»

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Naslednje Linuxovo jedro bo 4.0

Torvalds meni, da moramo biti sposobni podverzije prešteti s prsti.

Phoronix - Naslednja verzija Linuxovega jedra bo imela oznako 4.0 in ne 3.20, se je po daljšem preudarjanju odločil Linus Torvalds. Čeprav je bila glavna Torvaldsova ugotovitev ta, da so internetne ankete slaba ideja, je vseeno prevladala odločitev za verzijo 4.0, za katero je glasovalo 56 odstotkov od 29.110 sodelujočih. Torvalds je dejal, da če je že vprašal, se mora tudi držati odgovora, če ne bo imel kdo res tehtnega argumenta proti. In da v prihodnosti anket ne bo kaj dosti, ker je večina odzivov neuporabnih.

Kakorkoli že, med Linuxom 3.20 in Linuxom 4.0 je razlika zgolj v semantiki. Torvalds je povedal, da so bili argumenti na obeh straneh precej nenavadni. Medtem ko so nekateri menili, da je preskok na novo verzijo upravičen...

5 komentarjev

Torvalds pokazal sredinec Nvidii

Nvidia - Nvidia predstavlja eno najbolj togih podjetij, ko govorimo o podpori za Linux. Čeprav so poleg AMD-ja edini omembe vreden proizvajalec grafični čipov in njihovi čipi Tegra poganjajo ničkoliko Androidnih naprav, se Nvidia ne premakne niti za milimeter. Resda so letos postali član The Linux Foundation, a večina distribucij mora še vedno uporabljati ljubiteljske odprtokodne gonilnike, ki so napisani z reverznim inženiringom. Ta teden je zato zelo zabavno počilo na relaciji Linus Torvalds-Nvidia.

Torvalds posebne predstave ne potrebuje, saj je izumil Linux, za kar je letos prejel posebno nagrado. Zaradi tega se je mudil na Finskem in ob tej priložnosti je Univerza Aalto organizirala debato s Torvaldsom (posnetek je spodaj). Zanimiv del se prične nekako ob 49. minuti, ko...

193 komentarjev

Izšel Linux 3.0

Slo-Tech - Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6...

77 komentarjev

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Slo-Tech - Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter...

46 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla deseta poskusna različica Linux 2.6.0 jedra

Slashdot - Linuxov oče, Linus Torvalds, je včeraj izdal novo različico Linuxovega jedra, ki je označena 2.6.0-test10. Po deveti testni inačici, ki je izšla pred mesecem dni, se utegne zgoditi, da je to zadnja in da bo Linus kmalu izdal uradno 2.6.0. Ali se bo to uresničilo ali pa bomo morali do uradne verzije še malce počakati, se bo Linus odločil skupaj z Andrewom Mortonom. Novih funkcij ne načrtujeta, popravljala bosta le še manjše napake. Če si želite novo jedro preizkusiti takoj, lahko testno različico potegnete od tukaj. Več o tem.

17 komentarjev