»

Izšel Firefox 58

Slo-Tech - Z veliko pompa je Mozilla novembra izdala 57. verzijo Firefoxa, ki je prinesel projekt Quantum za hitrejše delovanje, nov videz in skorajšnjo ukinitev dodatkov (add-ons). Napovedali so, da je to šele začetek tektonskih premikov v Firefoxu, zato smo z zanimanjem pričakovali naslednje verzije. Prva nova je izšla danes, in sicer je prispel Firefox 58. Glavni novosti sta opcijski Tracking Protection in nov način za uporabo večnitenja pri izrisu strani, ki bo hitrejši. Cilj je, da bi pri prikazovanju strani spet ozko grlo postala internetna povezava in ne več hitrost procesorja.

Tracking Protection ni nič novega, saj ga ima v zasebnostnem načinu že dolgo časa. Gre za mehanizem, s katerim Firefox blokira reklame, sledenje prek analitike, piškotke, trajne piškotke, gumbe za deljenje na...

86 komentarjev

Google bo plačal 22,5 milijona dolarjev zaradi nedovoljenega sledenja s piškotki v Safariju

Googlova (sedaj že izginula) navodila za uporabnike brskalnika Safari

The New York Times - Google bo z ameriško Komisijo za zvezno trgovino (FTC) sklenil poravnavo zaradi zlorabe piškotkov in kršitev zasebnosti v brskalniku Safari, v sklopu katere bo Google plačal 22,5 milijonov dolarjev globe. To je največja globa, ki jo je zaradi kršitev v povezavi z zasebnostjo kdaj izrekel FTC. V Evropi so sicer globe precej večje, saj lahko dosežejo tudi milijardne vsote (namreč do 10 odstotkov letnega prometa).

Spomnimo, da se je na Google februarja usul plaz kritik, ko so ugotovili, da so namenoma obšli nastavitve brskalnika Safari. Slednji namreč blokira piškotke domen, s katerimi uporabnik ne interagira, kar ni bilo Googlu po godu. Njegov gumb +1 na straneh namreč ni aktiven, dokler ga uporabnik ne klikne, zato v principu Google ne more postavljati...

9 komentarjev

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Shema delovanja Googlovega Safari heka.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Kot poroča Bloomberg, se Google z nedavno potezo zaobhajanja varnostnih nastavitev v brskalniku Safari ni najbolj zapisal pri ameriškem tržno-potrošniško-informacijskem inšpektoratu Federal Trade Comission. Grozi jim kazen nad 10 milijoni dolarjev, prva sploh v taki višini za kršitve zasebnosti na spletu, potem pa najbrž še en postopek zaradi podobnih mahinacij v brskalniku Internet Explorer. Širše gledano je pod vprašanjem njihova zaveza spoštovanja opt-out sistema Do-Not-Track, ki ga skupaj z drugimi proizvajalci brskalnikom pospešeno predstavljajo kot sprejemljivo rešitev za varovanje spletne zasebnosti.

Če na hitro spomnimo (glej tudi slikco): Applov spletni brskalnik Safari po privzetem...

5 komentarjev

Googlov odziv na obtožbe o sledenju uporabnikom: P3P zastarel in neprimeren

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

PC World - Google se je danes odzval na Microsoftove obtožbe, da izkoriščajo nedoslednost v standardu P3P za sledenje uporabnikom Internet Explorerja brez njihovega privoljenja. Googlu so sicer že konec tedna očitali sledenje uporabnikom Safarija s še enim trikom, ki na drugačen način doseže isto. Srž problema z IE-jem pa je v standardu P3P, ki določa, kako mora vsaka stran z ustreznimi oznakami (deskriptorji) deklarirati, kako in v kakšne namene bo uporabljala podeljene piškotke. IE dovoljuje sprejetje piškotkov tretjih strani le v primeru, ko predložijo ustrezno P3P-deklaracijo, ki je v skladu z lokalnimi nastavitvami zasebnosti.

Google v svojih piškotkih v polje P3P ne vpiše nobene veljavne deklaracije, ampak...

7 komentarjev

Google sledi tudi uporabnikom Internet Explorerja

Privzeta nastavitev zasebnosti v IE je prenizka.

Microsoft - V soboto smo poročali o Googlovi ukani, s katero je obšel nastavitve brskalnika Safari o varovanju zasebnosti in sledil uporabnikom. Safari namreč privzeto blokira piškotke z domen, s katerimi uporabnik ne interagira (tako imenovani piškotkih tretjih strani), zato je Google naložil element iframe in samodejno poslal obrazec, kar je Safari zaznal kot interakcijo uporabnika. Tako je piškotke sprejel, saj niso bili več s tretjih strani. Microsoftovi inženirji so po tej objavi preiskali vedenje Internet Explorerja in ugotovili, da Google spretno obhaja tudi nastavitve zasebnosti v IE in sledi uporabnikov.

Izvedba je sicer tehnično nekoliko drugačna in posebej prilagojena za Internet Explorer, medtem ko je...

33 komentarjev

Nova EU pravila za piškotke

Slashdot - Pred poldrugim letom sta Evropski parlement in Svet sprejela serijo amandmajev, s katerimi so pomembno spremenili ureditev hranjenja piškotkov v krovni Direktivi o zasebnosti in elektronskih komunikacijah. Določilo 3. odstavka petega člena, ki bi ga države članice morale v svojo zakonodajo vnesti do tega četrtka, tako predvideva, da rabijo spletne strani pred shranjevanjem piškotka na uporabnikov računalnik od uporabnika pridobiti informirano soglasje (angl. informed consent). To pomeni, da morajo biti uporabniku še pred uporabo strani znani vsi piškotki in namen njihove uporabe, izvzemši piškotke, ki so bistveni za uporabo storitve.

Nov sistem obvezne predhodne privolitve (opt-in) je diametralno nasproten prejšnji ureditvi, ki je...

37 komentarjev

Googlov odgovor na Mozillino rešitev za zasebnost na internetu

ComputerWorld - Slab dan za Mozillino predstavitvijo sistema DoNotTrack je tudi Google pokazal svojo verzijo rešitve problema zasebnosti, ki nam jo na internetu oglasi vztrajno krčijo. Googlova rešitev prihaja v obliki vtičnika za brskalnik Chrome in se imenuje Keep My Opt-Outs. Prenos je mogoč z domače strani, kjer je na voljo tudi izvorna koda.

Ideja je podobna kot pri Mozilli. Sicer že obstoji Netowrk Advertising Initiative, v kateri so zbrani oglaševalci, ki podpirajo izklop personaliziranega oglaševanja, a so nastavitve razdrobljene in niso permanentne. Namreč, nastaviti je potrebno za vsakega oglaševalca posebej, hkrati pa se ob brisanju piškotkov te nastavitve izgubijo. Google je že pred časom razvil rešitev za svoje...

5 komentarjev

Facebook z ohlapnejšimi pogoji uporabe

TechCrunch - Priljubljena spletna stran za druženje Facebook je napovedala še eno spremembo politike zasebnosti, ki bo uporabnike še malo bolj razgalila na spletu, če se ne bodo samoiniciativno izpisali. Po novem bodo tretje strani uporabnike avtomatsko prijavile v Facebook Connect s pomočjo piškotkov, ki jih nosimo s seboj v brskalniku, tudi če se uporabnik še nikoli ni prijavil na to stran. Poleg tega bo imela ta stran dostop do vseh podatkov v profilu, ki imajo označeno vidnost vsem - in po lanski spremembi pravil so ti vsi, če uporabnik ne nastavi drugače. Od nove storitve se bo sicer moč odjaviti, a privzeto bodo vsi uporabniki prijavljeni (opt-out). Počasi se zasebnost na internetu krči.

51 komentarjev

Piškotki v nevarnosti

ZDNet - Ja, 'priljubljeni' Cookiji, ki dandanes večinoma služijo spletnim stranem, da si nas zapomnijo ter vsebino prilagajajo našim zahtevam oz. navadam, so v nevarnosti, da se jih označi za ilegalne. 'European Commission' jih namreč želi prepovedati v svoji direktivi o zasebnosti, saj se piškotki nameščajo brez uporabnikove vednosti in privolitve. Klik!

Glede zasebnosti -- ne rečem nič. Ampak, zdi se mi, da zajec tiči v drugem grmu. Saj niso piškotki oni, ki se veselo nameščajo, ampak prej spletni brskalniki, ki jih veselo sprejemajo! IE jih po privzetih nastavitvah lepo pozdravi v računalu; za druge okenske brskalnike ne bi vedel, a Konqueror (KDE namizju priložen brskalnik za Linux; če sem hudoben: Linux ustreznica Internet Explorerja :)) me vedno lepo vpraša, če piškotek želim sprejeti ali ne oz. če želim kar lepo sprejeti vse piškotke iz dane domene... Jojmene!

12 komentarjev

Internet Explorer 6 kmalu

The Register - Ljudstvo že dalj časa pričakuje novo verzijo Internet Explorerja 6, ki kar noče in noče priti na plan. No, Microsoft pa se je končno zganil in povedal, da bo browser izšel 15. avgusta kot samostojen program. Vanj so vdelali nekaj zanimivih stvari, kot so integriran predvajalnik, P3P (the Platform for Privacy Preferences) standard, ki blokira nekatere piškotke (cookies), izboljšana podpora za CSS (Cascading Style Sheets) in SMIL 2.0, ki je uporaben za interaktivne predstavitve. Ne bo pa osovraženih Smart Tagsov, Personal Bar-a ter gumba Contacts. IE 6 pa bo od 25. oktobra vključen tudi v operacijski sistem Windows XP.

2 komentarja