»

Pametni odklep Androida ve, kdaj ste ga dali iz rok

Slo-Tech - Google je v svoj Android 5.0 dodal možnost pametnega odklepanja telefona, ki nam bo prihranil ponavljajoče vnašanje kode za odklep. Če imamo vključen samodejen zaklep telefona in večkrat pogledamo nanj, recimo med hojo, je skrajno nadležno vedno znova vtipkovati kodo ali risati vzorec. Zato je Google pripravil funkcijo pametnega odklepa, ki telefoni pusti odklenjen, dokler ga imate v žepu.

Zamisel je preprosta. Če imate telefon v žepu, ga vzamete v roke in odklenete, nato pa pospravite nazaj v žep, ga imate ves čas v posesti vi. In zato ga nima smisla vdrugo spet odklepati. Android bo z žiroskopi in pospeškomeri na telefonu ugotovil, kdaj ste telefon dali od sebe in ga položili na, denimo, mizo. Šele tedaj se bo telefon zaklenil. Zamisel je preprosta,...

29 komentarjev

Mobilne aplikacije z dostopom do interneta lahko kradejo fotografije

The New York Times - Ta teden sta se na tapeti ponovno znašla Apple in Google, ko je postalo jasno, da lahko aplikacije za njuna mobilna sistema (iOS oziroma Android) preveč enostavno pridobijo dostop do uporabnikovih fotografij. Najprej so to odkrili pri Applovem iOS-u. Izkazalo se je, da je nadzor nad dostopnostjo podatkov in pravicami različnih aplikacij zelo slab. Vsaka aplikacija namreč lahko zaprosi za dostop do lokacijskih informacij, o čemer je uporabnik pobaran z zelo splošnim vprašanjem, "ali želi podeliti dostop do podatkov o lokaciji v slikah in fotografijah." Kdor odgovori pritrdilno, vprašujoči aplikaciji dovoli popoln dostop do vseh fotografij in videoposnetkov, ki jih lahko brez nadaljnje interakcije pošlje v splet.

Apple je potrdil, da je to...

19 komentarjev

HTC-jevo odklepanje bo potekalo s spletnim orodjem

Netovarniških ROMov željni uporabniki že odštevajo dni do odklepa

vir: Android Central
Android Central - HTC-jevi predstavniki so prek Facebooka nekoliko točneje razjasnili, kako bo potekalo odklepanje njihovih mobilnih telefonov, sprva svetovne izdaje Sensationa (za ZDA je pripravljena nekoliko drugačna različica, t.i Sensation 4G), čemur bo sledila možnost odklepa Eva 3D. Povedali smo že, da bodo najprej izdali nadgradnjo na mobilni telefon naložene opreme, že v avgustu za Sensation, nekoliko kasneje pa za Evo 3D, ter da samega odklepa ne bo mogoče izvršiti takoj po nadgradnji, temveč se ga večinoma pričakuje v septembru.

Največje presenečenje celotne objave je morda podatek, da novi mobilniki tudi po nadgradnji programja na obstoječih mobilnikih in...

10 komentarjev

Prvi korak za odklep HTC Sensation prihaja avgusta

Sensation - največ, kar ta trenutek ponuja HTC

vir: engadget
engadget - Pisali smo že, da je z nekaterimi novejšimi modeli svojih mobilnih telefonov HTC spremenil politiko in začel zaklepati zaganjalnike operacijskega sistema oz. bootloaderje. Največji udarec zaradi te odločitve so v naših krajih utrpeli kupci Sensationa, trenutno najzmogljivejšega mobilnika v HTC-jevi ponudbi, saj telefoni z zaklenjenim zaganjalnikom ne omogočajo namestitve modificiranih operacijskih sistemov (za HTC-jeve mobilnike je recimo zelo popularen CyanogenMod, poleg drugih bolj ali manj znanih izdaj). Po obilici negodovanja uporabnikov na spletu so se pri HTC-ju odločili vrniti na staro politiko odklenjenih zaganjalnikov, a do sedaj nismo vedeli, kdaj se bo...

38 komentarjev

HTC je za Desire zanikal nadgradnjo na Gingerbread

Najbolj opevan telefon lanske pomladi je zdaj pozabil celo njegov izdelovalec

vir: Android Central
Android Central - Nemalo lastnikov HTC-jevega paradnega konja iz lanskega leta, mobilnika z imenom Desire, je nestrpno čakalo iztek letošnjega junija, ko naj bi na svojih telefonih že imeli nameščen Googlov najnovejši operacijski sistem za mobilne telefone, Gingerbread oz. različico 2.3. A pričakovanja so se izkazala za prazna, saj so britanski predstavniki podjetja povedali, da Desire ne bo prejel nadgradnje. Izkazalo se je, da je 512 MB vgrajenega pomnilnika enostavno premalo, da bi lahko nanj namestili Android 2.3 in zraven nalepili še vmesnik Sense 2.1 (nadgradnja z 2.0, ki je sparjen s FroYom). Pravzaprav bi šlo, a bi to pomenilo še manj prostora za nameščanje aplikacij.

Lastniki Desirejev s tovarniško različico operacijskega sistema...

73 komentarjev

HTC bo odklenil zaganjalnike

Če želite v dlani kar največ zmogljivosti sta na samem vrhu seznama HTC Sensation in Samsung Galaxy S II

vir: Android Central
Android Central - Dandanes je med proizvajalci mobilnih telefonov z Androidom postalo popularno, da sicer zaklenjene zaganjalnike operacijskega sistema odklepajo. To so že storili pri Sony Ericsson, kjer so obljubili odklep Xperie Play, Arc in nekaterih drugih, močno pa se s podobno mislijo igrajo tudi pri Motoroli, kjer jih vzpodbuja navdušenje obstoječih uporabnikov nad idejo, da bi lahko nalagali predelane oz. popolnoma na novo izdelane različice operacijskega sistema Android. V skupnosti je takšnih romov namreč veliko, eden izmed najpopularnejših za večino obstoječih naprav pa je npr. Cyanogen Mod, o katerem smo že pisali zaradi pravnih težav z Googlom (od takrat so že rešene).

Prav s tega vidika je bila nedavna poteza HTC-ja deležna nekaj začudenja in neodobravanja. Na...

17 komentarjev

HTC predstavil Sensation

vir: engadget
engadget - Na včerajšnji prireditvi HTC ni predstavil 10-palčnega tabličnega računalnika s Honeycombom, o čemer že krožijo govorice, temveč so predstavili popolnoma svež mobilnik, ki bo v njihovem naboru Android mobilnikov predstavljal sam vrh ponudbe. Gre za HTC Sensation, ki je pravzaprav naslednik Desire HD, saj si z njim deli 4,3-palčni zaslon. A podobnosti se tukaj večinoma končajo, razen morda aluminijastega ohišja iz enega kosa, ki pa je tako ali tako postal stalnica za mnogo HTC-jevih izdelkov. V primerjavi z Desire HD ima Sensation boljši procesor, boljši zaslon, novejšo različico tako Androida kot vmesnika Sense, itd.

Procesor je zdaj dvojedrni Qualcommov Snapdragon s frekvenco 1,2 GHz,...

43 komentarjev

HTC-ju primanjkuje zaslonov

Desire in Nexus One - dvojajčna dvojčka

vir: engadget
engadget - HTC-ju po zadnjih poročili primanjkuje AMOLED zaslonov z diagonalo 3,7 palcev in ločljivostjo 800 x 480 pik. Ti zasloni so v uporabi na kar treh mobilnih telefonih, na katerih teče Android in so tako v samem vrhu HTC-jeve Android ponudbe. Gre seveda za HTC Desire, Droid Incredible in Googlov Nexus One, strojno izredno podobne mobilnike, ki pa se v detajlih vseeno precej razlikujejo. Da bi preprečili izpad proizvodnje in s tem zaslužka bodo pri HTC-ju nekoliko goljufali. Kontaktirali so Sony in z njim podpisali pogodbo za dobavo zaslonov. A ti ne bodo tipa AMOLED, šlo bo namreč za zaslone Super-LCD, ki bodo s tem na področju mobilnih telefonov...

21 komentarjev