»

Vapochillovo hlajenje

OcShoot - Vapochillov hladilni sistem je eden izmed najbolj cenjenih sistemov na področju hlajenja saj se da z njim doseči precej visoke razultate pri navijanju. Ali lahko z Vapochillovim sistemo iz procesorja izstisnemo še kaj več kot z dobrim zračnim hlajenjem, pa so ugotavljali pri OcShootu. Sistem so opisali teoretično, preizkusili pa so ga tudi v praksi z različnimi procesorji (PIII 850E, Duron 800, 1GHZ Thunderbird). Rezultati navijanja so bili res izjemni: Pentium 3 je po navitju deloval s frekvenco 1182MHz, Duron s 1040MHz in Thunderbird s 1597MHz. Hlajenje je resda izjemno, vendar pa žal ni poceni. Avtor članka navaja, da se ga da dobiti za zmerno ceno 650 $. Morda je to zmerno za Ameriški trg, če pa pogledamo tečaj dolarja pri nas, pa je sistem predrag, saj bi morali zanj odšteti okoli 170 000 SIT + poštnino. Menim, da je bolje, če ostanemo pri zračnem ali vodnem hlajenju.

1 komentar

Modri proti zelenemu

Overclockers Online - Duroni z modrimi jedri že kar nekaj časa burijo duhove overclockerjev. Razlog za to je najverjetneje v tem, da ti procesorji sploh ne bi smeli obstajati, saj modra jedra delajo le v Dresdenski tovarni, medtem ko so po AMDjevih podatkih vsi Duroni narejeni v Austinu. Razlog za takšno navdušenje nad temi procesorji je domneva, da modri Duroni uporabljajo bakrene medtranzistorske povezave (za razliko od navadnih aluminijastih), kar naj bi omogočalo boljšo overclockabilnost. Vse te govorice so se odločili raziskati na Overclockers Online in so si zato priskrbeli modrega in zelenega Durona, ter ju primerjali med seboj. Po njihovih rezultatih razlikev bistvu ni, toda težko bi rekel, da so objektivni. Za test so namreč...

7 komentarjev

OC test Durona800

Overclockers Online - Na Overclockers Online so dobili in temeljito pretestirali najnovejšega Durona 800. Tudi v našem Forumu je kar veliko povpraševanja po tem procesorju, tako da bodo rezultati zanimivi kar veliko ljudem. No, povem vam lahko, da se je procesor na OC testu obnesel kar dobro, navili so ga lahko na 1040MHz, kar vsekakor ni slabo. Po mojem osebnem mnenju pa se še vedno najbolj izplača kupiti najslabšega, 600MHz Durona, saj ima prav takšen potencial kot močnejši bratec... No, odločitev je vaša, mogoče pa vam bo pri njej pomagal tudi OC Onlineov test.

1 komentar

Prvi test Durona 900

HardOCP - Heh, očitno je danes dan za ekskluzivnost, saj nas je zadel tudi prvi test Durona 900. Če sedaj začudeno pogledujete, naj vam zadevo razložim. Neki tip je v svojem sistemu po naključju odkril Durona 900, ki naj ga sploh ne bi kupil. Tako je v bistvu srečnež namesto pravega procesorja dobil ekskluzivni primerek procesorja, ki še sploh ni na voljo. Zakaj se take stvari nikoli ne dogajajo meni [:\\]. Kakorkoli, tip je, ne bodi len, vzel stvar v roke ter jo temeljito pretestiral in primerjal s TBirdom 900. Njegove rezultate si lahko ogledate tukaj.

1 komentar