»

Nov članek: Kaloričen zajtrk: milijarde trikotnikov in sodobni GPU-ji

Kriza

Slo-Tech - Marko Dolenc se je poglobil v danes obstoječe grafične tehnologije in pojasnil, zakaj grafično igre še vedno niso tam, kjer smo jih še nekaj let nazaj napovedovali.

Spletni forumi so dandanes polni razglabljanj na temo počasnega napredovanja grafike v PC igrah. Večina komentatorjev se običajno obregne ob konzole, katerih zmogljivosti so fiksirane že vse od njihovega izida in posledično višjih stroškov razvoja iger, v primeru dodatnih grafičnih izboljšav za PC različico. To sicer v precejšnji meri drži, na žalost pa to ni celotna zgodba.

Pred štirimi leti je NVIDIA izdala GeForce 8800 GTX, ki ga je pogajalo 128 stream procesorjev, AMD pa je nekoliko kasneje sledil z grafično kartico Radeon 2900 XT, na kateri je tiktakalo kar 320...

49 komentarjev

Radeon HD 3000 serija predstavljena

Radeon HD 3870 in 3850

vir: VR - Zone
več strani - AMD je predstavil svojo najnovejšo serijo grafičnih kartic, ki sliši na ime Radeon HD 3000. Zmogljivejši predstavnik omenjene serije nosi ime Radeon HD 3870, njegovo jedro tiktaka pri frekvenci 775 MHz, medtem ko ima 512 MB 256-bitnega GDDR4 pomnilnika frekvenco 1130 MHz. Njegov manjši brat z oznako Radeon HD 3850 ima nekoliko nižje frekvence jedra in pomnilnika, le te namreč znašajo 670 MHz oziroma 900 MHz, poleg tega premore 256 MB GDDR3 pomnilnika. Obe grafični kartici temeljita na 55-nanometrskem procesu izdelanem jedru RV670 s 320 Stream procesorji ter podpirata CrossFireX, kar pomeni da lahko povezano delujejo tudi tri oziroma štiri grafične kartice.

Objavljeni so tudi prvi uradni testi obeh grafičnih kartic, ki si jih lahko...

93 komentarjev

Bitka ATi-ju?

Slo-Tech - Ko je težko pričakovana AMD-jeva grafična kartica Radeon HD 2900 XT končno zagledala luč sveta, je bila sprejeta z mešanimi občutki, saj kljub velikim pričakovanjem ni prevzela krone najzmogljivejše grafične kartice. Večinoma so jo postavljali ob bok šibkejši različici nVidiine serije GeForce 8800. Vendar se je na spletu pojavil zanimiv test, v katerem so primerjali dve konfiguraciji proizvajalca računalnikov Falcon Northwest, prvo z dvema GeForcema 8800 GTX v SLI, drugo z dvema Radeonoma HD 2900 XT v Cross-Fire, test pa je bil izveden v operacijskem sistemu Windows Vista. rezultati testa so presenetljivi:

Sodeč po tem testu sta AMD-jevi grafični kartici pometli z GeForcema. Zakaj je temu tako? Je morda test pristranski? Falcon Northwestov CEO, Kelt Reeves se je na svojem blogu na široko razpisal o tem: obvezno branje!

64 komentarjev

Radeon HD 2900 XTX: polomija?

Slo-Tech - Če gre verjeti drugemu tetstu prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic nove generacije na Daily Tech-u, je grafična kartica Radeon HD 2900 XTX pravo razočaranje. V primerjavi z GeForce 8800 GTX (z jedrom navitim na 650 MHz) je na omenjenem testu pogorela, prav tako pa v nekaterih primerih zaostaja za svojim manjšim bratom z oznako XT in to kljub temu, da premore 1 GB GDDR4 pomnilnika s frekvenco 2 GHz. Velja pa dodati, da so pri omenjenem testu uporabili drugačne gonilnike kot v testu Radeona HD 2900 XT. Za več informacij si oglejte sam test.

16 komentarjev

Nov test R600

več strani - Na Daily Tech-u so kljub temu, da je še nekaj časa do uradne predstavitve nove serije AMD-jevih grafičnih kartic, objavil majhen test Radeona HD 2900 XT, ki so ga primerjali z nVidiinim GeForce-om 8800 GTS. Grafičnih kartic niso primerjali le v različnih igrah, ampak tudi v testnih programih, v vseh primerih pa se je Radeon odrezal bolje od konkurenčne grafične kartice, v nekaterih primerih so razlike kar občutne. V igri Call of Duty 2 je namreč 2900 XT dosegel 73,5 sličic na sekundo, medtem ko je 8800 GTS dosegla 56,7 sličic na sekundo. V igrah F.E.A.R. in Company of Heroes sta kartici precej izenačeni, za ostale rezultate si oglejte sam test.

Fudzilla poroča, da naj bi različica Radeon HD 2900 XTX luč sveta zaradi težav z GDDR4 pomnilnikom ugledala komaj v tretjem četrtletju letošnjega leta. Več o tem v izvorni novici.

79 komentarjev

Konec velikih GPUjev

The inquirer - Čeprav še niti naslednja generacija Radeona ( R600) ni na policah, The Inquirer že poroča o novostih v arhitekturi R700. Če se ne motijo, bomo na ATI-jeveih (pardon, AMD-jevih) grafičnih karticah naslednje generacije videli večje število manjših GPUjev.

Ko začnete o tem razmišljati, se zdi zadeva očitna. Največji del aktualnih GPU-jev sestavlja veliko število identičnih procesnih enot ("stream processorjev"). Tako imamo recimo GeForce 8800 GTX z 128-timi, GTS s 96-timi, tisti z bolj plitvimi žepi pa čakamo na 8600-ce, 8400-ce itd., na katerih jih bo še manj. Če bi imeli namesto tega modularni GPU, z recimo 16 stream procesorji, priključenimi na dovolj zmogljivo vodilo, bi bila izdelava različno zmogljivih grafičnih kartic enostavno vprašanje tega (če seveda zanemarimo vse tehnične podrobnosti), v koliko podnožij bomo vtaknili GPU-je, koliko pa jih bo ostalo praznih. GPU-ji bi bili zaradi tega manjši in s tem cenejši za izdelavo, proizvajalec pa bi z enim samim GPU-jem pokril...

42 komentarjev