»

Bliža se konec dragih klicev od doma v EU

Europa.eu - Medtem ko je gostovanje v EU od lani rešeno in z nekaj omejitvami poštene uporabe velja, da na gostovanju v EU za mobilne storitve plačujemo enak znesek kakor doma, so cene v drugo smer še vedno zasoljene. Klici iz domačega omrežja v drugo državo niso regulirani, operaterji pa jih sami do sebe niso pocenili. EU se pripravlja, da zapre še to luknjo. Evropski parlament je danes glasoval za sprejetje Evropskega zakonika o elektronskih komunikacijah in Organa evropskih regulatorjev za elektronske komunikacije. To med drugim prinaša tudi bistvene pocenitve klicev v tujino.

Podpredsednik Komisije za enotni digitalni trg Andrus Ansip in komisarka za digitalno gospodarstvo in družbo Marija Gabriel sta v skupni izjavi med drugim poudarila, da bodo "od maja 2019 lahko...

28 komentarjev

Znane cene Hoferjeve mobilne telefonije HoT

Slo-Tech - Pred dnevi smo pisali, da Hofer z znamko HoT vstopa na trg mobilne telefonije, sedaj pa je znano praktično vse. Uporabljal bo Simobilovo (A1) omrežje. Najpomembnejše so seveda cena oziroma paketi, ki jih bo ponujal. Vse informacije najdemo na njihovi spletni strani, tu jih le povzemimo. V vsakem primeru je treba najprej kupiti kartico SIM, ki stane dva evra. Plačujemo lahko po porabi (klasični predplačniški paketi) ali pa zakupimo določeno količino enot, kar velja 30 dni (nekakšen hibrid med predplačniškim ni naročniškim paketom).

HoT Start...

90 komentarjev

Odprava roaminga za 90 dni na leto

Slo-Tech - Prihodnji 15. junij je dan, ki se ga veseli marsikateri uporabnik mobilne telefonije. Še posebej, če je veliko v tujini. Od takrat naprej naj bi bilo zaradi lani sprejete uredbe o enotnem telekomunikacijskem trgu končno konec dodatnih stroškov za roaming. Ampak včeraj predstavljeni osnutek pravil poštene uporabe dodaja nov zasuk.

Evropska komisija v teh pravilih, ki gredo v javno posvetovanje in o katerih se mora izreči še evropski nadregulator Berec, postavlja precejšnje omejitve. V ospredju je časovna omejitev, saj bo mogoče domače količine iz naročniških paketov ali na predplačniških računih izkoriščati največ 90 dni na leto. Kot piše v osnutku, bi s tem...

39 komentarjev

Članice EU bi preložile ukinitev mobilnega gostovanja na leto 2018

Slo-Tech - Države članice EU so se sporazumele, da mobilnega gostovanja ne bi ukinile konec tega leta, kot je lani izglasoval Evropski parlament, temveč po letu 2018, ter omilile zahteve po nevtralnosti interneta. Odbor stalnih predstavnikov je to odločitev sprejel včeraj, sedaj pa se bo Svet EU pod vodstvom predsedujoče Latvije pogajal z Evropskim parlamentom o spremembah zakonodaje na področju mobilnega gostovanja in nevtralnosti interneta.

Države članice si prizadevajo za vzpostavitev kompromisnega modela v prehodnem obdobju. Določena količina prenesenih podatkov in klicev bi bila med gostovanjem obračunana povsem enako kot v domačem omrežju, nad to mejo pa bi...

29 komentarjev

Veliko poenotenje ali prihaja konec mobilnega gostovanja v EU

The Telegraph - Ko smo konec preteklega meseca pisali o drznem načrtu evropske komisarke za digitalno agendo Neelie Kroes, kako bi odpravili mobilno gostovanje v EU in uvedli enotno ceno pogovorov znotraj EU ne glede na državo nahajanja in matičnega operaterja, se je vse skupaj zdelo zelo neverjetno. Sedaj pa je načrt dobil resno podporo in vse kaže, da se bomo že čez dobro leto v tujini pogovarjali enako drago kot doma.

Evropska komisija je izglasovala predlog, po katerem bodo do 1. julija 2014 uzakonili enake cene klicanja, ne glede na lokacijo uporabnika. Natančno besedilo predlagane uredbe bo Komisija pripravila do konca poletja. Ocenjujejo, da bodo operaterji zaradi te regulacije izgubili do dva odstotka prihodkov. Dolgoročno pa naj bi celo pridobili, saj bodo uporabniki raje in več posegali po uporabi mobilnih omrežij...

37 komentarjev

Evropska komisija hoče odpraviti mobilno gostovanje

Europa.eu - Ena izmed večjih nadlog v Evropi so cene za mobilno gostovanje. Evropska unija jih sicer poizkuša brzdati, a tarifa za telefoniranje, pisanje in deskanje v tujini je še vedno bistveno višje kakor doma. Mimogrede, to bo tudi ena glavnih sprememb, ki jih bo slehernik zelo hitro občutil ob vstopu Hrvaške v EU, saj bodo cene za tamkajšnje gostovanje padle na (vsaj približno znosno) evropsko ceno. Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pa predlaga še nadaljnje nižanje cen, je povedala v današnjem govoru.

Do velike noči prihodnje leto - to je zelo, zelo optimističen načrt, a tedaj so evropske volitve - želi Kroesova doseči vzpostavitev enotnega trga telekomunikacij v EU, s čimer bi gostovanje (roaming) postalo stvar preteklosti. Poudarila je, da je Evropska komisija že do sedaj na tem področju storila...

72 komentarjev

Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Finance - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova...

58 komentarjev

Facebook dodaja plačljiva sporočila neprijateljem

Other messages.

Slo-Tech - Facebook je pravkar začel testirati možnost plačevanja za pošiljanje sporočil uporabnikom, ki jih nimate na svojem seznamu prijateljev. Za protivrednost 1 dolarja na sporočilo vam garantirajo dostavo neposredno v njihov inbox, ne pa v ti. Other messages mapo, kamor praviloma romajo sporočila neprijateljev, aplikacij, iger ter druge šare, ki ne zgleda kot pristen pogovor med uporabniki.

Če uporabnik odgovori na sporočilo, je ves nadaljnji pogovor zastonj. Če pa ga umesti v svoj spam folder, pa pošiljanje dodatnih plačljivih sporočil več ne bo možno. Zadeva je torej mišljena kot neke vrste "spoznavno sporočilo" za končne uporabnike, ne toliko za podjetja, ki naj bi namesto direktnih sporočil raje...

13 komentarjev

Evropski parlament potrdil nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

Evropski parlament - Evropski parlament je v četrtek na rednem majskem plenarnem zasedanju potrdil dogovor, ki nadaljuje nižanje stroškov cen za mobilno gostovanje v državah EU. Projekt je EU začela že leta 2009 in od tedaj vsako leto progresivno znižala najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov pri gostovanju v tujih omrežjih. Direktiva se je iztekla letos, zato je EU pripravila in v četrtek sprejela njeno nadaljevanje.

Za sprejetje uredbe je glasovalo 578 poslancev, proti jih je bilo 10, prav toliko se jih je vzdržalo. S potrditvijo v Parlamentu je uredba preskočila že zadnjo pravno oviro in je sedaj obvezujoča za vse države članice.

Kakor je...

14 komentarjev

EU nadaljuje zniževanje cen mobilnega gostovanja

Europa.eu - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so sprejeli preliminarni dogovor o predlogu uredbe, ki bo nadaljevala trend zniževanja cen za gostovanje uporabnikov mobilne telefonije v tujih omrežij po EU. Cene se vsako letu julija znižujejo že od leta 2009, projekt pa se izteče letos, zato so si že dlje časa prizadevali za njegovo podaljšanje.

V danes sprejetem predlogu so določili naslednje maksimalne cene (navedene brez DDV), ki bodo začele veljati 1. julija 2012:
  • odhodni klici v tujem omrežju: 0,29 evra na minuto;
  • dohodni klici v tujem omrežju: 0,08 evra na minuto;
  • poslano kratko sporočilo: 0,09 evra,
  • prenos podatkov: 0,70 evra za megabajt.
Zniževanje cen...

18 komentarjev

EU predlaga nadaljevanje nižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Letos 1. julija se izteče evropska uredba, ki predpisuje najvišje dovoljene cene za klice, pošiljanje sporočil in prenos podatkov, ko mobilni uporabniki gostujejo v drugi državi v drugem mobilnem omrežju. EU je uspela precej znižati oderuške cene, in sicer jih je zbila na 35 centov na minuto za odhodne klice, 11 centov na minuto za dohodne klice, 11 centov za poslano sporočilo in 50 centov za prenos 1 MB podatkov (cene so brez vključenega DDV). Poleg tega so omejili mesečno porabo na 50 evrov, da bi preprečili visoke račune uporabnikov zaradi nepazljivosti, za višje limite pa je treba operaterja posebej obvestiti.

Evropska komisarka za digitalno agendo...

81 komentarjev

Cenejša mobilna telefonija v EU

Slo-Tech - Včeraj so začele veljati nove najvišje dovoljene cene mobilnega gostovanja v državah Evropske unije, ki jih je Evropski parlament izglasoval 21. aprila 2009. Predvideno je postopno spuščanje, vsako leto 1. julija do vključno letos se cene nekoliko znižajo.

Od včeraj tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV, v oklepajih so stare dosedanje cene):
  • 35 (39) centov na minuto za odhodne klice;
  • 11 (15) centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov (11) za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 50 (80) centov za prenos 1 MB podatkov.
Mobitelove cene so takšne: odhodni klici v EU 0,42 evra na minuto, dohodni klici v EU 0,132 evra na minuto, SMS 0,132 evra, prenos...

27 komentarjev

Evropska komisija predlaga nadaljnja znižanja cen mobilnega gostovanja

The New York Times - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je predstavila predlog nadaljnjega zniževanja maksimalnih cen za gostovanje uporabnikov mobilnih telefonov v tujih omrežjih, ki bi veljale po celotni Evropski uniji. EU znižuje cene že od leta 2009, trenutno pa so v uporabi ceniki od lanskega 1. julija. Zadnje znižanje je določeno za letos, zato si Kroesova želi nadaljevanje tega programa.

Predlagana cena za minuto odhodnega klica v tujem omrežju za leto 2014 znaša 24 centov, medtem ko trenutno znaša 39 centov. Dohodne klice želi Kroesova poceniti s trenutnih 15 centov na 10 centov na minuto. Cenejši bi bil tudi prenos podatkov, saj bi se cena za 1 MB...

22 komentarjev

Od danes cenejši mobilni internet v tujini

Slo-Tech - Z današnjim dnem stopajo v veljavo nove omejitve cen za podatkovno gostovanje na tujih mobilnih omrežjih v državah Evropske unije, ki jih je predpisala Evropska unija z namenom izkoreniniti odiranje strank. Evropski parlament je 21. aprila 2009 s 646 glasovi za, 22 proti in 9 vzdržanimi postavil zgornjo mejo za podatkovno gostovanje in telefoniranje v tujini, ki se spušča trikrat. Prvikrat se je to zgodilo lani, drugič danes, zadnje znižanje pa bomo dočakali 1. julija 2011. Od danes tako veljajo naslednje zgornje omejitve (cene so brez DDV):

  • 39 centov na minuto za odhodne klice;
  • 15 centov na minuto za dohodne klice;
  • 11 centov za poslano kratko sporočilo (SMS);
  • 80 centov za prenos 1 MB podatkov.

Od letošnjega marca pa morajo imeti potrošniki možnost nastavitve omejitve porabe. Ob dosegi 80 odstotkov nastavljene omejitve mu mora operater poslati obvestilo, ob dosegi omejitve pa v primeru, da ne prejme drugačnega navodila, izključiti gostovanje. Prav tako bodo morali klice obračunavati...

34 komentarjev