»

FRiSK 2007

Slo-Tech - V Murski Soboti pod vodstvom društva Gibanje za mladino napovedujejo dvodnevni brezplačni Festival računalništva in sodobnih komunikacij, ki bo potekal 7. in 8. septembra v soboškem gradu ter multimedijskem centru. Na festivalu želijo podrobno predstaviti prednosti sodobnih tehnologij, prikazati primere dobre prakse in zabavati obiskovalce.

Tako se bodo zvrstila številna predavanja, delavnice in predstavitve vodilnih slovenskih organizacij in podjetij s področja računalništva in informatike. Potekal bo tudi pomurski informacijski forum, na katerem bodo domača podjetja širši javnosti predstavila svoje lastne rešitve na področju IKT. Vzporedno bo v muzejskem prostoru odprt pristen muzej računalništva.

FRiSK prav tako obljublja bogat »entertainment room«. Niti v času festivala pa ne bo šlo brez tradicionalnega prekmurskega bograča. Podroben program festivala si je možno ogledati na spletni strani www.frisk.si.

6 komentarjev

QuakeCon 2001

Guru 3D - To sicer bolj spada pod kakšno gamer sekcijo, a je pomembno tudi za nas, hardtech-aše. Na QuakeCon 2001 festivalu je bil predstavljen real-time demo prihajajočega Dooma 3.
Največji vtis so naredile grafike, ki jih je predstavil John Carmack. Eden izmed udeležencev festivala je zapisal:
V nekem delu vidimo kako demon pride v kopalnico in mrtvecu odtrga kos želodca ter ga začne jest. Ampak kakšen prizor! Demon kar prekipeva od navidezne moči in mrtvec, o ja, temu lahko prav vidiš izraz na obrazu.Minimalne zahteva za to igro naj bi bile zelo visoke. Tako naj bi osnovna zahteva bila GeForce256 ali Radeon grafična kartica. Pa še to ni zagotovo, ker Carmack razmišlja, da bi to stopnjo še zvišal, tako da bi bila GeForce2 minimalna zahteva. Na GeForce3 naj bi igra delovala s 30fps.

Na opozorilo freudi-ja sem se spomnil, da so napovedali tudi izid Kvake4. O podrobnostih pa še ni nič znano.

8 komentarjev

GeForce3 vs Kyro II

Ace's Hardware - Tukaj je test grafične kartice na GeForce3 procesorju proti grafični kartici na Kyro II procesorju. Fantje so na AMD Thunderbird-u 1.33 GHz stestirali Guillemot 3D Prophet 4500 - Kyro II (64 MB) in Guillemot 3D Prophet III - Geforce III (64 MB). Ob tem so za primerjavo stestirali še celo vrsto drugih kartic.
Prišli so do standardnih zaključkov, ki jih poznamo že vsi. Da je Kyro II zelo dobra grafična kartica srednjega cenovnega razreda. Je le malo slabša od GeForce2 GTS-a, nosi pa ceno GeForce2 MX-a. GeForce 3 pa je kartica prihodnosti, ki jo bodo znale izkoristiti šele kasnejše igre. Nič novega torej. Poglejte si pa vseeno.

2 komentarja

Kako se GeForce 3 obnese v 3DMark-u 2001

NvNews - Vas zanima, a? Fantje pri nV News so se spravili nad GeForce3 z 3DMark-om 2001. Kot veste, je 3DMark 2001 trenutno edini program, ki prikaže zmogljivosti Nvidiinega GeForce3 čipa. GeForce3 namreč podpira Microsoft-ov DirectX 8, igric, ki bi tudi podpirale to knjižnico trenutno ni. Kartico so primerjali z GeForce2 Ultra kartico, ki naj bi, po specifikacijah sodeč, bila najbližje GeForce3. Končna ugotovitev testa je, da GeForce3 seka. Ne glede na ceno, ki je, kot sami veste, astronomska.

11 komentarjev

Nove PowerColor grafične kartice

PowerColor - Tudi PowerColor se je danes odločil objaviti nove grafične kartice na GeForce2 MX400 čipu. Prišle bodo v treh različicah:
  • CMXL na GeForce2 MX200 čipu, 32MB SDRAM-a, 64bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMX2S na GeForce2 MX400 čipu, 64MB SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 166MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
  • CMXDV na GeForce2 MX400 čipu, 64MB DDR SDRAM-a, 128bit-no vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 175MHz. Po želji tudi s TV-out izhodom.
Za podrobnosti toplo priporočam njihov on-line katalog.

0 komentarjev

Še par fotografij

FiringSquad - Da ne boste rekli, da nikoli nič zabavnega ne najdem! Tukaj si boste lahko ogledali, kako GeForce3 obvlada FSAA. Članek je predvsem estetske narave, ker je malo napisano in veliko poslikano. Fantje so primerjali, kako GeForce3-jev FSAA deluje v Quake3 brez, z 2x, z 3x in 4x-nim FSAA. Ker pa so fantje pridni , so enak test zagnali še v Counter Strike-u. Pa še ATI Radeon-ov FSAA so stestirali!

5 komentarjev

Kyro vs MX

Jaz - Ok, ker sem sedaj preutrujen, da bi si izmišljeval neke globokoumne komentarje, vas bom samo opozoril, da sem dodal Brodyev test, v katerem je primerjal Kyra z GeForce2 MXom. Kliknite sem ali pa na povezavo v levem meniju.

13 komentarjev

Hardwareski problem GeForce-a pri DXTC 2.

Sci-Fi Gaming - V četertek je TESKAn objavil novico s povezavo na stran The Register, kjer so objavili, da ima GeForce 2 res probleme s stiskanjem tekstur. Za dokaz pa so uporabili kar demo Dagoth More Zoological Gardens. Zadeva pa očitno spet ni tako enostavna. Na Sci-Fi Gaming so zato povprašali, kako je s to stvarjo Patrick-a Moynihan-a (iz skupine, ki je demo izdelala), in Patrick pravi, da Radeon ne podpira nekega tipa megle, ki ga ta demo uporablja. To naj bi bil razlog za razliko, screen shot iz GeForce MX-a pa naj bi bil pravi... Ker pa nisem uspel zrihat enga pametnga linka:
The problem lies not in the GeForce2's texture compression, but rather in the Radeon's lack of support for the type of hardware fog/haze effect we implemented for DMZG.

Zadeve sem se lotil še doma in tukaj so rezultati:
Prva slika
Druga slika
Tretja slika
Četrta slika
Ko pogledate prvo sliko vidite na levi A8R8G8B8 32bitni format, ki ima 8 bitov za alpha kanal (svetlo moder del slike je "povsem prosojen"). Na desni pa...

4 komentarji