»

Novo čipovje od SiS

X-Bit Labs -

Tajvanski gigant, ki se ukvarja predvsem z izdelovanjem čipovij za matične plošče, podjetje SiS, je najavil novo čipovje. Nova stvaritev se tokrat imenuje SiSR659, namenjena pa je Penitum 4 procesorjem v navezi z RDRAM pomnilnikom. Kaj nam novega prinaša to čipovje?

Na začetku velja omeniti že standardne dobrote, kot so USB 2.0 priključki, AGP 8x ter Serial ATA tehnologije, posebej pa gre poudarit tudi štirikanalni RDRAM pomnilnik, ki nam tako omogoča celih 9.6 GB/s pasovne širine z uporabo PC1200 pomnilnika. O ceni in dobavljivosti ni podatkov. Ostale informacije lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo...

2 komentarja

Linux pripravljen na AMD Athlon MP platformo

AMD Zone - Vsi vemo, da je Linux operacijski sistem, na katerem deluje še tako zanikrn kos hardvera (OK, se najdejo tudi izjeme, kot so winmodemi in še nekaj drugih naprav) in vemo, da so AMD-jevi Athloni MP, ki jih zahtevni uporabniki uporabljajo v navezi z Tyanovimi dvoprocesorskimi matičnimi ploščami kot nalašč za ta sistem. Vendar pa se kje še vedno najdejo dvomljivci, ki dvomijo v to. Vendar bo dvom tudi največjim dvomljivcem počasi uplahnil, saj so vodilna Linux distribucijska podjetja Caldera, MandrakeSoft, Red Hat, SuSE, in Turbolinux podelila AMD-ju poseben certifikat, ki zagotavlja, da so bili AMD Athlon MP procesorji in AMD-760 MP nabori stestirani in da na Linuxu ne povzročajo težav. Ta certifikat je kar dobra promocija za AMD, saj ga bo še bolj približal morebitnim kupcem, ki iščejo poceni, a dovolj zmogljivo platformo za svoj strežnik/delovno postajo, ter seveda še ena zmaga za Linux :)

0 komentarjev

nForce prevzema krono?

The inquirer - ECTS je kar primerno mesto, kjer nekateri velikani hardware industrije pokažejo svoje izdelke. Tam je bila tudi Nvidia, ki je kazala svoj nForce nabor za AMD-jeve procesorje. Nekateri so bili glede napovedi o tem naboru precej skeptični, saj Nvidia zaenkrat nima še nobenih izkušenj z izdelavo naborov, vendar pa nekateri viri blizu AMD-ju pravijo, da bo nForce nabor, ki bo prevzel krono in postal najhitrejši chipset za AMD-jeve procesorje. Do tega naj bi prišel s svojo posebno dual channel arhitekturo, ki mu bo omogočala 4.2 GB/s pasovne širine, v navezi z PC266 DDR SDRAM-om. To je dvakrat več, kot omogočata najnovejša nabora SiS735 in KT266A. Tako naj bi postal nForce prava pošast. Napovedi so sicer obetavne, vendar sem mnenja, da raje počakajmo na uradne teste, kot pa da podležemo govoricam.

0 komentarjev

AMD Athlon MP pod Linuxom

GamePC - Minmax vam je že podal povezavo do testov Intelovega Pentiuma4 pod Linuxom, sedaj pa je čas, da si ogledamo, kako se pod tem OS-om odrežejo tudi Athlon MP procesorji v dvojni navezi. Kot gotovo že veste, je Linux sistem, ki se je rodil iz Unixa. Unix je bil že od nekdaj znan po svoji podpori večprocesorskim sistemom, zato so se razvijalci Linux kernela odločili, da to zelo uporabno lastnost prenesejo tudi na Linux. Razultat: po svetu je kar nekaj delovnih postaj osnovanih na Linuxu, ki poganjajo precej pomembne (in astronomsko drage programe) ter ogromno število večprocesorskih strežnikov.
Pod Linuxom so testirali 1.2 GHz Athlon MP (samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem), Pentium III 1.0 GHz (spet samostojno, ter v navezi s še enim procesorjem) in Pentium4 na 1.7 GHz. Za test pa so uporabili igro Quake 3: Arena, prevajanje Linux kernela (jedra), MySQL, Blender (zahteven program za renderiranje) ter mongo.pl za I/O benchmarking (kako hitro so podatki zapisani na trdi disk...

0 komentarjev