»

Pentagon gradi simulator interneta

vir: BBC
BBC - Konec maja je Kitajska potrdila obstoj enote za internetno vojskovanje, nekaj dni kasneje pa je Pentagon povedal, da bodo internetne napade vzeli enako resno kot konvencionalne in tudi tako odgovarjali nanje. Da so kibervojne že realnost, kaže tudi naslednji Pentagonov projekt, saj gradijo simulator interneta za urjenje enot in raziskave.

Sistem se bo imenoval National Cyber Range in bo posnemal obnašanje internetnega omrežja na nekoliko manjšem nivoju. Pri projektu sodelujeta tudi Lockheed Martin, ki je dobil 30 milijonov dolarjev vreden projekt ameriške agencije DARPA, in Laboratorij za aplikativno fiziko Univerze Johns Hopkins, ki je dobil 25 milijonov dolarjev. V prvih krogih razpisa je sodelovalo 35 organizacij, sedaj pa jih je ostalo le nekaj. DARPA od...

8 komentarjev

Pentagon: Internetni napad pomeni vojno in upravičuje klasično vojskovanje

The Wall Street Journal - Ameriško obrambno ministrstvo je včeraj prvikrat javno povedalo, da internetni napadi na ZDA, sabotiranje računalniške infrastrukture in druge kibergrožnje štejejo kot vojno dejanje, zato lahko države pričakujejo vojaški odgovor ZDA tudi s klasično vojsko. Gre za izvleček prve strategije za internetno varnost, ki jo bo Pentagon predstavil ta mesec. V njej je eksplicitno določeno, da so omrežni napadi na kritično infrastrukturo (vojska, podzemne železnice, elektrarne, plino- in naftovodi ipd.) vojno dejanje. Na ta način želi Pentagon odvrniti napadalce, ki so doslej lahko špekulirali, da se ZDA ne bodo odzvale.

Vsem skupaj postaja jasno, da je internetno vojskovanje tu. Kitajska je prejšnji mesec najavila svojo Modro armado,...

39 komentarjev

Lockheed in Microsoft ponovno izumljata internet

The Register - Ameriški vojaški pogodbenik Lockheed Martin je objavil, da je prejel naročilo v vrednosti 31 milijonov dolarjev, v katerem od njega Pentagonova DARPA pričakuje ponovni izum interneta. Skupaj z Microsoftom, Anagranom, Juniper Networks, LGS Innovations in Univerzo Stanford naj bi Lockheed poskušal razviti nov Military Network Protocol, ki bi lahko nadomestil TCP/IP, hkrati pa bo varnejši, imel možnost določanja alokacije pasovne širine in možnost določanja prioritete prometa na podlagi pravic uporabnikov in posameznih enot omrežja. Kot pravijo v Lockheedu, nove grožnje in napadi terjajo revolucionarne koncepte zaščite, kar naj bi dosegli s tem projektom. Spomnimo, da je tudi predhodnika interneta Arpanet sprva DARPA razvijala za vojsko, pa so ga hitreje pograbili akademiki. Se zgodovina ponavlja?

18 komentarjev

Ročni radar

Slashdot - Ameriška vojska se namerava v prihodnosti opremiti z zanimivo napravo, ki bo v urbanih operacijah omogočala vojakom "pogled" skozi do trideset centimetrov debele stene. To pomeni v urbanem vojskovanju veliko prednost, saj bodo lahko s pomočjo naprave ugotavljali, ali so v sobi pred njimi sovražni vojaki in koliko njih.

Naprava je zaradi majhnosti zelo priročna, saj ni kaj dosti večja od prenosnega telefona, za napajanje pa uporablja dvoje baterij velikosti AA....

31 komentarjev

Puščavsko zmagoslavje robotskih vozil

R5 Touareg

CNN.com - Štiri robotsko vodena vozila so brez vsakršne pomoči človeka končala 132 milj dolgo dirko Grand challenge po puščavi Mojave, ki jo sponzorira agencija ameriškega obrambnega ministrstva DARPA.

Po lanskem polomu, ko cilja ni videla niti ena ekipa, je Pentagon podvojil nagrado na 2 milijona dolarjev (kar verjetno niti ne pokrije stroškov izdelave) in upal na višjo tehnično dovršenost robotov ter kanček sreče. Na cilj je najhitreje prišel predelan Volkswagnov Touareg, ki ga je z vso potrebno tehniko opremila in ojačala ekipa Stanfordske univerze. Najbolj zahtevna naloga je bila napisati sofisticiran software, ki je vozila vodil mimo mnogih ovir, skozi tunele, hribe ...

Uspeh je zaprl usta tudi vsem...

168 komentarjev

Pentagon opustil LifeLog projekt

Wired News - Kot poroča Wired, se je Pentagon odločil opustiti projekt LifeLog. Kontroverzni projekt, ki ga je vodila DARPA, naj bi skušal zgraditi enotno bazo, ki bi vsebovala vse podatke o posamezniku (vse, kar posameznik reče, sliši, vidi in naredi - npr. vse telefonske klice, elektronsko pošto, podatke o vseh nakupih, gledanju TV, itd.) in orodja za analizo teh podatkov. Zagovorniki projekta so trdili, da bo projekt privedel do nekakšne oblike skoraj popolnega digitalnega spomina, ki bo posamezniku v pomoč, nasprotniki pa so izražali bojazen, da bo projekt omogočal iskanje raznih državnih sovražnikov in da gre za tehnologijo Velikega Brata.
Kljub Pentagonovi odločitvi, da projekt potihem umaknejo (z obrazložitvijo, da je "prišlo do spremembe prioritet"), nekateri menijo, da projekt v resnici ni upokojen, pač pa da ga bodo nadaljevali pod drugim imenom in da bo postal tajen.

Zaradi kritik v zvezi z vdori v zasebnost, je Pentagon lansko leto že umaknil dva podobna programa. TIA - Total...

18 komentarjev