»

Kriminalna združba skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain

Slo-Tech - Navezave med drogeraško mafijo in glasbenimi založbami so bile vsaj nekdaj zelo popularne, skoraj javna skrivnost. Kar nekaj filmov prikazuje vzpone (v popularnosti) in padce (v zasvojenost) glasbenikov in tako je vez med drogo in umetniki postala skoraj del popularne kulture.

K razbitju tega mita ne pomaga, da je FBI nedavno odkril kriminalno združbo, ki je skozi poslovalnice založbe Interscope tihotapila kokain in kokainski denar. Kokain oz. denar je bil pospravljen v kovčkih z glasbeno opremo, ki se je kot legitimen tovorni promet prevažal z avioni z zahodne obale ZDA na vzhodno oz. nazaj. Celotno operacijo naj bi po dognanjih FBI vodil lastnik agencije za iskanje glasbenih talentov, pod katero so kovčki potovali.

Založba Interscope je del ene izmed največjih svetovnih glasbenih založb, Universal Music Group. Iz zapisnika FBI sicer ni razvidno, da bi bil direktno vpleten tudi kdo iz te založbe, kakor bodo morda želeli pokazati nekateri zagovorniki normalnih ureditev avtorskih...

3 komentarji

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

Depeche Mode prvi od novih starih glasbenikov?

Signal vs. Noise - Kakor poroča Thomas Baekdal na Signal vs. Noise blogu bodo kupci novega albuma skupine Depeche Mode, ki ga bodo pretočili iz ameriške glasbene spletne prodajalne iTunes, prejeli posebno kodo s katero jim bo omogočen dostopen do prednakupa kart za turnejo. Tu prav tako ne gre za karšnekoli karte ampak za svoje največje oboževalce obljublja prav posebno dobra mesta.

Avtor nadalje izpostavi še zanimivo potezo skupine White Stripes, ki je svoj album postavila v spletne trgovine že dva tedna potem, ko so ga dokončali. Za tiste, ki niste seznanjeni s postopkom izdaje glasbe v svet naj omenimo da ponavadi traja mesece, da album pride do prvih glasbenih kritikov in potem še nekaj mesecev da smo je deležni tudi oboževalci. Zato ni nič nenavadnega, če po internetu krožijo kopije že par mesecev pred uradnim izzidom.

Kot odgovor takšnim dejanjem nekateri že omenjajo, da bo prišlo do manjše revolucije tudi pri glasbenih založbah in glasbenikih, ki bodo posvojili postopek hitrega lansiranja...

4 komentarji

Piratstvo veča prodajo CD medijev

Slashdot - Glasbene založbe pravijo, da s(m)o ljudje slabi, če delimo glasbo. Glasbene založbe tudi pravijo, da bi morali vsi takšni ljudje v ječe. Da jim kradejo kruh. A vse bolj se poraja vprašanje, ali se bodo morali glasbeni založniki še enkrat vprašati, kaj si resnično želijo, saj se je prodaja v Avstraliji od časov, ko je bilo kopiranje in deljenje glasbe še v povojih, strmo povečala za več kot 10 milijonov. Od lanskega leta to pomeni zvišanje prodaje albumov iz 47 na 50 milijonov - 8%, medtem ko prodaja singlov pada in jo bo po vsej verjetnosti nadomestilo prenašanje glasbe s pomočjo programov, kot je iTunes, ki je že dokazal, da so ljudje za primerno ceno pripravljeni plačati glasbo. Novica in uradno poročilo.

Je Avstralija osamljen primer ali pa se situacija ponavlja tudi drugod po svetu? Počakajmo še na ostala poročila ...

18 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev