»

Microsoft kupuje Nuance za skoraj dvajset milijard dolarjev

Microsoft - Microsoftova mrzlica velikih prevzemov ne pojenja: za slabih dvajset milijard ameriških dolarjev kupuje firmo Nuance, ki je med vodilnimi na področju strojnega učenja, prvenstveno pri prevajanju govora v tekst. Gre za drugi največji Microsoftov prevzem v zgodovini, za tistim LinkedIna pred petimi leti.

V Microsoftu zelo dejavno izrabljajo čas, ko so njihovi največji tekmeci zapleteni v vrsto sporov z ameriškimi oblastmi, sami pa so pred dnevi dosegli svojo rekordno tržno vrednost, ki se že približuje dvema bilijonoma dolarjev. Po ZeniMaxu, pa GitHubu in domnevni nameri o nakupu Discorda je tokrat na vrsti podjetje, ki laični javnosti ni tako poznano, a je zelo pomemben igralec na trgu. V Nuancu razvijajo rešitve na podlagi strojnega učenja, vodilni pa so predvsem pri prevajanju govora v pisano besedo. Njihova platforma Dragon se ponaša z najvišjo stopnjo zanesljivosti med konkurenco in je bila svojčas tudi podlaga prepoznave govora za Applovo Siri, pri čemer pa ni znano, koliko se...

19 komentarjev

Microsoft se zanima za proizvajalca Minecrafta

The Wall Street Journal - Microsoft je v sklepni fazi pogajanj za nakup švedskega podjetja Mojang, za katero morda še niste slišali. Gotovo pa je vsem poznana igra Minecraft, ki so jo Švedi razvili. Microsoft se pogaja o znesku okrog dveh milijard dolarjev za celotno podjetje.

Mojang je leta 2009 ustanovil Markus Persson s svojim prijateljem Jakobom Porsérjem, po tem ko ga je neuspešno snubil Valve. V podjetju je lahko nadaljeval razvoj igre Minecraft, ki do danes ostaja glavni izdelek podjetja, a ne edini. Kmalu sta pripeljala še Carla Manneha, ki je prevzel funkcijo izvršnega direktorja v podjetu. Mojang se od podobnih podjetij razlikuje v svoji filozofiji, saj se je podjetje otepalo zunanjih investicij - še vedno so omenjena trojica edini...

33 komentarjev

Microsoft končal prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Slo-Tech - Microsoft je zaključil postopek prevzema podjetja Skype, ki ga je napovedal že maja. Zatem ko so v Bruslju in Washingtonu prižgali zeleno luč za nakup, je bila transakcija včeraj uspešno izvedena. Microsoft je za podjetje odštel 8,5 milijarde dolarjev, Skype pa je sedaj divizija v podjetju Microsoft.

Dosedanji izvršni predsednika Skypa Tony Bates je postal predsednik novoustanovljene enote Microsoft Skype Division. V izjavi za javnost je zapisal, da je sodelovanje z Microsoftom najboljši način za nadaljevanje poslanstva podjetja Skype in uresničitev njihovih ciljev, ki so prenova načina komunikacije med ljudmi. S pohvalami ni skoparil niti Microsoftov šef Steve Ballmer, ki je Skype označil kot fenomenalni izdelek in znamko, ki jo z veseljem uporablja na...

19 komentarjev

V Bruslju zelena luč za Microsoftov prevzem Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Financial Times - Microsoft je maja napovedal, da bodo prevzeli Skype, a prevzem mora pred izvedbo potrditi še nekaj varuhov konkurence in protimonopolnih inštitucij. Zelo pomembno je tudi mnenje EU, s katero je Microsoft že imel pestro zgodovino (gre za znamenit primer o Windows Media Playerju in predlansko pogoditev o izbiri brskalnika v Windows). S prevzemom Skypa pa na Stari celini očitno ne bo težav, saj bo EU prižgala zeleno luč brez pogojev, poroča Financial Times.

Evropski komisar za konkurenco Joaquín Almunia naj bi še ta teden objavil pozitivno mnenje brez pridržkov ali pogojev in nadaljnje preiskave, čeprav konkurenca Microsoftu že očita, da bodo Skype integrirali v Windows in si pridobili neupravičeno prednost. Spomnimo, da je ameriška Zvezna komisija za trgovino...

24 komentarjev

Ameriški da Microsoftovemu prevzemu Skypa

Takole sta se Steve Ballmer (Microsoft) in Tony Bates (Skype) rokovala 10. maja letos.

Reuters - Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) je prižgala zeleno luč za Microsoftov prevzem podjetja Skype, ki se ukvarja z internetno telefonijo (VoIP). FTC je prevzem uvrstila v kategorijo early termination, kar pomeni, da je bil postopek zaključen že v prvi fazi. Prevzem je bil najavljen 10. maja letos, Microsoft pa mora pred zaključkom pridobiti pozitivno mnenje regulatorjev trga in varuhov konkurence.

Microsoft je za Skype ponudil 8,5 milijarde dolarjev, kar je bila daleč najvišja ponudba. Zanj se je zanimal tudi Google, ki je po neuradnih podatkih dal drugo najvišjo ponudbo s štirimi milijardami dolarjev. Evropska komisija še ni podala svojega mnenja o prevzemu. Če bo to pozitivno, bo Microsoft kmalu postal novi lastnik Skypa.

Skypov dosedanji izvršni...

9 komentarjev

Kaj prinaša Microsoftov prevzem Skypa

The New York Times - Kot smo pisali, je Microsoft najavil prevzem Skypa, ki je vmes postal tudi že uradno dejstvo. Svoje morajo sicer povedati še varuhi konkurence, a pričakujemo lahko, da bo prevzem uspel. Kdo bi ob tem zaslužil, kaj to pomeni za Microsoft, kaj za konkurenco so le nekatera izmed vprašanj.

Microsoft je obljubil, da bodo še vedno izdelovali odjemalce za Skype za druge platforme. Potemtakem se ni bati, da bi Skype nenadoma postal zaklenjen na Windows, bodo pa sčasoma podprli še Xbox, Kinect in druge Microsoftove naprave ter uvedli sinhronizacijo z Lyncom, Outlookom in Xbox Livom. Prav tako bo Skype dobil več reklam, saj bo Microsoft izkoristil tudi oglaševalski potencial...

44 komentarjev

Skype bo bržkone prodan Microsoftu

The Wall Street Journal - Prejšnji teden smo obširno pisali o Googlu in Facebooku, ki se po neuradnih informacijah potegujeta za prevzem Skypa, sedaj pa kaže, da bosta izvisela in bo Skype kupil Microsoft. The Wall Street Journal piše, da bo posel javno objavljen vsak hip.

Microsoft bo po neuradnih informacijah za Skype odštel med sedem in osem milijard dolarjev, kar postavlja vrednost posla na okrog 8,5 milijarde dolarjev (Skype ima 686 milijonov dolarjev dolga). S tem bo nakup Skypa najdražji prevzem v Microsoftovi zgodovini. Doslej je ta naziv pripadal nakupu spletnega oglaševalca aQuantive, za katerega so so leta 2007 odšteli šest milijard dolarjev.

Večino svojih prihodkov in tudi dobička Microsoft ustvari s prodajo operacijskega sistema...

47 komentarjev

Cisco se zanima za Skype

Slashdot - Skype je prejšnji mesec že napovedal javno ponudbo svojih delnic (IPO), s sicer še nedoločenima datumom in cenovnim razponom, a utegne ta pasti v vodo. Cisco je namreč ponudil pet milijard dolarjev za prevzem Skypa, kar bi seveda prekinilo priprave na IPO. Pet milijard je tudi vrednost, na katero konzorcij okoli Silver Laka ceni svojo investicijo v Skype, tako da je ponudba Cisca povsem resna.

Skype sicer ne posluje bleščeče, saj je v prvem letošnjem polletju ob 406 milijonih dolarjev zbral le 13,2 milijona dolarjev dobička, a prava vrednost Skypa tiči v ogromni uporabniški bazi. Trenutno imajo registriranih 560 milijonov uporabnikov, od katerih pa imajo dohodke le od osmih milijonov, ki uporabljajo Skype za klice na stacionarne telefone. Impresivno število uporabnikov tako zbledi ob dejstvu, da od velike večine ni niti centa. Kako točno namerava Cisco iz Skypa izvleči vloženih pet milijard dolarjev, ni jasno. Tega ni znal niti Ebay, ki je bil nadvse vesel, da so se Skypa uspeli...

14 komentarjev

Skype dokončno prodan

X-Bit Labs - V začetku tega meseca se je Ebay sporazumel s prvotnimi avtorji Skypa o prodaji, nato pa so se odločili, da ne bodo tratili časa. Tako so v petek dokončali napovedano prodajo Skypa. Spomnimo, da so ga kupili leta 2005 za 3,1 milijarde dolarjev, kar je bila nazaj pogledano ena najbolj zgrešenih investicij v računalniški branži. Sedaj so za 70 odstotkov Skypa iztržili 1,9 milijarde dolarjev gotovine in menico v vrednosti 125 milijona dolarjev od investicijske skupine Silver Lake, ki je skupaj s partnerji odkupila Skype. Ebay je obdržal 30-odstotni delež v podjetju.

0 komentarjev

Ebay prodaja Skype

CNet - Napovedi se uresničujejo in Ebay dokončno prodaja Skype. Prodajali so ga sicer že nekaj časa, sedaj pa je čas dozorel za kupčijo. Kupila ga bo skupina investitorjev, ki jo vodi podjetje Silver Lake in vključuje sklada Index Ventures in Andreessen Horowitz ter kanadski pokojninski sklad. Za 65-odstotni delež v Skypu bodo odšteli dve milijardi dolarjev, preostanek pa bo Ebay zadržal v svoji lasti.

Ebayju je tako uspela dobra kupčija, saj so leta 2005 za nakup Skypa odšteli 2,6 milijarde dolarjev. Prevzem so mnogo označili za enega večjih fiaskov v IT-svetu, saj je bila cena tako visoka, da je redko kdo verjel, da ga bo uspel Ebay še kdaj tako drago prodati dalje. Nova cena postavlja vrednost celotnega Skypa na 2,75 milijarde dolarjev. Razlogi za prodajo ostajajo enaki, ponavlja Ebayjev izvršni direktor: Skype je odlično samostojno podjetje, ki pa s preostalim delom skupine Ebay nima mnogo skupnega. V letu 2008 je Skype zbral 551 milijonov dolarjev prihodkov.

2 komentarja