»

AMD bo kmalu prekinil s proizvodnjo procesorjev za 939 in 754 pinska podnožja

X-Bit Labs - Po poročanju na X-bit labs namerava AMD do konca leta popolnoma prekiniti s proizvodnjo procesorjev za podnožje 939. Podobna usoda, torej postopno zmanjševanje proizvodnje, čaka tudi procesorje za podnožje s 754 pini, ki bodo na začetku leta 2007 imeli le še 5 % proizvodni delež.

Relativno hitra opustitev s939/s754 procesorjev in popolni prehod na AM2 platformo je dokaj logična in pričakovana poteza, saj AM2 procesorji podpirajo DDR2 pomnilnik, virtualizacijo in v povprečju porabijo manj energije kot njihovi s939 predhodniki.



AMD namerava v novembru splaviti nove dvojedrne procesorje, in sicer...

24 komentarjev

Intel sedaj prijazen tudi do okolja

Neowin - Nedvomno mnogo izmed naših bralcev ve, da se pri proizvodnji računalniških komponent uporablja mnogo snovi, ki so do okolja vse prej kot prijazne. A različne resolucije in standardi, ki se v zadnjem času sprejemajo, vedno bolj "silijo" podjetja, da tudi na področju okolja poskrbijo za kakšno stvar. Tako bo Intel do tretjega četrtletja 2004 zmanjšal količino svinca v proizvodnji procesorjev za 95 odstotkov, kar naj bi bilo v skladu z mednarodnim pritiskom po čistejšem okolju. Klik!

0 komentarjev

Obletnica prvega računalniškega hrošča

Slashdot - Danes mineva 58 let od prvega odkritega računalniškega hrošča. Devetega septembra, 1945 so ob 15:45 po lokalnem času, v releju št. 70, razdelek F, zasledili ujeto veščo. Harvardskim inžinirjem je povzročala preglavice med preizkušanjem relejnega računskega stroja Mark II. Operaterji so pritrdili hrošča v dnevnik in zapisali, da gre za prvo dejansko odkritje hrošča. Pri tem so tudi zapisali, da so odstranili hrošča in s tem uvedli pojem razhroščevanje računalniškega programa.

10 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Ali bo UMC proizvajal Durone?

X-Bit Labs - Duroni so zadnje čase postali kar malce problematični procesorji, saj AMD nima tako velikih proizvodnih kapacitet, da bi lahko ustregel številnim naročilom, ki prihajajo iz celega sveta. Ravno zaradi tega ne preveč prijetnega problema, so se pojavile številne govorice, da naj bi se AMD na skrivoma dogovarjal s tajvanskim gigantom UMC o proizvodnji Duronov. Čeprav so to samo govorice, obstaja kar nekaj logičnih podlag za tak ukrep:
  • Če bo hotel AMD konkurirati Intelu, bo moral povečati proizvodnjo procesorjev Duron (o selitvi proizvodnje procesorjev Athlon XP zaenkrat še ni bilo govora), za kar bi bil UMC idealen

  • UMC ima zelo dobre proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.18 mikronsko tehnologijo, trenutno pa se že pospešeno pripravljajo na posodobitev proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.13 mikronsko tehnologijo.

  • UMC daje usluge zelo majhnemu številu velikih podjetij, kar naj bi pomenilo, da bi AMD-ju gotovo posvetili veliko pozornosti. Poleg vsega tega pa je znano, da sta...

0 komentarjev

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar

It's a bug !

Van's hardwere - V proizvodnji procesorjev, se bodo kljub zelo izpopolnjeni proizvodnji našli defektni primerki, ali primerki, ki imajo kakšne hibe. Določeno število defektnih procesorjev v proizvodnji imajo tako pri Intelu, kot pri AMD-ju. To ni nič tragičnega, komplikacije pa utegnejo nastopiti, če so se defektni procesorji uspeli izmuzniti skozi množico testov. S takim problemom se trenutno spopadajo pri AMD-ju, saj je zaradi napake v testirnem stroju nekaterim defektnim procesorjem iz družin K6-2, Athlon in Duron uspelo priti do uporabnikov. Ni šlo za kake večje količine, vendar je bilo procesorjev ravno dovolj, da je AMD začel z zamenjavo...

4 komentarji