»

Luna verjetno mlajša

Nature - Raziskovalci z Univerze v Københavnu in tamkajšnjega naravoslovnega muzeja so odkrili, da je trenutna teorija o nastanku Lune nepopolna. Ponovna analiza skal, ki jih je z Lune pripeljal Apollo 16, je pokazala, da je bodisi Luna nekoliko mlajša bodisi je nastala drugače, kot to verjamemo danes.

Po sedaj veljavni teoriji naj bi pred 4567 milijoni let v takrat nastajajočo Zemljo treščil velik planetoid. Trk naj bi bil tako silovit, da je z Zemlje iztrgal velik del njene snovi, ki je končal v njeni orbiti kot tekoča gmota. Sčasoma je ta gmota dobila kroglasto obliko in se ohladila. Pri tem so najlažje in najstarejše kamnine priplavale na površje, tako da je najstarejši del Lune njena skorja.

Izotopske...

17 komentarjev

Odkriti tavajoči planeti brez svoje zvezde

Nature - Doslej je veljalo, da so planeti vesoljska telesa, v katerih ne poteka zlivanje jeder, ki so dovolj masivni, da so zavzeli sferično obliko in počistili svojo tirnico, in ki krožijo okrog svoje zvezde. Nova odkritja v Rimski cesti pa kažejo, da slednja zahteva sploh ni nujno potrebna. V Rimski cesti je na milijone nebesnih teles podobne mase kot Jupiter, ki ne krožijo okrog nobene zvezde, marveč tavajo okoli galaktičnega središča, kažejo izračuni.

Astronomi so za zadnje odkritje svoje teleskope uperili proti središčni odebelitvi v Rimski cesti, kjer so z gravitacijskim mikrolečenjem odkrili 10 planetov s podobno maso kot Jupiter, ki ne krožijo okrog nobene posamezne zvezde. Preračun na...

92 komentarjev

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Slo-Tech - Kitajska je včeraj ob 12:59.57 po srednjeevropskem poletnem času z raketo Long March 3C z izstrelišča Śičang v provinci Sečuan v vesolje poslala plovilo brez posadke, ki se bo v sredo (polet traja 112 ur) utirilo v orbito okrog Lune na višini 15 km nad površjem. S plovilom Chang'e II namerava Kitajska preizkusiti tehnologije, s katerimi želijo v letu 2012 na Luni pristati brez posadke, do leta 2017 pa nameravajo tja poslati prvega taikonavta.

Chang'e II bo sprva krožil 100 kilometrov nad površjem, nato pa se bo postopoma spustil v eliptično orbito 15 km nad površjem. V visoki ločljivosti bo posnel načrtovano mesto pristanka za misijo na Luno Chang'e III, ki naj bi bila nared v dveh letih. Po šestmesečnem kroženju okrog...

35 komentarjev

Odkrite organske spojine in voda v vesolju

ScienceDaily - V zadnjih dneh astronavti odkrivajo različne spojine v vesolju, najsi bodo relativno blizu Zemlje ali povsem na drugem koncu. Ta teden so pomemben doprinos k poznavanju Lune dodali Indijci, saj njihova misija Chandrayaan 1 (v hindijščini to pomeni potovanje na Luno) na Mesecu našla vodo. In to ne malo, saj so odkrili več kot 40 malih kraterjev z lednimi depoziti. Skupno gre za več kot 600 milijonov kubičnih metrov vode v kraterjih s premerom do 15 kilometrov, ki ležijo v stalni senci....

7 komentarjev

Hubble posnel trk galaksij

Določene slike v zbirki prikazujejo šele začetek trkov, nekatere pa so bile posnete, ko se je proces že dolgo odvijal

vir: Discovery News
Discovery News - Vesoljski teleskop Hubble je med trki galaksij posnel številne fotografije, ki so omogočile nastanek izčrpnih albumov, v katerih si silovite dogodke lahko tudi ogledate. "Gravitacijski ples", kot ga je imenoval Lars Lindberg Christensen iz Evropske Vesoljske Agencije, se odvija na stotine milijonov let.

Ne glede na mogočne podobe, pri takšnih dogodkih zvezde znotraj galaksij ne trčijo, saj so predaleč narazen. V trku so neposredno udeleženi le plini in prah, kar ustvarja strahovite udarne valove.

33 komentarjev

Odkrili morda najmlajši planet

Kroženje planeta v sistemu HL Tau (desno zgoraj)

vir: BBC
BBC - Raziskovalci britanske univerze St.Andrews so 520 svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Bika odkrili morda najmlajši planet do zdaj. Plinasti velikan, ki je 14 krat večji od Jupitra, kroži okoli manj kot 100.000 let stare zvezde HL Tau in naj bi bil star manj kot 2000 let.



»Pravzaprav ga sploh nismo iskali. Bili smo zelo presenečeni,« je ob odkritju povedala dr. Jane Greaves, raziskovalka na omenjeni univerzi. Znanstveniki so planet odkrili med razsikovanjem velikega diska plinov in prahu okoli HL Tau, ki je zaradi izrazite svetlosti in velikosti, še posebej primerno mesto za iskanje planetov v nastajanju. »Naslednji potrjen najmlajši planet je star 10 milijonov let,« je dodala...

15 komentarjev