 na 1,4 milijarde dolarjev lani.

Bolj zanimivo pa je bilo dogajanje na borzi, ki ga je začinilo manj znano podjetje Selerity, ki razvija pajke (bots), ki...

7 komentarjev

Facebook nekoliko povečal dobiček

Facebook - Facebook je razkril poslovne rezultate (izročki) za prvo letošnje četrtletje, v katerem so poslovali bolje kakor v lanskem. V prvih treh mesecih tega leta so zbrali 1,46 milijarde dolarjev prihodkov, kar je za dobro tretjino več kot v enakem obdobju lani. Nekoliko so povečali tudi čisti dobiček, ki se je povzpel za sedem odstotkov na 215 milijonov dolarjev. Glavnino prihodkov Facebook ustvari z oglaševanjem, ki je prineslo 85 odstotkov vseh prihodkov in se je za 43 odstotkov povečalo v primerjavi z lanskim prvim kvartalom. Od tega kosa kolača ga je 30 odstotkov odpadlo na oglaševanje na mobilnih napravah, kamor se Facebook čedalje bolj seli.

Število uporabnikov na Facebooku je stvar...

2 komentarja

Google z rastjo prihodkov in dobička

vir: Google
Google - Google je razkril poslovne rezultate za zadnje lansko četrtletje, v katerem je povečal tako prihodke kot tudi dobiček. V zadnjih treh lanskih mesecih so prihodki podjetja znašali 14,4 milijarde dolarjev, če ne upoštevamo prevzete Motorole. Z njo vred bi zaslužili 15,2 milijarde dolarjev. To je 36 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in osem odstotkov več kot četrtletje pred tem. Skupno so v celotnem fiskalnem letu 2012 prvikrat v zgodovini presegli magično mejo 50 milijard dolarjev prihodkov. V zadnjem lanskem kvartalu so ustvarili 2,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 6,6 odstotka več kot v enakem obdobju leto poprej. Analitiki so pričakovali višjo rast dobička, še posebej po ogromni...

11 komentarjev

Google prenaglo objavil slabe poslovne rezultate in povzročil paniko na borzi

Larry Page je na konferenci pojasnjeval, kaj se je zgodilo.

CNet - Google je po pomoti že včeraj sredi dneva objavil poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje, ki so na borzi povzročili pravo paniko. Finančne rezultate bi bili morali objaviti po koncu trgovanja na ameriških borzah (ob 15.30 po lokalnem času), a so zaradi napake to storili že prej.

Prihodki so v tem obdobju znašali 11,5 milijarde dolarjev, kar je manj od pričakovanih 11,86 milijarde dolarjev (če odštejemo stroške povračil za partnerske storitve, ki ustvarjajo promet za Googlove oglase, sicer so bili kosmati prihodki 14,1 milijarde dolarjev oziroma 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani). Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani znižal za 20 odstotkov na 2,18 milijarde dolarjev....

12 komentarjev

Facebook pridelal 157 milijonov dolarjev izgube

Facebook - Včeraj je bil težko pričakovani dan za Facebook in njegove delničarja, saj je podjetje prvikrat po začetku kotacije na borzi razkrilo poslovne rezultate. Novinarska konferenca se je začela ob 22. uri po našem času (povzetek konference), na njej pa so se pojavili vsi glavni, torej ustanovitelj in izvršni direktor Mark Zuckerberg, finančni direktor David Ebersman in operativna direktorica Sheryl Sandberg. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook ustvaril 157 milijonov dolarjev izgube, ki pa je posledica računovodskih pravil ob začetku kotacije. Iz poslovanja so ustvarili dobiček.

Prihodki iz poslovanja so znašali 1,18 milijarde dolarjev, kar je za 32 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega je 84 odstotkov prihodkov iz...

22 komentarjev

Microsoft presenetil z izgubo zaradi prevrednotenja, poslovanje rekordno

Microsoft - Izgube Nokie in RIM-a niso nič presenetljivega, saj se podjetji že precej časa ubadata s hudim upadom prodaje in rdečimi številkami. A ko podobne vesti sporočijo iz Redmonda, je jasno, da nič ni, kot je nekoč bilo. Microsoft je objavil četrtletne rezultate in prvič v zgodovini, odkar kotirajo na borzi, so ustvarili izgubo. Po 26 letih dobičkonosnih letih je v preteklem četrtletju programski gigant zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Glavni razlog za izgubo so slabitve naložbe v aQuantive, ki ga je Microsoft kupil leta 2007 za 6,3 milijarde dolarjev. Do prevzema Skypa je bil to največji Microsoftov nakup in tudi največja katastrofa, saj aQuantive ni uspel konkurirati Googlu na...

6 komentarjev

Apple krepko presegel pričakovanja

vir: CNet
Apple - Apple je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki je po Applovem štetju tretje v fiskalnem letu. Poslovali so krepko nad pričakovanji analitikov, tako da so prihodki in dobiček višji od napovedanih. Delnica je včeraj po koncu trgovanja (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 28,57 milijarde dolarjev, kar je 15 odstotkov bolje od pričakovanj in 64 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Približno tretjino prihodkov Apple ustvari v obeh Amerikah, četrtino v Evropi in 22 odstotkov v Aziji in Pacifiku.

Dobiček se je povzpel na 7,31 milijarde dolarjev, kar je za...

48 komentarjev

Intel z rekordnimi prihodki in ogromnim dobičkom

vir: CNet
CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje, ki so presegli vsa pričakovanja analitikov. Dobiček iz poslovanja je znašal 3,2 milijarde dolarjev, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so znašali 12,8 milijarde dolarjev oziroma četrtino več kot leto pred tem. Analitike je Intel presenetil z več kot petino odstotkov višjim dobičkom od pričakovanega, kar se je odrazilo tudi na borzi, saj je delnica v trgovanju po zaprtju (after hours) pridobila skoraj pet odstotkov. Bruto marža je znašala 62 odstotkov ali odstotno točk manj kot lani.

Paul Otellini je zadovoljen hitel pojasnjevati, da je v preteklem četrtletju Intel prav v vseh segmentih beležil...

8 komentarjev

Intelov poslovni izkaz nad pričakovanji

CNet - Intel je včeraj objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pozitivno presenetili analitike in v zeleno barvo odeli vse pomembnejše tehnološke borzne indekse v ZDA. V omenjenem obdobju so zabeležili 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je več od pričakovanj, a za osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani (10,2 milijarde dolarjev). S tem so ustvarili za 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je za pet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a 300 milijonov dolarjev več od predvidevanj. V zadnjem letošnjem kvartalu kanijo prodati za 10,1 milijarde dolarjev izdelkov, predvsem na račun gospodarskega okrevanja in božične nakupovalne sezone.

9 komentarjev