»

Windows 10 morda z novim brskalnikom po imenu "Spartan"

Microsoft News - Microsoft je za konec januarja napovedal poseben medijski dogodek za prikaz novih funkcionalnosti v prihajočih Oknih 10, in v zvezi s tem je pravkar pricurljalo nekaj zanimivih novic v zvezi z njihovimi načrti z brskalnikom.

Po prvotnih napovedih naj bi IE 12 vključeval zgolj manjši remont z bolj chrome-u podobnim vmesnikom in dodano podporo za razširitve, a kot se zdaj govori, naj bi razvijna ekipa že pred časom odcepila (angl. fork) kodo njihovega...

36 komentarjev

Internet Explorer 10 prispel na Windows 7

vir: CNET
CNET - Končna verzija Microsoftovega najnovejšega brskalnika Internet Explorer 10 je sicer izšla že lani jeseni, a je bila omejena na najnovejša Windows Server 2012 ter Windows 8. V Redmondu pa so že pred izidom najavili, da bo Internet Explorer 10 na voljo tudi za Windows 7 (za starejše izdaje pa ne). Danes so izpolnili obljubo, saj so po več mesecih pacanja beta in predoglednih verzij izdali Internet Explorer 10 za Windows 7. To je pomemben mejnik, saj Windows 7 (in tudi Windows Server 2008 R2, če smo natančni) s tem dobiva moderen brskalnik.

Internet Explorer 10 namreč ni le lepotna nadgradnja Internet Explorerja 9, temveč prinaša številne pomembne novosti. Je stabilnejši, hitrejši in predvsem podpira večje število standardov. Tako Windows 7 z IE10...

64 komentarjev

Google ukinja podporo za Internet Explorer 8

Google - Internet Explorer 6 je (bil) ena izmed najbolj trdovratnih verzij tega brskalnika, saj se je kljub zastarelosti in nepodpori modernih tehnologij obdržal več kot deset let. Pokopati so ga poizkušali na različne načie, Microsoft že dlje časa odšteva ure do njegove smrti, Google mu je že zdavnaj odpovedal podporo. Ukrepi so razmeroma dobro zalegli, saj je njegov tržni delež padel na enomestne odstotke.

Če je Google IE6 nehal podpirati šele devet let po njegovem izidu, bodo z Internet Explorerjem 8 precej manj prizanesljivi. Sporočili so, da ga bodo v svojih aplikacijah Google Apps in na svojih straneh nehali podpirati 15. novembra. Seveda strani takrat v IE8 ne bodo nenadno umrle, ampak se bo pojavilo...

74 komentarjev

Chrome uporablja vsak peti uporabnik interneta

Velik delež kategorije Other predstavlja mešanica Chrome 12, Firefox 5 in Internet Explorer 9

HotHardware - Pred leti je Microsoftov Internet Explorer uporabljal praktično vsak, ki je želel internet povprašati za neke informacije. Da bi Microsoftova nadvlada padla je bilo skorajda nepredstavljivo, a majhni skupnosti, sprva večinoma pripadnikom odprte kode, je takšne upe zbujal Firefox. Res je prišel najbližje temu dosežku - decembra 2009 in januarja 2010 je bil Firefox 3.5 celo najpogostejša različica brskalnika, saj sta se ravno takrat prekrižala grafa uporabniškega deleža Internet Explorer 7 in Internet Explorer 8. A Windows Update je naredil svoje, vajenost ljudi pa prav tako. V zadnjem času Firefox, sicer nekoliko počasneje kot Internet Explorer, vztrajno izgublja delež, predvsem na račun novega konkurenta - Googlovega Chroma.

...

24 komentarjev

Chrome pridobival, Firefox in IE izgubljala

ComputerWorld - Prvi marčevski dnevi so čas, da si pogledamo statistiko uporabe brskalnikov za februar. Ponovno je največji zmagovalec Googlov Chrome, ki svoj tržni delež povečal za osem odstotkov na 5,61 odstotka, s čimer trdno drži tretje mesto. Drugi je Firefox, ki pa je že tretjič zapored izgubljal. Z odstotkom manj uporabnikov kot mesec poprej so s 24,23-odstotnim tržnim deležem še vedno drugi. Podobno izgubo je utrpel vodilni Internet Explorer, katerega vse različice uporablja 61,58 odstotka uporabnikov. Priljubljenost Opere in Safarija se ni bistveno spremenila.

Internet Explorer 6 ima še vedno visok delež, saj domuje na 19,8 odstotka v internet povezanih računalnikov. Strani se trudijo temu narediti konec. YouTube je napovedal, da bodo 13. marca nehali podpirati ta antični brskalnik. V četrtek pa bo...

67 komentarjev

Microsoft odsvetuje Googlov Chrome Frame

Ars Technica - Google je ta teden predstavil vtičnik Chrome Frame za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje integrira Chromova pogona Javascript V8 in WebKit. S tem tako dinozaver IE6 kot novejši IE8 dobita podporo za vse moderne tehnologije, ki jih Microsoft ni uspel podpreti - tu mislimo predvsem HTML 5 s pripadajočimi značko canvas, SVG ipd. Na ta način lahko uporabniki, ki so iz raznovrstnih razlogov priklenjeni na te brskalnike, brskajo tudi po straneh, ki so se prej prikazovale podrto in razmetano. Razvijalci so se razveselili.

Microsoft je hitro odgovoril in namestitev vtičnika odsvetoval. Njihov tiskovni predstavnik je za Ars Tehnico resno dejal, da so z Internet Explorerjem 8 dosegli pomemben napredek in posodobitve, zaradi katerih je brskalnik varnejši. Zaradi varnostnih težav vtičnikov na splošno in še zlasti Googlovega Chroma njegovo poganjanje podvaja možnost napadov malwara in škodljivih skript, je še dodal.

V teh besedah je veliko PR, toda povsem iz trte izvite navedbe Microsofta...

27 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

IE zdrknil niže

TG Daily - Včeraj smo poročali, da je tržni delež Microsoftovega operacijskega sistema v zadnjem mesecu rahlo upadel, danes pa lahko to isto zapišemo še za brskalnike. Tudi v tej bitki je redmondski velikan nekoliko izgubil, saj je tržni delež Internet Explorerja decembra izgubil poldrugo odstotno točko in obstal na 68,15 odstotka. Firefox se je okrepil na 21,34 odstotka, Safari na 7,93, medtem ko je Chrome varno nad enim odstotkom (1,03). V preteklem letu je IE izgubil skoraj osem odstotnih točk, na čigar račun sta Firefox in Safari pridobila 4,5 oz. 2,4 točke. Finejši pogled na rezultate pokaže, da Microsoft izgublja predvsem z zastarelim Internet Explorerjem 6, dočim sedma verzija svoje odstotke dokaj trdno drži, a ne pridobiva z enakim korakom, kar bi pričakovali, če naj bi uporabniki nadgradili IE6 z IE7. Očitno se raje selijo h konkurenci.

20 komentarjev