»

Znanstveniki odkrili, kakšne barve so bili dinozavri

"Anchiornis huxleyi"

vir: CNET News
CNET News - Raziskovalci iz univerze Yale, pravijo, da lahko ugotovijo kakšne so bile prave barve izumrlih vrst dinozavrov. Med tem ko ilustracije barv dinozavrov, katere poznamo iz filmov in knjig, temeljijo bolj na ugibanjih, lahko sedaj zelo natančno določijo barve.
Ugotovili so tudi, da so bili dinozavri zelo barviti od vrha glave in vse do palcev na nogah.

Vrsta ptiča dinozavra "Anchiornis huxleyi" z dvema paroma kril, ki je živela proti koncu Jurijske dobe na Kitajskem, je imel večino telesa v sivi barvi z belimi in črnimi črtami na krilih in pomarančno oranžno "irokezo" na vrhu glave.

Raziskovalci, katere vodi prof. Richard Prum, so analizirali melanosomske celice (celica, ki vsebuje melanin in določa živalski...

26 komentarjev

Baterije iz tekoče kovine

Daily Tech - Na MIT-u, meki za kakršnekoli raziskave, ideje in izume, razvijajo popolnoma nov koncept baterij oz. akumulatorjev, ki za glavne sestavne dele, razen ohišja, ne uporablja trdnih snovi. Tako katoda kot anoda in tudi membrana so tekočine (elektrodi sta različni kovini), vse skupaj pa je zaprto v ohišje iz nerjavečega jekla. Zaradi tekočih kovin je treba akumulator seveda (zaenkrat) segrevati, kar pa ni problem zaradi namembnosti. Sposobne naj bi bile zadrževati mnogo več energije, kot kakršnekoli obstoječe baterije in bi bile zato namenjene za shranjevanje energije, pridobljene v ugodnih pogojih z vetrnimi oz. sončnimi elektrarnami, mogoče pa bi jih bilo uporabiti tudi namesto generatorjev v bolnišnicah. Zaradi stacionarne narave uporabe torej ni problemov z delovanjem pri višjih temperaturah, ni pa tudi potrebe po...

9 komentarjev

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

Nova anketa: velikost vašega prenosnika

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Koliko jeder ima procesor v vašem primarnem računalniku?
169%
(734)
226%
(274)
več kot 42%
(24)
ne vem2%
(21)
41%
(7)
Skupaj glasov: 1060


Tokrat vas sprašujemo o velikosti vašega prenosnika. Je to zgolj zamenjava za namizni računalnik in si zato lahko pri izbiri (in ceni) privoščite večji zaslon, manjšo avtonomijo baterij in večjo težo, ali pa si zaradi narave dela, oziroma stila življenja, lastite ultra lahek prenosnik?

22 komentarjev

Dinozavri prej ptiči kot kuščarji?

Times Online - Britanski paleontologi so na podlagi proučevanja različnih fosilov prišli do zaključka, da obstaja velika možnost, da so bili dinozavri pokriti s perjem, primarno namenjenim toplotni izolaciji. Kinematografske predstave o ogromnih ubijalskih plazilcih s trdo luskasto kožo so zdaj znanstveno oporečne - grozoviti Tyrannosaurus rex je najbrž prej izgledal kot nekakšna ogromna kokoš. Več o pernatih zvereh in njihovem kasnejšem razvoju sposobnosti letenja lahko izveste iz originalne novice.

33 komentarjev