»

Grafična kartica za PCI vodilo

X-Bit Labs - Čeprav je dandanašnji vodilo AGP v vseh novejših računalnikih, se še vedno kje najde kdo, ki bi potreboval grafično kartico na PCI vodilu, ali zato, ker je računalnik star, ali pa zato, ker bi rad imel v računalniku še eno grafično kartico in okoli sebe kup monitorjev. Rešitev ponuja podjetje CP Technology s svojo RV25P-B3, ki bo, kot kaže, najhitrejša PCI grafična kartica vseh časov. Na njej bo namreč tiktakal ATIjev Radeon 9000 na 250 MHz, družbo mu bo delalo 64 MB DDR SDRAMa na 400 MHz. Na kartici bodo še priključki D-Sub, DVI-i in TV-out ter podpora več monitorjem prek HydraVision programja.

Jah, bomo videli, kako se bo zadeva prijela ... za igračarje po moje ne bo. Seveda pa gre počakati na prve teste.

7 komentarjev

Ati znova marca

X-Bit Labs - Atijev novi čip RV250 naj bi po neuradnih podatkih izšel marca naslednje leto. Specifikacije na kratko:
- 0,15 mikronov;
- 4 cevovodi;
- 300 - 350 MHz ura procesorja;
- DDR ali SDR pomnilnik pri 230 oziroma 300 MHzjih;
- in nove/stare funkcije: HyperZ II in TrueForm enota, FSAA, Vertex Shader, HydraVision ter DirectX 8.1.

5 komentarjev

ATI Radeon 7500 počasi v trgovinah

X-Bit Labs - ATI je najavil, da bo v kratkem poslal v trgovino svojo šibkejšo izvedenko Radeona 2 - 7500, ki se bo od starih Radeonov razlikovala samo v 0.15 mikronski tehnologiji in podpori HydraVision tehnologiji, ki omogoča sliko na več monitorjih. Specifikacije grafične kartice so naslednje:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave

  • 2 cevovoda (pipelines)

  • 290MHz hitrost grafičnega čipa

  • 550MHz DDR SDRAM

  • 64MB DDR SDRAM - 128 bitno vodilo

  • D-Sub out, DVI out in TV-Out

Cena teh kartic bo 199 $ in bo konkurirala GeForce3 Ti 200 karticam. Kaj pa Radeon 8500? Po zadnjih podatkih, naj bi ta veliko bolj zanimiva izvedenka prišla v trgovine sredi tega meseca.

3 komentarji

ATI kupil HydraVision tehnologijo

X-Bit Labs - Mogoče je nekaterim ta novica že znana, vendar jo bom vseeno objavil. Kaj mislite, kateri dve tehnologiji sta zadnje čase potiskali v ospredje Nvidio in Matrox? Odgovor je zelo preprost: Nvidia je blestela s svojo Twin View tehnologijo, in Matrox s svojo Dual Headom. Če odštejemo STMicro, je edini proizvajalec, ki ni imel tehnologije za prikaz na več monitorjih, ostal ATI. Vendar nič več. Tudi ATI hoče iti v korak s časom, zato so z Appian Graphics opravili 2 milijona $ vreden nakup HydraVision programov in tehnologije, blagovne znamke ter nekaterih patentov, ki omogočajo prikaz na večih monitorjih.
Komaj čakam, da vidim, kako se bo nova tehnologija obnesla proti Nvidiini in Matroxovi.

3 komentarji

Informacije o Radeon-u 2

Digit Life - Dolgo pričakovani ATI-jev Radon 2 bo izšel v petih različicah. Te bodo:
  • R200
    • 4. teksturni cevovodi, 250MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 8.1, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci maja. Masovna produkcija septembra.
  • RV200
    • Dva teksturna cevovoda, 250MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci maja. Masovna produkcija septembra.
  • RL300
    • 4. teksturni cevovodi, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 9, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci v zadnji četrtini leta (Q4).
  • RV300
    • 4. teksturni cevovodi, 300MHz frekvenca jedra, 0.15 mikronska tehnologija izdelve, podpora DirectX 9, podpora HydraVision tehnologiji (dva procesorja na eni kartici; MAXX). Prvi vzorci v zadnji četrtini leta (Q4).
  • R300
    • 8 teksturnih cevovodov, 300MHz frekvenca jedra (ali celo več), 0.15...

    15 komentarjev

    Dva monitorja

    AnandTech - Dual display se zadnje čase čedalje bolj uveljavlja in vsako od treh večjih podjetij ima svojo dual display kartico. ATI ima Radeona VE, Matrox G450, nVidia pa Geforce2 MX twin view. Obstaja tudi dual display verzija Geforcea, a ta ne podpira dveh monitorjev, temveč samo monitor in TV. No pa k bistvu. Na Anandtechu so napisali zelo dober članek o prednostih in slabostih dveh monitorjev. Med sabo so primerjali tudi zgoraj naštete tekmece. Največ funkcij omogoča Matrox. To je tudi razumljivo, saj se Matrox s temi rečmi najdlje ukvarja. Sledi mu ATIjev Radeon, ki pa za razliko od Matroxa ne podpira igranja DVD filma na durgem zaslonu. Zadnji po funkcijah, a zato najcenejši, pa je Geforce MX. Če vas to zanima, si članek le oglejte, saj je zelo dobro napisan.

    0 komentarjev

    Česa se vsega ne spomnijo...

    Jaz - Ta novica nima kakršnekoli zveze z računalniki, a jo bom vseeno vključil. Od prijateljice sem dobil e-mail, v njem je bil vključen ta URL. Tukaj boste našli eno zelo idilično zgodbo ter perfektno razlago o popolnosti žensk. Preberite si, jaz sem skoraj skup padel od smeha .

    5 komentarjev

    ATI pokazal zobe

    več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
    • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
    • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
    • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
    • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
    • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

    5 komentarjev

    Konfiguracija z več monitorji

    Turbo Tech - Ker Microsoft, naš dragi "Operation Systems Provider", zelo (in s tem mislim zelo zelo) slabo skrbi za dokumentacijo svojih možnosti, ki jih je vgradil v operacijske sisteme, se dostikrat pojavijo vprašanja. Turbo Tech se je dotaknil problema vezave večih monitorjev na več grafičnih kartic. Ja, tudi to je možno, Dual Head kartice niso nujne . No, fantje so se stvari lotili res pošteno, saj so se dotaknili vsake teme, ki bi nas utegnila zanimati pri vzpostavitvi "večmonitorjenja". Klik!

    5 komentarjev