»

Vedno več Tbred-ov B

Overclockers.com - Le dva dni nazaj sem vas opozoril na prihod nizkohitrostnih 0.13-mikronskih Athlonov XP revizije B0, ki pa so, kot kaže, imeli eno pomanjklivost. Njihovo navijanje ni bilo ravno to, kar smo pričakovali od Tbredov B, saj so zmogli od 1,8 GHz pa do največ 2 GHz, kar ni bistveno bolje od novejših Tbredov A.

V preteklih dveh dneh se je izkristalizirala ena zelo pomembna informacija, ki se skriva v steppingu posameznih procesorjev. Izkazalo se je namreč, da so steppingi, ki se začnejo na črko J (JIUCB, JIUGB in JIUHB) očitno precej slabši čipi od običajnih Tbredov B, ki so se prodajali kot 2400+ (2GHz), saj so se slednji brez kakšnih extremnih naporov večinoma navijali tja do 2,2 - 2,3 GHz.

Za razliko od J-jev, pa se Tbredi B, katerih stepping se začne na črko A (npr. AIUGB), navijajo bistveno bolje. Ta primerek se je z vodnim hlajenjem in pod 1,825 V, navil do celih 2,5 GHz! Edini problem je, da ta čip ni bil 1700+ ali 1800+, ampak 2100+, kar za nas pomeni 30.000 SIT namesto 18.000...

20 komentarjev

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

Neprijetne spremembe

AthlonOC - Spremembe so, gledano generalno, dobra stvar, ne? Ja, so. Neprijetne so le v nekaterih banalnih primerih. Kot je na primer ta, da se stepping kode menjajo. O čem govorim? Če ste pred dvema mesecema nameravali kupiti AMD procesor, ste normalni iskali AXIA stepping, ker je imel najboljši navijaški potencial. Samo do danes je AXIA procesorjev že zmanjkalo. Pa tudi boljši steppingi so se pojavili.
No, da bi ta problem rešili, odsurfajte sem in si poglejte kateri stepping je najboljši. Seznam je še nedokončan, je pa za Athlone in Durone. Edini problem, ki ostane, je najti ta stepping procesorja v Sloveniji.

1 komentar

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

PIII 600 bo živel naprej

X-Bit Labs - Za nedoločen čas, pravijo pri Intelu. Očitno so si premislili glede prejšnje odločitve da ga bodo nehali izdelovat 18. februarja, še več, v novih pošiljkah bodo procesorji z novim D0 steppingom, tako da se jih bo najbrž dalo precej navit. S - spec teh procesorjev naj bi bil SL5BT.

1 komentar

Kako izbrati pravi procesor?

D128 - Ena izmed zanimivih tujk, ki jo na Slo-Techu pogosto uporabljamo, je stepping procesorja in z njim povezan S-Spec. Bolj izkušeni overclockerji že veste, da je z dobrim poznavanjem le-teh mogoče že vnaprej vedeti, kako se bo procesor overclockal, drugi pa boste to šele izvedeli . Na D128 so sestavili res informativen članek o pravilni izbiri procesorjev glede na njihovo S-Spec kodo. Sicer pokrivajo samo Intelove procesorje, toda tudi AMDjaši se boste marsikaj naučili. Priporočam...

0 komentarjev