»

Varnost v sistemih Windows

SecurityFocus Online - Če vas je v lanski ali letošnji zimi obiskal kakšen računalniški virus, ste se gotovo spraševali, kako vaš sistem kar se da dobro zaščititi. Kljub dejstvu, da vam hekerji verjetno ne bodo storili kaj hudega, pa vam bodo zato veliko raje škodovali razni krekerji, virusi in otroci z rastočim egom.

Da do tega ne bi prišlo, se je Scott Granneman iz SecurityFocus odločil, da bo poskusil svoje izkušnje v učiteljevanju prenesti tudi v računalništvo in navadnim uporabnikom s pomočjo preprostega kviza pokazati, kako naj poskrbijo za varnost svojega računalnika. Če ste tudi sami v dvomih, ali ste ustrezno zaščiteni, pa le kliknite sem.

27 komentarjev

Avtor Mellise pomaga FBI

Houston Chronicle - David Smith, zloglasni avtor virusa Melise, je bil, kakor smo že poročali, maja 2002 obsojen na 20 mesecev zapora. Te dni pa so v javnost pricurljali dodatni podatki, čemu tako mila kazen. David je kmalu po aretaciji začel delati skupaj z FBI na razkrinkanju še drugih piscev virusov.

Tako je skoraj dve leti po podzemlju interneta zbiral podatke podatke o drugih piscih računalniških virusov. Na ta način sta bila razkrinkana Jan De Wit, avtor virusa Anna Kournikova, in Simon Vallor, avtor virusa Gokar. Prav tako je pomagal FBI pri razvoju orodij za boj proti spletnim nepridipravom.

12 komentarjev

bin Laden napada

Vnunet - Tokrat v obliki računalniškega virusa, ki pa je na srečo manj podatkom sovražen. Izvor naj bi imel Južni Koreji, pošilja pa se kot priponka 'BINLADEN-BRASIL.EXE' v sporočilih z zadevo 'Bin Laden toilette paper!!', 'Sadam Hussein & BinLaden IN LOVE' itd. Izkorišča varnostno luknjo v Outlook-u (+Express), saj se lahko zažene že s samim ogledom sporočila (neposredno zaganjanje datoteke torej ni potrebno). Na računalniku potem ustvari datoteko Invictus.dll, ki je odgovorna za okužbo izvršnih datotek, poleg tega pa ponudi C: pogon v skupno rabo -- to pa hkrati predstavlja največjo nevarnost tega virusa.

1 komentar

Virusa Magistr in Magistr-b

Slo-Tech - Virus Magistr ni sicer nek svež računalniški virus, saj računalniške uporabnike straši že kar lep čas. Vendar opozorilo pred njim nikdar ni odveč. Tako pravi tudi Uroš, ki nam je poslal naslednjo novico:

Zadnjih nekaj dni dobivam po pet in več elektronskih pisem neznanih pošiljateljev večinoma Telemachovega poštnega strežnika, pa tudi od drugod po Sloveniji. Večinoma so okuženi z virusom Magistr-b, nekateri z virusom Magistr. Ta virus se v času inkubacije samo razpošilja naokoli, na koncu pa pobriše vse datoteke na trdem disku.
Vsekakor pamet v roke in ne odpirajte sumljivih e-mail sporočil, pa bo vse v najlepšem redu ;).

4 komentarji

Stoletje računalniških virusov

The inquirer - Morda je bilo preminulo 20. stoletje, stoletje računalnikov in "silicijske revolucije". Računalniki so nam prinesli nekaj novega, nekaj kar je marsikomu olajšalo življenje. Vendar pa so računalniki prinesli tudi veliko sitnosti. Tukaj nimam v mislih zoprnega sevanja in že kar legendarnega "poneumljanja" ljudi, ampak računalniške viruse, ki so se razvijali premo sorazmerno z računalniki. Prvi resni virusi so se pojavili nekje leta 1985 in se od takrat naprej samo še krepili. Iz kaset, na katerih so bili spravljeni podatki (se spomnite Spectruma?) so se preselili na diskete, kasneje pa še na medij, ki povezuje večino računalničarjev - internet. Priča smo bili posebej prirejenim različicam, ki jih je zaradi posebnega načina razmnoževanja preko interneta skoraj nemogoče uničiti. Internetni virusi sicer niso neverni, če znate ravnati z njim, saj ciljajo predvsem na človeško neumnost (ravno danes sta me po dolgem času razveselili dve pismi s precej zanimivimi naslovi, ki pa sta bili v...

0 komentarjev

Prvi hibridni virus

ZDNet - V torek se je pojavil prvi računalniški virus, ki lahko okuži računalnike z Windows operacijskim sistemom ali z Linux operacijskim sistemom.
Virus, imenovan tudi "W32.Winux", ni nevaren, vseeno pa predstavlja nek precedens na področju virusov, saj do sedaj še ni bil razvit takšen virus, ki bi lahko bil dejaven hkrati na Windows operacijskem sistemu in na Linuxu.

11 komentarjev