»

Acerjev šef vidno nenavdušen nad Microsoftovim pohodom v hardware

Channel Register - Kot zdaj vemo, je Microsoft svojo Surface tablico razvijal v precejšnji tajnosti, tako da zanjo do predstavitve niso vedeli niti njegovi poslovni partnerji (OEM-i), katerim jim je bila do sedaj prepuščena prav vloga priprave strojne opreme za poganjanje Microsoftovega operacijskega sistema. Redmondov vstop v izdelavo lastnega hardwara je tako dvignil nemalo obrvi, podobno kot Googlov nakup Motorole Mobility v Android ekosistemu - Samsung počasi postaja zaskrbljen, da bo MM tako ali drugače priviligirana, zato naj bi se odkrito spogledovali tako s Tizenom (ex MeeGo oz. Maemo) kot tudi Blackberry OS 10 kot možnima alternativama.

Najbolj živčen od Microsoftovih partnerjev je zgleda Acer. Njegov šef za Evropo,...

175 komentarjev

Microsoft primoran umakniti ime "Metro"

[dodaj]

vir: The Verge
The Verge - Kot kaže, je Microsoft včeraj svojim zaposlenim poslal interni dopis, v katerem jim prepoveduje vsakršno nadaljnjo rabo besede "Metro" za opisovanje novega Windows 8 grafičnega vmesnika. Razlog za to je zgleda v tem, da so Microsoftovci "pozabili" predhodno preveriti, ali je to znamko že kdo registriral. In v EU jo je, pa ne kakšno manjše podjetje, ampak veliki nemški trgovinski koncern Metro AG z 280 tisoč zaposlenimi in skoraj 70 milijardami letnega prihodka. Veriga, ki jo nekateri morda poznate zavoljo diskontnih prodajaln v sosednji Avstriji, je znamko seveda registrirala tudi za računalniške izdelke in storitve, zato se Microsoft seveda ne sme "šlepati" na isto ime.

Pogajanja med podjetjema sicer so v teku, vendar bi...

56 komentarjev

Windows 8 RTM nared

Microsoft - V skladu s pričakovanji je Microsoft s prihodom avgusta pripravil dokončno, release to manufacturing (RTM) različico Windows 8, ter jo tudi že razposlal svojim pomembnejšim partnerjem ("OEM partners"). Sredi meseca jo bodo dobili še razvijalci z naročnino na MSDN, skupaj s svežo kopijo razvijalskega orodja Visual Studio, ter smernicami za sprejem v prihajajoči Windows Store za Metro aplikacije, za njimi pa še naročniki na TechNet, tj. predvsem večja podjetja z skupinskimi licencami. Splošna dosegljivost je, kot tudi že rečeno, napovedana za 26. oktober, za študentsko izdajo (MSDNAA) pa se žal še ne ve.

Objavili oz. bolje rečeno, potrdili, so tudi cene. Nadgradnja z Windows 7 bo stala 39.99$ oz. pol tega, če boste računalnik s prednameščeno sedemko kupili...

88 komentarjev

Naslednik Hotmaila je Outlook.com

Microsoft - Microsoft je predstavil naslednika popularne storitve Hotmail.com, ki je bil eden izmed prvih brezplačnih elektronskih predalov in še danes skupaj z Googlom in Yahoojem ostaja v skupini velikih treh. Imenuje se Outlook.com.

Čeprav združuje funkcionalnosti Hotmaila in Exchangea, bo namenjen domačim uporabnikom, medtem ko bo za poslovne ostal čistokrvni Outlook. Prva novost, ki jo pri registraciji v Outlook.com opazimo, je spremenjen videz. Ta je že prilagojen Windows 8, in sicer se sklada z uporabniškim vmesnikom Metro. Rokovanje s sporočili je lažje, saj enostavno gledamo predoglede pripetih slik in videoposnetkov, odznačujemo spam in dostopamo do spletnih aplikacij Office, saj je poskrbljeno za integracijo s spletnimi Wordom, Excelom,...

51 komentarjev

Potrjeno: Windows 8 prihaja v začetku avgusta

Nov uporabniški vmesnik spremlja tudi nov logotip

PC Pro - Microsoft je potrdil, kar smo potihoma pričakovali in med špekulacijami napovedali zadnje mesece. Windows 8 bo dokončan in poslal v fizični tisk medijev (RTM) prvi teden avgusta (med 1. in 5. avgustom), je dejal finančni direktor Tami Reller. Splošna dobavljivost (general availability) je napovedana za konec oktobra. Naslednja strežniška različica Windows Server 2012 se drži ustaljenega tempa in bo v stadiju RTM sredi avgusta, kakšen teden ali dva za Windows 8, splošna dobavljivost pa bo sledila že septembra.

RTM-verzija je že končna verzija operacijskega sistema, ki pa je še ni mogoče...

161 komentarjev

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

Trenutni dizajn Windows 8

MSDN Blogs - Microsoft je napovedal, da grafični vmesnik Aero, ki so ga prvikrat uporabili v Windows Visti in ga danes množično uporabljamo v Windows 7, v prihajajočem Windows 8 ne bo dobil svojega mesta. Ne le verzije za prenosne naprave, ampak vse inačice Windows 8 bodo uporabljale Metro, ki je soroden vmesniku na Windows Phone 7. Ob tej priložnosti je Microsoft na svojem blogu nenavadno na široko razložil, kako sta potekala izbor in zasnova vmesnika.

Z uporabniškimi vmesniki je sicer križ že od prvih verzij naprej. Ko je Windows 1 izšel daljnega leta 1985, je bil v bistvu le program, ki je tekel na DOS-u. Opcijsko je podpiral tudi miške, ki pa so bile tedaj silna redkost, in večina uglednih revij jih je tedaj označila za modno muho, ki se v...

204 komentarji

Windows 8 ne bo predvajal DVD-jev in blu-rayjev

Microsoft - Windows 8 bo pometel z zgodovino na marsikaterem področju, saj se bo od praktično vseh predhodnikov razlikoval v številnih ključnih pogledih. To bo po letu 1995 prva verzija Windows brez znamenitega gumba Start, ki je postal njihov zaščitni znak - navsezadnje je stilizirana verzija okna z gumba Start glavni logotip Windows. To bo tudi prva verzija, ki bo tekla na platformi ARM, kar se je Microsoft še pred leti zaklinjal, da se ne bo nikoli zgodilo. Windows 8 bo tudi prvi prinesel nov uporabniški vmesnik Metro in še bi lahko naštevali. Sedaj pa je Microsoft sporočil, da bo to tudi prva verzija po dolgem času, ki ne bo podpirala predvajanja DVD-jev in Blu-rayjev z video vsebinami (branje podatkovnih zgoščenk seveda...

73 komentarjev