»

Zaseg Dotcomovega premoženja pod vprašajem

Dotcomova vila v Novi Zelandiji.

vir: NZ Herald News
NZ Herald News - Ognjevita akcija zoper Megaupload je sicer sprožila valove strahu v svetu piratske distribucije videa in glasbe, a zgleda, da je bila opravljena na precej trhlih temeljih. Novozelandska policija le s težavo opravičuje uporabo specialnih enot za vpad na osebo brez zgodovine nasilja, sodišče mu je odpravilo pripor, ker pač ni več pripornih razlogov (ponovitvena nevarnost, begosumnost oz. vpliv na priče, ki so vse prisotne pri resnem organiziranem kriminalu), zdaj pa zgleda, da bo g. Dotcom morda dobil vse svoje zaseženo premoženje nazaj. Sodni nalog, na podlagi katerega je policija opravila zaseg njegove vile, voznega parka, računov in drugega premoženja v skupni vrednosti tam 200 milijonov dolarjev, je bil namreč izdan

16 komentarjev

Chanel s spleta ekspresno izbrisal več sto "očitno piratskih domen"

Tale krasotica se prodaja za 2000EUR na kos, če jo seveda sploh uspete dobiti (treba je čakati v vrsti). Bolj ali manj spretne ponaredke je pa se brez večjih težav dobi na ulici ali spletu za par stotakov. Kupci vedo, da ni original, in prav to hočejo kupiti.

vir: Slashdot
Slashdot - Modna hiša Chanel je spretno izkoristila ponujene pravne bližnjice in od sodnika v Nevadi izposlovala izbris več sto spletnih trgovin s ponarejenimi modnimi izdelki iz interneta (glej spodaj). To vključuje zaseg domene, izbris iz vseh spletnih iskalnikov in po novem tudi socialnih omrežij. Ko bodo vsi prejemniki odredbe opravili svoje, povezav (!) do spornih strani več ne bo mogoče najti ne na Googlu, ne Bingu, ne Yahooju, Facebooku, Twitterju ali Google+ in to za vse uporabnike, ne le ameriške. Nekoliko težav si obetajo le s tujimi registrarji za domene tipa poshmoda.ws (ex West Samoa, zdaj WebSite).

Izbris je ukazan brez rednega civilnega postopka, se...

23 komentarjev

ZDA zaprosile za izročitev britanskega upravitelja TVShack.net

Guardian - Popularni portal TVShack.net je bil med prvimi žrtvami operacije In Our Sites, ki jo je ameriška carinska uprava začela izvajati oktobra lani in v valovih poteka še danes. Stran je objavljala povezave in embede nelicenciranih prenosov TV in športnih dogodkov, zato ji je ICE zasegel domeno. Zdaj so ugotovili še identiteto njenega upravitelja - šlo naj bi za 23. letnega britanskega študenta računalništva Richarda O'Dwyerja (na sliki) - in Združeno kraljestvo zaprosili za izročitev v ZDA. Pri tem je zanimivo, da to početje na otoku ni protipravno, da Richarda z jurisdikcijo ZDA ne veže nič razen povsem domene ter da ICE linkanje vsebin enači s preprodajo prepovedanih drog in drugimi posredniškimi dejanji v tej "branži".

Tako na zadeve glede Erik...

7 komentarjev

Po Nemčiji, Cipru in Romuniji zdaj še češko ustavno sodišče razveljavilo zakon o hrambi prometnih podatkov

preozko definiran krog kaznivih dejanj, pri preiskovanju katerih se lahko uporabljajo prometni podatki, lahko vodi do ti. 'fishing ekspedicij'. Vir: lobbynomics.com

Slo-Tech -

Na zadnji marčevski dan je češko Ustavno sodišče odločilo, da njihov zakon o implementaciji retencijske direktive ni skladen z ustavo, in ga razveljavilo. S tem operaterji elektronskih komunikacij do nadaljnjega več niso zavezani k zbiranju prometnih podatkov o telefonskih klicih, sms-ih, prejetih e-poštnih sporočilih in obiskanih spletnih straneh, že zbrane podatke pa morajo izbrisati. Prav tako bodo sodišča enega po enega pregledala vse kazenske zadeve, v katerih so bili prometni podatki služili kot dokaz.

Postopek je stekel lani spomladi na podlagi ustavne pritožbe nevladne organizacije Iuridicum Remedium (IuRe), pridružilo pa se jim je še 51 poslancev nacionalnega parlamenta. Glavni očitek so bili nesorazmerno skopi...

27 komentarjev

Sprejeta novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J) opredeljuje postopke za zaseg digitalnih podatkov

Slo-Tech - 2. oktobra je bila v Uradnem listu objavljena novela Zakona o kazenskem postopku (ZKP-J), ki v členu 219.a in 223.a opredeljuje postopke forenzičnega zasega podatkov v kazenskem postopku, kar je relevantno predvsem na področju tim. kiberkriminala in uporabe elektronskih naprav pri kaznivih dejanjih.

Novela je bila pripravljena zaradi odločitve Ustavnega sodišča Up-106/05 iz oktobra 2008, kjer je sodišče odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter da so prometni podatki sestavni del vsebine komunikacije, torej tudi del komunikacijske zasebnosti.

Po novem se bo preiskavo elektronskih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov lahko opravilo na podlagi vnaprejšnje pisne privolitve vseh uporabnikov (kar se bo uporabljalo npr. v primeru, ko bo naprava v lasti žrtve kaznivega dejanja) ali na podlagi pisne odredbe sodišča. Izjemoma je mogoča preiskava tudi z ustno odredbo, vendar le če pisne odredbe ni mogoče pravočasno pridobiti ter če...

55 komentarjev