»

Kaj pomeni vrnitev dela Applove proizvodnje v ZDA

Slo-Tech - Applova napoved, da bo selil proizvodnjo imacov s Kitajske nazaj v ZDA, je ta teden dvignila precej prahu. V zadnjem desetletju smo ves čas brali le o obratnem toku selitev, ko so podjetja v Azijo selila proizvodnjo zaradi nižjih stroškov dela. Ali selitev nazaj na Zahod pomeni, da je na Kitajskem standard toliko zrasel, da se proizvodnja tam ne izplača več? Odgovor ni tako enostaven.

Eden izmed razlogov, ki se pogosto omenjajo za selitev, je ugled podjetja oziroma družbenega odgovornost. Če bi bil nek izdelek zgolj za nekaj odstotkov dražji, ker bi bil narejen in sestavljen v domači državi, bi ga kupci vseeno raje kupili od cenejšega kitajskega, predvidevajo nekateri. O tem ni treba špekulirati, saj tak primer imamo....

13 komentarjev

Apple bo selil del proizvodnje iz Kitajske nazaj v ZDA

Bloomberg - Kakor se je svetovna proizvodnja zavoljo nizkih stroškov pred leti masovno selila na Kitajsko, se trend sedaj obrača. Standard kitajskih delavcev raste, pojavljajo se zahteve po spoštovanju delovne zakonodaje in dostojnejšem plačilu, kar vse dviguje stroške dela. In prav to je edina prednost, ki jo poleg masovnosti kitajska proizvodnja lahko ponudi. Ko smo pred mesecem dni pisali o govoricah, da se največji kitajski proizvajalec strojne opreme Foxconn razgleduje po širitvi v ZDA, je bil marsikdo nejeveren. Izkazalo se je, da upravičeno, saj Foxconn resda ne gre v ZDA, a se vseeno razgleduje po Aziji in Južni Ameriki, kje bi lahko postavili še kak obrat.

Podobno pa tudi ameriška podjetja počasi ugotavljajo, da bi se izplačalo kak del proizvodnega procesa vrniti nazaj v ZDA. Apple je že en tak primer. Po ZDA nekaj tednov krožijo imaci, ki imajo napis Sestavljeno v ZDA...

111 komentarjev

Lenovo odpira tovarno v ZDA

Mnenja o izgledu se krešejo, zato pa je toliko manj dvomov o kakovosti prenosnikov

vir: The Verge
The Verge - Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo...

40 komentarjev

V Foxconnovi tovarni zaradi nemirov ustavljena proizvodnja

The New York Times - V Foxconnovi tovarni v Taiyuanu so med delavci izbruhnili nemiri in protesti, v kateri je po neuradnih podatkih udeleženi 2000 zaposlenih, zaradi česar je tovarna začasno zaprta zaradi preiskave incidenta. Foxconn je nemire tudi uradno priznal, a suho zatrjuje, da za proizvodno linijo posledic ni.

V Taiyuanu stoji ena največjih Foxconnovih tovarn, ki proizvaja izdelke iz magnezijeve zlitine za zabavno elektroniko in avtomobilske dele. Po neuradnih informacijah proizvajajo tudi zadnji del ohišja za novi iPhone 5, zaradi česar so delavci izredno obremenjeni. Novi iPhone 5 se namreč prodaja kot vroče žemljice, nadurno delo v slabih pogojih pa je v Foxconnu tako ali tako stalnica, medtem ko naj bi bilo stanje v Taiyuanu še slabše kot v povprečju.

Nemiri...

86 komentarjev

Foxconn in Apple skupaj izboljšujeta delovne razmere

Reuters - Ko je ameriška neodvisna organizacija FLA začela preiskavo Foxconna na Kitajskem, ki je največji proizvajalec strojne opreme na svetu in dela podjemne posle za vse večje znamke, smo pričakovali poročilo o katastrofalnih razmerah. Čeprav je šef FLA na začetku še dejal, da so razmere solidne, so v končnem poročilu Foxconn silovito okrcali zaradi nespoštovanja delovne zakonodaje. Foxconn je tako napovedal dvig plač za 16 do 25 odstotkov in omejitev nadurnega dela z novim zaposlovanjem. Za zdaj sicer ostaja pri obljubah, ki se vedno bolj kopičijo.

Kot piše Reuters, sta se Apple in Foxconn sporazumela, da si bosta stroške za izboljšanje razmer v tovarnah delila (ni sicer jasno, v kakšen razmerju). Foxconnov vodja Terry Gou je v polikani izjavi za...

8 komentarjev

Intel odprl prvo tovarno na Kitajskem

V ozadju najnovejša Intelova tovarna na Kitajskem, pred njo kitajski kmet

ComputerWorld - Intel v zadnjem času pospešeno gradi in odpira nove tovarne, saj so po napovedi milijardnih investicij v ZDA odprli tudi svoj prvi proizvodni obrat na Kitajskem. V mestu Daljan v provinci Ljaoning so postavili poltretjo milijardo dolarjev vredno tovarno, ki bo na 300-milimetrskih silicijevih rezinah izdelovala čipe za Intel. Prve napovedi o gradnji je Intel objavil leta 2007, tri leta pozneje pa je tovarna nared in pripravljena na začetek obratovanja.

Kitajski obrat je posebnega pomena, ker se je Intel doslej Kitajske zaradi pomislekov o varovanju intelektualne lastnine izogibal. Za zgraditev te tovarne je morala dovoljenje dati ameriška vlada zaradi svoje politike preprečevanja, da bi...

41 komentarjev

Lenovo IdeaPad S12 z VIA Nano procesorji

Lenovo IdeaPad S12

vir: engadget
engadget - 12 palčni Lenovo IdeaPad je na uradni, ameriški strani Lenovo na voljo manj kot teden dni, a bo v taisti netbook Lenovo vgradil tudi kombinacijo procesorja Intel Atom in nVidiinega veznega čipovja, ki na trg pride septembra in jo vsi dobro poznamo pod imenom ION. A to ne bo vse, saj Lenovo po novem ponuja tudi možnost nakupa prenosnika s povsem tretjo izbiro komponent. Namesto Intelovega Atoma bo podatke preračunaval VIA-in procesor Nano, za izrisovanje slike pa bo skrbel v vezno čipovje vgrajen grafični čip VIA Chrome9.

Tako VIA kot Atom sistema prideta serijsko opremljena s 6 celično baterijo, a bo na račun nekaj večje zmogljivosti le-ta hitreje izpraznjena v sistemu z VIA komponentami. Zanimivo je tudi,...

2 komentarja

Dogaja se vsem

AMD - Če ste mislili, da se varčevanja z metodo odpuščanja poslužuje le veliki zlobni Intel, ste se zmotili. Advanced Micro Devices (AMD) se je namreč odločil, da bo "prestrukturiral" svoje operacije. AMD bo v sklopu tega "prestrukturiranja" zaprl dve tovarni. Natančneje tovarno 15 in tovarno 15 v Austinu, Texas, ZDA. Kot del "prestrukturiranja" bo tudi odpustil 2300 delavcev, kar predstavlja 15% globalne AMD-jeve delovna sile. Pribljižno 1000 od teh odpuščenih so povezani s tovarnama 14 in 15.
No, pozitivna stran je ta, da bo začel bolj vlagati v tovarno v Penang, Malezija. Vsi odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine.

0 komentarjev