»

Apple tudi brez Franca zaostruje zakonodajo

I need a jailbreak.

vir: Information Week
Information Week - Pričakovano zaostrovanje pravil pri uporabi primarnih distribucijskih kanalov za OS X programje se bo glede na applova obvestila razvijalcem začelo v marcu 2012. Odtlej bo moralo programje, preden bo sprejeto v trgovino programja App Store za osebne računalnike, delovati v t.i. peskovniku (ang. sandbox), ki programju dostop do sistemskih vmesnikov, uporabniških podatkov in drugih oblik komunikacije znotraj računalnika omejuje na vnaprej določen seznam varnostnih pravil (kar na primer programu za spletni klepet preprečuje dostop do zgodovine v brskalniku, medtem ko ga aplikacija za univerzalno...

121 komentarjev

App Store dve leti in pet milijard aplikacij pozneje

CNet - Pred dvema letoma je Apple lansiral spletno trgovino App Store, ki je dopolnila leto prej izdani iPhone. Če so skeptiki morda dvomili v uspešnost tega modela prodaje, lahko danes mirno rečemo, da je Apple uspelo v velikem slogu. Na App Storu danes najdemo četrt milijona plačljivih in brezplačnih aplikacij, uporabniki pa so jih na svoje naprave prenesli več kot pet milijard. Poleg tega je App Store vzpodbudil nastanek mnogih konkurenčnih spletnih trgovin z aplikacijami, ki so jih ustanovili konkurentje v želji odrezati si kos spletne pogače, za katero se je izkazalo, da je večja, kot si je kdorkoli pred tem upal predstavljati.

Največji in edini omembe vredni Applov konkurent, ki se ga v Cupertinu morajo bati, je Googlov...

35 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev

CentOS v težavah

Slo-Tech - CentOS, najbolj znani klon RedHat-a, oz prominentnega Severnoameriškega ponudnika Linux-a, kot mu pravijo sami, je na svoji spletni strani objavil odprto pismo ustanovitelju projekta. Lance Davis je namreč že nekaj časa neaktiven, poleg tega pa ni možno priti v stik z njim. Problem pa povzroča dejstvo, da je lastnik domene in računov, kamor se stekajo donacije, nekateri razvijalci pa se tudi sprašujejo kam je izginil denar, saj ga razvijalci niso dobili.

Odprto pismo je očitno dejanje obupa razvijalcev, ki želijo projekt ohraniti pri življenju.

In hkrati dobro opozorilo ostalim, da ni zdravo vse moči prepustiti enemu samemu človeku.

20 komentarjev

Africa Source 2004

Slashdot - Končal se je Africa Source 2004, vseafriško srečanje razvijalcev odprtega in prostega programja, ki je uradno potekalo med 15. in 19. marcem v Namibiji, najbolj vztrajni pa so "potegnili" vse do konca marca. Dogodka se je udeležilo 60 razvijalcev, ki so v razpravah izmenjali poglede na izzive razvoja tovrstne programske opreme na najrevnejši celini. Srečanje je bilo tudi praktične narave, tako da so udeleženci predstavili svoje zvijače in tehnike pri programiranju, medtem pa je nastal tudi kiswahilski črkovalnik.

1 komentar