»

Banias živi!

The inquirer - O Intelovemu ultra tajnemu projektu kodno imenovanem Banias je spet ušlo nekaj informacij. Izvedelo se je, da na projektu delata dve ekipi, kar pomeni, da bomo v prihodnje lahko videli najmanj dve različici tega procesorja. Intelova strategija pravi, da bodo poizkušali narediti procesor, ki bo porabil malo energije in bo zato kot nalašč za tako imenovani "server blade" trg, za katerega Intelovci menijo, da bo postal v prihodnje vse bolj popularen. Zanimivost: na projektu Banias delajo tudi inženirji, ki so razvijali procesor Timna (Intel je razvoj na temu procesorju ustavil).

0 komentarjev

Pentium 4 v prenosnikih

CNet - Omenjene procesorje imamo v omenjenih računalnikih videti v prvi polovici leta 2002 (1.5 GHz, koncem leta 2 GHz), leto kasneje pa tudi procesorje Banias, o katerih je že tekla beseda kak teden dni nazaj.

No, če mi dovolite kratko obnovitev Banias-a: procesorji bodo gradili predvsem na varčevanju energije (nujno potrebne za prenosnike), to bodo dosegali tudi z izklapljanjem delov sebe, ki niso v uporabi. No, glede na to, da pri prenosnikih o 'grafični kartici' ne govorimo s takim, hmm, zanosom, kot pri namiznih pošastkih, ter da prenosniki v prvi vrsti niso namenjeni igranjem iger, zna biti zanimiva tudi novica o naboru čipov 830. Slednji bo namreč vseboval tudi grafični čip, vsled integriranosti pa bo poraba električne energije še manjša. Klik!

0 komentarjev

Morgan zunaj

Slo-Tech - To novico nam je posredoval frudi.
Včeraj je AMD izdal svojega novega Durona - deluje pri 1 GHz in se ponaša z novim Morgan jedrom. In že danes je na Tom's Hardware na voljo test tega procesorja. žal test ni pretirano temeljit, saj obsega le Q3, DroneZ in Sysmark, a vseeno da približno sliko, česa je novi AMDjev 'value' procesor zmožen. Še link.

2 komentarja

Strogo neuradno

M3DZone - Jst bi si tudi želel prijatelja... Takega, ki bi mi povedal kdaj bo izšla Geforce3 MX. Človek pri M3DZone ga ima. Dela pri Nvidii in mu je povedal (neuradno, seveda), da bo GeForce3 MX izšla v petek, 24. avgusta (ja, ta petek). Jedro bo delovalo pri 175MHz, pomnilnik pa pri 200MHz DDR. Izšla bo v dveh verzijah. Ena z ventilatorjem in druga brez (očitno mislijo na overclockerje...). GeForce3 Pro ( ali pa Ultra, ker ni razvidno iz pisma) bo izšla v ponedeljek, 27. avgusta (ja, danes teden). Izšli bosta dve verziji. Ena z jedrom delujočim pri 240MHz in pomnilnikom pri 250MHz DDR, in druga, katere jedro bo tudi delovalo pri 240MHz pomnilnik pa pri 260MHz DDR. Če so novice resnične, bomo videli v petek...

15 komentarjev

Inteli

Slo-Tech - To novico nam je posredoval Nikola Rubin:
Intel bo v ponedeljek (27.08.2001) izdal nove Pentiume, ki bodo delovali na frq. 2 GHz. S tem se bo cena ostalim procesorejem Intel Pentiom cena znižala (nekaterim tudi za več kot 50 %) - izjava Intela. V ponedeljek (27.08.01) bo prav tako izšel novi procesor za prenosnike, istočasno pa bo Intel najavil proizvodnjo novih procesorjev imenovanih "Banias", ki bodo izključno za prenosnike.

0 komentarjev

Miljarda za oglaševanje

Slo-Tech - To novico nam je poslal Koci:
Petsto milijonov dolarjev bosta skupaj porabila Microsoft in Intel, še enkrat toliko pa bodo primaknili izdelovalci računalnikov in trgovci. Pri Microsoftu pričakujejo, da bo uvedba novega operacijskega sistema (predstavitev bo 25. oktobra) precej pripomogla k večji prodaji računalnikov v zadnjem četrtletju. Julija in avgusta bodo Windows XP v testiranju, konec avgusta pa bodo romali k izdelovalcem računalnikov. Microsoft trdi, da bo Windows XP uspešno deloval že s pomočjo procesorja Intel II s taktom 400 MHz in 128 MB pomnilnika, strokovnjaki raziskovalno-analitske družbe Gartner pa priporočajo procesor Pentium III 600 MHz in dvakrat zmogljivejši pomnilnik.

4 komentarji