»

Promet po internetu: večina za razvedrilne vsebine, torrentov manj

Slo-Tech - Sandvine je objavil svojo polletno študijo internetnega prometa po svetu, ki kaže, na kaj odpade največji delež prenesenih podatkov. Pomislili bi, da večino potratimo za prenose vsebin prek torrentov, a to ni res. Daleč največji kos kolača poberejo razvedrilne vsebine na zahtevo (streaming). Pričakovano je ta delež najvišji v Ameriki, kjer je teh storitev več, medtem ko se Evropejci zatekamo tudi k manj legalnim alternativam.

Poglejmo najprej Evropo, in sicer dostop do interneta prek žičnih povezav. V povprečju uporabnik z interneta prenese 14 GB, medtem ko vanj pošlje 3,4 GB podatkov. Mediana za ti vrednosti znaša 6,3 GB in 751 MB; torej ima porazdelitvena krivulja izrazit debel rep v...

18 komentarjev

Ljudje ustvarijo zgolj polovico prometa na spletnih straneh

vir: ZDNet
ZDNet - Sodeč po informacijah raziskave, ki so jo objavili v podjetju Incapsula, ljudje na spletnih straneh ustvarimo slabo polovico prometa, medtem ko 51 odstotkov odpade na avtomatični, računalniško generirani promet. Večina od slednjega je zlonamernega, kar je še dodaten problem.

V Incapsuli so analizirali tisoč spletnih strani, ki uporabljajo njihove storitve za zaščito oblaka in spletnih strani. Pri tem so ugotovili, da ljudje z brskanjem po spletnih straneh ustvarijo 49 odstotkov prometa. Preostanek odpade na avtomatičnega; pet odstotkov je zlonamernih poizkusov najti nezakrpane ali neznane...

7 komentarjev

Dobiček Microsofta nespremenjen, kupci čakajo na Windows 8

Microsoft - Microsoft je drugi kvartal v fiskalnem letu 2012, ki se je končal konec decembra, sklenil z rahlo rastjo prometa in nekoliko nižjim dobičkom, so sporočili iz Redmonda. Čisti dobiček je znašal 6,62 milijarde dolarjev, kar je za manj kot odstotno točko slabše kot leto pred tem. Promet se je zvišal za pet odstotkov in dosegel 20,9 milijarde dolarjev. Rezultati so torej tik pod rekordnimi ravnmi, dasiravno jih je izvršni direktor Steve Ballmer označil le kot trdne. Še boljše pa pričakujejo letos, saj bodo predstavili kopico novih izdelkov, med katerimi je najteže pričakovan Windows 8, ki bodo poganjali povpraševanje v drugi polovici koledarskega leta (začetek fiskalnega leta 2013).

Poglejmo si rezultate po petih divizijah, v katere je...

35 komentarjev

Prodanih procesorjev več, razmerje AMD/Intel skoraj nespremenjeno

X-Bit Labs - Znani so podatki o prodaji mikroprocesorjev v tretjem letošnjem četrtletju, ki kažejo na znatno okrevanje trga. V teh treh mesecih so proizvajalci prodali za 10,7 milijarde dolarjev procesorjev, kar je za 12,2 odstotka več kot četrtletje pred tem in 16,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani, so ocenili tržni analitiki v podjetju IDC. Merjeno v prodanih enotah je rast znašala 6,7 odstotkov (v primerjavi z drugim kvartalom) oziroma 5,2 odstotka glede na lani, kar kaže, da se je poleg števila prodanih enot povišala tudi njihova povprečna cena. Zvišanje je znašalo okrog pet odstotkov.

Zanimiv je prehod na kombinirane procesorje (APU), ki vključujejo tako funkcionalnost centralnega procesorja kot tudi grafični del....

9 komentarjev

Intel z za odtenek nižjim dobičkom

vir: CNet
Intel - Intel je v preteklem četrtletju posloval s pričakovanim dobičkom, so sporočili iz Sante Clare. V zadnjih treh mesecih so prihodke povečali za en odstotek na rekordnih 13,0 milijard dolarjev, medtem ko je dobiček nekoliko upadel.

Čisti dobiček (po metodologiji splošno sprejetih računovodskih načel, GAAP) je v preteklem četrtletju znašal 3,0 milijarde dolarjev, kar je dva odstotka več kot v enakem obdobju lani in sedem odstotkov manj kot v prvem kvartalu letos. Kljub temu se je donos na delnico povečal za šest odstotkov, ker je podjetje kupilo za dve milijardi dolarjev lastnih delnic (93 milijonov delnic oziroma 1,6 odstotka obstoječih delnic). Bruto marža podjetja v poslovanju je znašala...

0 komentarjev

Hewlett-Packard z rahlo višjim dobičkom

Bloomberg - Hewlett-Packard je pohitel z objavo poslovnih rezultatov za izteklo četrtletje, saj so ti že pred uradno najavo pricurljali na internet. Prihodki od prodaje so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za tri odstotke na 31,6 milijarde dolarjev (realna rast je le enoodstotna, preostanek odpade na inflacijo). Dobiček se je povečal za pet odstotkov in dosegel 2,3 milijarde dolarjev.

Prihodki so se najbolj povečali v regiji Azija Pacifik, in sicer za 10 odstotkov (štiri odstotke realno), medtem ko so v Amerikah, Evropi, Afriki in na Bližnjem vzhodu realno stagnirali. Dve tretjini prihodkov HP ustvari izven ZDA. Razčlemba po segmentih pokaže največjo rast v kategorijah finančne storitve (17-odstotna rast), programska...

1 komentar

Lani polovica poizkusov ribarjenja iz ZDA

Slo-Tech - Priljubljeni skrbnik za proste DNS-strežnike OpenDNS je objavil statistiko za leto 2010, kjer moremo prebrati podatke o najbolj blokiranih domenah v preteklem letu in največjih prevarantih. OpenDNS namreč uporabniku omogoča, da sam odloči, kateri strani ali katere zvrsti strani bodo nedostopne, kar s pridom izkoriščajo v velikih podjetjih in organizacijah, kjer tavanje zaposlenih po YouTubu ne sodi v opis delovnih zadolžitev.

Statistika je pokazala, da je ogromna večina blokiranih kategorij strani pornografskih in obscenih. Pogosto so blokirane tudi igralniške strani, strani s sovražnim govorom in pa strani, ki omogočajo anonimno brskanje po spletu (različni posredniški strežniki in anonimizatorji).

Razrez po domenah pokaže, da 14 odstotkov omrežij blokira...

6 komentarjev