»

Ljubljanski mestni avtobusi (počasi) dobivajo internet

Avtobusi z internetno povezavo bodo znotraj in zunaj označeni s posebnimi simboli.

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali o smelem projektu Mestne občine Ljubljana, ki bo v javno-zasebnem partnerstvu s Telekomom Slovenije in Nilom do konca prihodnjega leta z brezžičnim omrežjem pokrila velik del svoje površine. To pa ni edini novi informacijski projekt v naši prestolnici, saj so danes tudi v Ljubljanskem potniškem prometu napovedali dostop do interneta na mestnih avtobusih. Projekta med seboj nista povezana, ampak se dopolnjujeta.

Na tiskovni konferenci so v LPP-ju pojasnili, da bodo v sodelovanju s Telekomom Slovenije od 1. junija do 31. avgusta poizkusno namestili brezžični dostop do interneta na štirih avtobusih. Dva izmed njih vozita na relaciji Brnik-Ljubljana-Brnik ter...

50 komentarjev

LPP s kartico Urbana ne sme zbirati lokacijskih podatkov

Slo-Tech - Ta teden je Informacijski pooblaščenec podjetju Ljubljanski potniški promet prepovedal zbiranje lokacijskih podatkov uporabnikov Urbane ter jim tudi naložil, da morajo iz vseh svojih zbirk osebnih podatkov izbrisati lokacijske podatke vseh potnikov, ki za prevoz uporabljajo t. i. neprenosljive terminske vozovnice (Urbana zelene barve). Podjetje je namreč zbiralo in hranilo podatke o času, kraju in liniji vstopa za vsakega potnika, za kar ni imelo ustrezne pravne podlage. Po ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa naj bi bila uporaba prenosljive kartice Urbana (rumene barve) anonimna.

Pooblaščenec je LPP-ju naložil tudi, da mora prilagoditi delovanje validacijske naprave, preko katere potniki ob vstopu na mestni avtobus validirajo svojo kartico Urbana, in sicer tako, da se ob validaciji na monitorju ne bo več izpisoval podatek o vrsti uporabljene terminske vozovnice. Ti podatki so bili namreč neustrezno zavarovani, saj jih je lahko pogledal vsak naključni potnik v avtobusu.

LPP mora...

171 komentarjev

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne...

42 komentarjev