»

Kataklizme informacijske družbe: Razprava o odgovornosti

Slo-Tech -

Informacijska družba temelji na pretoku podatkov. Nič čudnega ni, da so podatkovne zlorabe vedno bolj pogoste in postajajo del digitalnega vsakdana.

Kaj so vzroki zlorab? Gre tukaj res samo za “močne slabe fante” ali lahko vzroke za kraje osebnih podatkov, nepravilno hrambo in prenos podatkov ter zasebnostne zlorabe iščemo tudi med načrtovalci in vzdrževalci teh sistemov? Kdo bi moral prevzeti več odgovornosti in kdo dela dovolj?

Gosti okrogle mize:

  • Matjaž Drev, državni nadzornik pri informacijskem pooblaščencu
  • Gorazd Božič, vodja SI-CERT
  • Matej Kovačič, IJS

Vidimo se v četrtek, 16.5.2019 ob 18h v Poligonu na Tobačni.

8 komentarjev

Vabilo na mednarodno okroglo mizo: Vizija za evropsko informacijsko družbo

Slo-Tech - Ta četrtek, 9. junija bo ob 17. uri v Kreativnemu centru Poligon mednarodno omizje, ki ga organizira Zavod 14, z naslovom "Vizija za evropsko informacijsko družbo".

Na okrogli mizi bomo zelo odprto spregovorili: Kako digitalno prihodnost vidi država? Kakšna so pravzaprav pričakovanja industrije, uspešnih podjetij in digitalnih domorodcev. Kakšne so izkušnje in smeri premisleka naših evropskih kolegov?

Veliko priložnost v informatizaciji in industriji 4.0 vidi tudi Slovenija, ki ob usklajenem naporu industrije in države postaja vedno bolj prepoznavna kot referenčna država za inovativno uporabo novih digitalnih tehnologij in storitev. Država je v zadnjem letu premaknila kar nekaj pomembnih mejnikov. Tako Državni računalniški oblak že zagotavlja prepotrebno infrastrukturo ministrstvom, sprejete pa so bile tudi tri strategije s področja razvoja informacijske družbe. Delež večjih in manjših slovenskih podjetij s področja digitalnih tehnologij in storitev, ki se na trgu pridružujejo...

1 komentar

Informacijska družba v Sloveniji: Včeraj, danes, jutri

Slo-Tech - 17. maj vsako leto obeležimo kot Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe in zaznamuje obletnico podpisa prve Mednarodne telegrafske konvencije iz leta 1865, ki je bila podlaga za oblikovanje današnje Mednarodne telekomunikacijske zveze (ITU) – specializirane agencije OZN za področje elektronskih komunikacij in informacijske družbe.


V Poligonu na Tobačni se bomo 17. 5. 2016 ob 18h z Alešem Špetičem, Dušanom Cafom, Gorazdom Božičem ter Marjanom Turkom pogovarjali o aktualni situaciji informacijske družbe v Sloveniji in razmišljali o prihodnosti. Kako na razvoj informacijske družbe vplivajo svetovni trendi in kako lokalna politična situacija, kaj počnejo inštitucije in kaj zasebni sektor? Več informacij

Po okrogli mizi vas vabimo še na poslovilno druženje ob zaključku mandata glasnika digitalnih tehnologij RS, kje bomo nadaljevali debato o...

0 komentarjev

DevOpsDays v Ljubljani

DevOpsDays

vir: devopsdays.org
devopsdays.org - Slovenija ni najbolj znana po globokih tehnoloških konferencah. A število tehnoloških podjetij se povečuje in skupaj z njimi tudi količina dogodkov za inžinirje.

3. in 4. aprila v Ljubljano prihaja druga izvedba DevOpsDays. Tema konference je rušenje mej med razvijalci in tistimi, ki morajo skrbeti, da razvijalski zvarki nemoteno tečejo na strežnikih in smo jih včasih klicali sistemski operaterji - sysops. Od tod tudi ime koncepta DevOps. Program vsebuje dobro bero tujih in domačih strokovnjakov iz podjetij kot so Prezi, StackStorm, Red Hat in drugih. Govorilo se bo o konkretnih tehnologijah kot so Docker, NixOS, Kubernetes, Jube in še čem bolj eksotičnem pa o dobrih in slabih praksah kot so neprestana integracija in testno voden razvoj. Manjkale ne bodo niti praktične teme kot je intervjujanje potencialnih sodelavcev, niti filozofske kot je vprašanje o tem ali strojna oprema v oblaku sploh obstaja, če je ne moremo brcniti.
...

7 komentarjev

14. multikonferenca Informacijska družba 2011

Inštitut Jožef Stefan - Med 10. in 14. oktobrom se bo na Institutu "Jožef Stefan" v Ljubljani odvijala 14. multikonferenca Informacijska družba 2011.

Dogodek je razdeljen na 8 konferenc, ki se dotikajo osnovne teme: inteligentni sistemi, kognitivne znanosti, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča (sikdd 2011), soočanje z demografskimi izzivi, sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, robotika, kognitonika, internet in slovenija: 1985 – 1995.

Vstop je prost, več informacij pa dobite na strani dogodka.

1 komentar

Okrogla miza: Informacijska družba po MID-u?

Kiberpipa - Društvo Polituss v sodelovanju z Kiberpipo pripravlja okroglo mizo z naslovom "Informacijska družba po MID-u?", ki bo potekala v torek, 30. novembra, ob 17.00 v Kiberpipi.

O stanju informacijske družbe v Sloveniji in vzporedno s tem tudi ukinitvi Ministrstva za informacijsko družbo bodo razpravljali:

- predstavnik bivšega ministrstva: dr. Pavel Gantar, ex. minister za ID
- predstavnika SDS: mag. Matjaž Janša, odbor za promet in informacijsko družbo in dr. Gregor Virant,
kandidat za ministra za javno upravo
- predstavnika civilne družbe: Špela Kučan, Ljudmila.org in Andraž Tori, Kiberpipa
- pedstavnika strokovne javnosti: dr. Andrej A. Lukšič, politolog, FDV, dr. Franc Trček, sociolog, FDV

Vabljeni!

127 komentarjev

Digitalni razkorak

Slo-Tech - MiD prireja okroglo mizo na temo digitalnega razkoraka med bogatimi in revnimi. Stvar bo jutri (v petek), 15. 2. ob 12:30 na FDV v predavalnici št. 7. Na debati bodo sodelovali: dr. Pavel Gantar, minister za informacijsko družbo, dr. József Györkös, državni sekretar za aplikacije v informacijski družbi, dr. Vasja Vehovar, moderator in pisec raziskave Digitalni razkorak - Slovenija 2001, dr. Aleš Mihelič, državni podsekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, Tomaž Skulj, Zavod RS za šolstvo, dr. Anton Kramberger iz Fakultete za družbene vede in dr. Franc Trček iz Fakultete za družbene vede.

Morda bi bilo zanimivo dati kakšno dobro idejo - Slo-Tech v vsako slovensko vas :)

3 komentarji