Prijavi se z GoogleID

»

Danes ponoči ne spreglejte Luninega mrka

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk, ki bo hkrati tudi edini popolni mrk letos. Naslednji bo šele maja 2021. Lunin mrk vidimo, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici v tem zaporedju, tako da Luna potuje skozi Zemljino senco. Današnji mrk ne bo med najspektularnejšimi, saj bo Luna potovala sorazmerno blizu roba sence, a bo še vedno popolni. Bo pa Luna to pot zelo blizu Zemlji (tako imenovana superluna), zato bo videti večja. V Sloveniji bomo mrk lahko opazovali v drugi polovici noči, ko bo Luna zahajala.

Delna faza mrka se bo začela ob 4.34 po lokalnem času, Luna pa bo v celoti vstopila v Zemljino senco ob 5.41, skozi katero bo potovala do 6.43. Luna bo pri nas zašla ob 7.45, torej bomo videli bistveni del mrka. Luna bo tedaj na severozahodni strani neba. Sončni vzhod bo...

20 komentarjev

Zvečer ne zamudite Luninega mrka

Slo-Tech - Danes zvečer bomo lahko opazovali enega najlepših Luninih mrkov, saj bo Luna potovala skozi najtemnejših del Zemljine sence. Lunin mrk, ki se zgodi, kadar so Sonce, Zemlja in Luna poravnani na isti premici, se bo začel 19.14 po slovenskem času, popolna faza pa ob 21.30 in bo trajala do 23.13. Luna bo v Sloveniji vzšla ob 20.29, torej ko bo delni mrk že v teku, in bo na nebu do zore.

Če bo vreme dopuščalo in vremenska napoved kaže, da bo, se zato res splača uzreti v nebo. Letošnji mrk bo eden najdaljših in najtemnejših, saj bo Luna potovala skozi center Zemljine sence. Taki mrki so sorazmerno redki; nazadnje je bil takšen mrk pred sedmimi leti. Popolni Lunini mrki so pogostejši in se pojavijo vedno, ko Luna v celoti potuje skozi Zemljino sence (nazadnje januarja letos), a le redko jo pot vodi skozi središče sence. V...

77 komentarjev

Prihaja Sončev mrk, ki ga ne bomo videli

Slo-Tech - Luninemu mrku čez 14 dni često sledi Sončev in tudi letos bo tako, a žal od njega Evropejci kaj dosti ne bomo imeli. V živo ga ne bomo mogli spremljati, bo pa to eden najbolj dokumentiranih in opazovanih mrkov v zgodovini, zato bomo lahko po internetu gledali prenos v živo s številnih strani. V ponedeljek zvečer po našem času bo popolni Sončev mrk viden iz Severne Amerike, delni mrk pa še iz dela zahodne Evrope in Južne Amerike. Iz Slovenije mrk ne bo viden, zato pa ga bomo lahko gledali na Nasini strani.

Dobrih 100 kilometrov širok pas, v katerem bo viden popolni Sončev mrk, bo prek...

3 komentarji

Pravkar Lunin mrk

Slo-Tech - Pravkar imamo možnost opazovati Lunin mrk, ki je viden tudi iz naših krajev. Delni mrk se je začel ob 19.22 uri po slovenskem času, a je pri nas viden šele po vzhodu Lune, ki je okrog 20.14 ure. Mrk bo trajal do 21.18 ure, vremenska napoved pa je za opazovanje zelo ugodna. To je drugi izmed letošnjih Lunin mrkov. Ker bo Luna le delno v Zemljini senci, bo mrk slabše viden s prostim očesom, saj luna ne bo tako zelo temnejša, kot bi pričakovali. S prostim očesom bo namreč zelo težko razložiti bolj rdečkast odtenek Lunine ploskvice v primerjavi z običajno svetlostjo.

S tem mrkom povezan bo tudi Sončev mrk, ki se bo...

26 komentarjev

Danes ponoči Lunin mrk

Levo: fotomontaža, kako bi Lunin mrk opazovali z Lune (torej gre za Sončev mrk). Desno: Lunin mrk z Zemlje.

Slo-Tech - Danes ponoči bo viden zadnji letošnji Lunin mrk, ki se bo v naših krajih začel ob 3.07 po lokalnem času, ko bo Luna vstopila v Zemljino senco. Popolni mrk se bo pričel ob 4.11 in bo trajal do 5.23, Luna pa bo v celoti zapustila senco ob 6.27. Luna je vzšla že ob 18.33 in bo zašla ob 7.06, torej bo mrk v celoti viden. Letošnji mrk je poseben še zaradi tega, ker se bo zgodil, ko bo Luna najbliže Zemlji. Luna se giblje po eliptični orbiti, njena oddaljenost pa v povprečju variira od 356.400 do 405.400 kilometrov. To je tudi razlog, da so nekateri Sončni mrki kolobarjasti, če je Luna tedaj predaleč. Naslednjič bo krvava luna na nebu - tako imenujemo mrke, ki se zgodijo, ko je Luna v perigeju oziroma prizemlju - leta 2033.

S tem mrkom se končuje trenutna tetrada, ki so jo sestavljali še Lunini mrki 15. aprila in 8....

40 komentarjev

Najkrajši Lunin mrk stoletja v Sloveniji ne bo viden

Slo-Tech - Jutri dopoldne po našem času bo popolni Lunin mrk, ki v Evropi ne bo viden, ker bo tedaj Luna pod obzorjem. Zanimiv je zlasti zato, ker bo najkrajši Lunin v tem stoletju. Luna bo v Zemljini senci le 4 minute in 43 sekund, celotni mrk (od stika s polsenco do izhoda iz polsence) pa bo trajal slabih šest ur. Viden bo z območij okrog Pacifika, torej zahodnega dela ZDA, Kanade in Mehike ter vzhodne Avstralije in Azije. Mrk se bo začel ob 11.01 po slovenskem času, fazo totalnosti bo dosegel ob 13.57, ki se bo končala ob 12.02. Mrka bo konec ob 16.58. Za Slovenijo je to precej neuporabno, saj bo jutri Luna zašla ob 6.35 in vzšla ob 19.42.

Za razliko od popolnega Sončevega mrka, ki je omejen na sorazmerno ozek pas na Zemlji, je Lunin mrk viden iz vseh krajev na Zemlji. Edini pogoj je, da je...

0 komentarjev

Danes zvečer delni Lunin mrk

Slo-Tech - Danes ponoči bomo lahko tudi iz naših krajev lahko opazovali delni Lunin mrk, saj bo Mesec potoval skozi Zemljino senco. Luna ne bo s celotno ploskvico v Zemljini senci, ampak bo večji del v resnici prešel le skozi polsenco. Mrk bo zato eden krajših, zakrite (v senci) pa bo največ 0,3 odstotka Lunine ploskve. Kljub temu se bo Luna opazno potemnila, saj bo cela v Zemljini polsenci.

Mrk se bo začel ob 20.03 uri po našem času, ko bo Luna vstopila v polsenco, vrh bo dosegel okrog 22.07 ure, končal pa se bo dvanajst minut čez polnoč. Luna danes vzide že ob 19.55, tako da bomo lahko iz Slovenije spremljali celoten mrk.

...

22 komentarjev

Popolni lunin mrk

nedavni popolni lunin mrk

vir: NASA
NASA - Jutri nas čaka zelo lepa večerna predstava, eden najdaljših popolnih luninih mrkov. Luna bo pri nas sicer vzšla že v delnem mrku, vendar bo popolni mrk viden v celoti. Glede na pot po kateri bo Luna potovala po zemljini senci, bo verjetno mrk zelo temen, vendar je svetlost Lune med mrkom precej odvisna od prosojnosti zemljine atmosfere.

Potek mrka:
19:24:34 - Začetek polsenčnega mrka
20:22:56 - Začetek delnega mrka
21:22:30 - Začetek popolnega mrka
22:12:37 - Maksimum
23:02:42 - Konec popolnega mrka
00:02:15 - Konec delnega mrka
01:00:45 - Konec polsenčnega mrka

Za ogled Luninega mrka ne potrebujete zaščitnih filtrov, saj ni bojazni za poškodbe oči. Tako lahko mrk opazujete s prostim očesom, daljnogledom ali...

31 komentarjev

V noči na četrtek Lunin mrk

vir: NASA
NASA - Danes se dobro naspite, kajti naslednja noč bo za vse zvezdoglede sila kratka. V noči s srede na četrtek, natančneje 21. februarja 2008 kmalu po polnoči, bo Luna zašla v Zemljino senco, tako da bomo lahko opazovali prvi letošnji Lunin mrk. Kronologija dogodkov po našem času bo:
  • 1:35. Luna vstopi v Zemljino polsenco.
  • 2:43. Luna vstopi v Zemljino senco, kar pomeni začetek izginjanja Lune.
  • 4:01. Luna je popolnoma v senci, začne se faza totalnega mrka.
  • 4:51. Luna začne zapuščati Zemljino senco, konec totalne faze.
  • 6:09. Luna zapusti Zemljino senco, konec mrka.
  • 7:17. Luna zapusti Zemljino polsenco.
Vse faze bodo iz naših krajev vidne, saj bo Luna vzšla že ob 18:07 prejšnjega dne, zašla...

70 komentarjev

Popolni lunin mrk 3. marca zvečer

Slo-Tech - V soboto, 3. marca zvečer, bo popolni lunin mrk, v celoti viden iz Evrope in Afrike. Začel se bo 21. uri in 18 minut, popolni mrk bo trajal približno 1 uro, med 23:44 in 00:57, končal pa se bo ob 3:23 zjutraj. Zanimivost pri tem mrku je ta, da bo vsaj del mrka viden praktično na vseh kontinentih.


Vir: NASA
Novica na spaceweather: SpaceWeather.com

PS: UT = universal time. Če hočemo...

110 komentarjev

Jutri delni Sončev mrk

vir: BBC
Slo-Tech - Če boste imeli jutri dopoldne kaj časa, se le uzrite v nebo, primerno zaščiteni seveda, kajti na sporedu bo Sončev mrk. Mrk žal ne bo popoln, ker je Luna trenutno predaleč (ali pa Sonce preblizu, kakor vzamete), ampak kolobarjasti. Iz Slovenije bo viden v celoti, vendar le kot delni Sončev mrk - zakrite bo največ 60 odstotkov sončne ploskve. Mrk se bo pričel ob 9.41 daleč nad severnim Atlantikom, v Sloveniji pa nekaj minut pred deseto, in pri nas trajal do 12.28. Sicer bo mrk viden iz celotne Evrope in Afrike ter dela Azije, črta območja kolobarjastega mrka pa bo od evropskih držav prečkala le Španijo.

26 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev