»

Androidni telefon ni eden, telefonov je na tisoče

[dodaj]

Slo-Tech - Ena izmed glavnih razlik med ekosistemoma Android in Apple iOS je razdrobljenost. Medtem ko je Applovih naprav sorazmerno malo, verzij operacijskega sistema pa še manj, je svet Androidov nepregledna džungla verzij, modelov in znamk. OpenSignal je pripravil svežo analizo razdrobljenosti in predstavitev rezultatov z ikonografiko. Ključna ugotovitev je, da fragmentiranost ekosistema Androida raste.

Največji igralec je še vedno Samsung, ki mu je tržni delež v zadnjem letu upadel s 43 na 38 odstotkov. Toda na drugi strani iste palice imamo 1000 znamk, med katerimi je mogoče izbirati. Skupaj obstaja prek 24.000 različnih modelov naprav, na katerih teče ena izmed verzij Androida. Pred dvema letoma je...

101 komentar

Samsung predstavil največji pametni telefon

Mashable - Samsung je danes predstavil nov pametni telefon, ki se ponaša s titulo največjega pametnega telefona. Doslej si je ta naziv prilaščal telefon z diagonalo 5,9 palca in podporo ločljivosti 1080p, medtem ko je bil absolutno največji Huawei Ascend Mate s 6,1 palca. Samsung Mega, kot se prikladno imenuje, ima 6,3- ali 5,8-palčni zaslon (odvisno od izvedenke, ki jo vzamemo). Samsung trdi, da podpira visoko ločljivost (HD), čeprav njihov tiskovni predstavnik ni znal ali želel povedati, ali zmore 720p ali 1080p.

Obe pa poganjata Android 4.2 (Jelly Ben). Večji model ima 1,7 GHz-procesor, šibkejši pa zgolj 1,4 GHz. Glavna kamera zmore zajeti osem milijonov točk, sprednja pa še vedno zelo spodobnega 1,9 milijona točk. Kapacitete imata 8 GB (obe) ali 16 GB (samo večja verzija), pomnilnika pa 1,5...

49 komentarjev

Samsung predstavil nov pametni telefon Galaxy Note

ZDNet - Poleg novega tabličnega računalnika je na berlinski konferenci IFA 2011 Samsung predstavil tudi nov pametni telefon, poimenovan Samsung Galaxy Note.

Ima velik 5,3-palčni zaslon HD Super Amoled, ki podpira tudi vnos s priloženim pisalom (stylus), lahko pa uporabljamo kar prste. Prikazna ločljivost znaša 1288 x 800 točk. Procesor tiktaka z 1,4 GHz, podatke skladišči v 1 GB pomnilnika. Na voljo sta modela s 16 ali 32 GB spominske kapacitete. Sprednja kamera zmore dva megapiksla, zadnja pa osem. Naprava podpira 4G, meri pa 9,6 mm v debelino in tehta 175 gramov. Poganja ga Android 2.3.5.

S tem modelom je Samsung do skrajnosti povečal pametne telefone, saj bi vsak...

67 komentarjev

Samsung predstavil lasten program za hipna sporočila

CNet - Samsung se je zavedel pomembnosti in razmaha hipnega sporočanja (instant messaging, IM), zato so se odločili ponuditi lastnega odjemalca za IM. Imenoval se bo ChatON IM in bo na voljo za več različnih platform, prednameščen pa bo na vseh novih Samsungovih klasičnih in pametnih telefonih z Androidom ali Bado.

ChatON IM bo poleg Androida podpiral tudi Applov iOS in RIM-ov BlackBerry OS. Kot obljublja Samsung, bo ChatON IM na klasičnih telefonih podpiral deljenje tekstovnih sporočil, slik, koledarja in vnosov v adresar, medtem ko bo njegova funkcionalnost na pametnih telefonih še širša. Tam bo mogoče še komentirati prispevke drugih, ustvarjati animirana sporočila, avdio, video, slike za ozadje, in pošiljanje vsega tega prek interneta....

16 komentarjev

Protestniki v Londonu za komunikacijo uporabljajo blackberryje

Guardian - V Londonu že od sobote divjajo nemiri, v katere so se sprevrgle demonstracije zaradi policijskega uboja Marka Duggana. Zadnjo noč se je nasilje razširilo tudi v druga britanska mesta, med drugim Birmingham, Liverpool in Manchester. Kot vedno je zanimivo pogledati, kako se protestniki koordinirajo. Za razliko od arabske pomladi ne uporabljajo Facebooka, ampak BBM (BlackBerry Messenger), ki je aplikacija za hipna sporočila na blackberryjih.

Začelo se sicer je na Facebooku, kjer je bila kmalu po sobotnem streljanju postavljena spominska stran za Duggana. Nemire naj bi podžgal komentar za posnetke protestov v Tottenhamu in od takrat je na britanskih ulicah prava mala vojna.

Protestniki se sporazumevajo...

58 komentarjev

Nokia počasi opušča Symbian in odpušča zaposlene

Nokiin sedež

CNet - Ko je Nokia napovedala, da bo sklenila zavezništvo z Microsoftom in na svojih telefonih uporabljala Windows Phone, je bilo jasno, da se bo Symbian slej ko prej poslovil, z njim pa tudi armada zaposlenih na tem projektu. Tako ni presenetljiva včerajšnja napoved, da bodo premestili 3000 zaposlenih z oddelka za Symbian v podjetje Accenture. Nadaljnjih 4000 zaposlenih pa bodo do konca prihodnjega leta odpustili, večinoma iz pisarn na Danskem, Finskem in v Veliki Britaniji.

Izvršni direktor Stephen Elop pojasnjuje, da je to nujno potrebno, saj se podjetje osredotoča na pametne telefone in mora znižati stroške dela, če želi ostati konkurenčno. Do konca leta 2013 jih želijo zmanjšati za milijardo evrov letno, k čemur bo pripomoglo zmanjševanje števila zaposlenih. Da šok ne bo prehud, bodo odpuščeni...

17 komentarjev

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

Prvi v Sloveniji- Opis Google Phone

Projekt9 - Vse, česar se Google dotakne, se pozlati. Najnovejši poskus v tej smeri je platforma Android, programska oprema ali, če hočete, operacijski sistem za pametne telefone, s katerim naj bi spletni gigant spodmaknil stolček telefonskim gigantom, kot so Nokia, RIM in Microsoft. Prvi rezultat je pametni telefon G1, ki pri nas sicer ni naprodaj, vendar nam ga je uspelo pridobiti iz Velike Britanije.

Prvi v Sloveniji, za vse željne novih informacij, naj vam bo branje članka užitek, tako kot je bilo nam preizkušanje in uporaba pametnega telefona. Celoten članek si lahko preberete tukaj.

77 komentarjev

Hipno sporočanje na mobilnih telefonih

Reuters - Petnajst največjih svetovnih operaterjev mobilne telefonije - med njimi Vodafone, Orange, T-Mobile, Telefonica in China Mobile - je najavilo, da bodo svojim uporabnikom ponudili hipno sporočanje (instant messaging – IM) na mobilcih. Mobilno hipno sporočanje naj bi bilo po značilnostih zelo podobno servisom za IM na osebnih računalnikih, temeljilo pa naj bi na odprtem standardu, poroča agencija Reuters.

Servis seveda ne bo brezplačen, čeprav predstavniki operaterjev niso želeli razkriti cenovne politike. Zaenkrat je jasno predvsem to, da bodo operaterji zaračunavali le poslana, ne pa tudi prejetih sporočil. Hipno sporočanje naj bi bilo za mobilne operaterje močan vir prihodkov na področju prenosa podatkov, kjer je doslej prevladovalo pošiljanju tekstovnih sporočil SMS.

Zaenkrat je moč za namene IM nadgraditi le dražje, pametne mobilne telefone, na katere je nameščen Microsoftov operacijski sistem ali Symbian. Seveda so želje operaterjev drugačne: hipno sporočanje naj bo omogočeno...

31 komentarjev