»

Google Maps dobil način inkognito, YouTube pa brisanje zgodovine

Slo-Tech - Google se, vsaj na površju, trudi uporabnikom zagotoviti več zasebnosti. Danes predstavljajo nekaj novosti v svojih storitvah, ki nam bodo omogočile več zasebnosti oziroma podatkov ne bodo (vidno) povezovale z našim računom pri Googlu. Prva novost je zadela zemljevide Google Maps, ki dobivajo možnost inkognito, podobno kot jo imajo brskalniki. Kadar bomo brskali na ta način, se zgodovina iskanja in aktivnosti ne bodo beležile, torej nam Google ne bo pripravljal priporočil, informacij o prometu in drugih statistik, povezanih z obiskanimi kraji. Naslednja novost je možnost brisanja zgodovine v YouTubu. Izbrati je možno, kako dolgo naj si YouTube zapomni podatke o naši aktivnost (3 mesece, 18 mesecev, trajno), iz katerih nam potem servira predlagane posnetke. Možnost brisanja zgodovine bo dobil tudi Assistant, ki mu bomo lahko preprosto rekli "Hey Google, delete the last thing I said to you".

Nova je tudi funkcija Password Checkup, ki bo preverjala, ali so naša gesla ali pa so bila...

56 komentarjev

Izšel Google Maps za iOS, evropski varuhi zasebnosti skeptični

ComputerWorld - Prejšnji teden je Google razveselil jabolčne uporabnike mobilnih naprav, saj je na iOS prispela aplikacija Google Maps. Aplikacijo je Google pripravil že prej, sedaj pa jo je Apple potrdil. To je bilo še posebej pomembno, saj so uporabniki s tem dobili alternativo za neposrečene Applove vgrajene zemljevide, ki so bili tako zanič, da so povzročili pravcati kadrovski tsunami v Applu. A veselje ni trajalo dolgo, saj naj...

13 komentarjev

Izšel Google Chrome 12

Demo 3D pospešenih css učinkov

vir: Google
Google - Od izida enajstke je minil le dober mesec, pa že imamo naslednjo stabilno različico brskalnika Google Chrome. Dvanajstka prinaša spremembe pri varnosti, zasebnosti in grafiki, vendar, kot je zdaj že v navadi, nič večjega.

Za uporabnike bodo nemara najbolj zanimive razširitve tehnologije Safe Browsing, ko po novem prikaže opozorilo tudi pred začetkom prenosa sumljive datoteke (do zdaj je to delovalo le pred obiskom nevarnih spletnih strani). Pri tem so bili precej previdni, da na svojih strežnikih ne bi beležili naslova obiskane strani ali osebnih podatkov uporabnika.

Dalje, zakrpanih je 15 novih varnostnih lukenj, od tega 5 "visoko tveganih", zanje pa so v...

26 komentarjev

Prispel je Chrome 11 - nova ikona za vse

Nova ikona Chroma

vir: engadget
engadget - Z različico Chrome 11 v razvijalski veji je Google pred približno tremi meseci predstavil novo ikono brskalnika, ki je po izgledu sledila projektu Chromium, na katerem je Chrome osnovan. Pred približno 6 tedni je s prehodom na Chrome 11 enako ikono dobila še beta veja, zdaj pa se je enako zgodilo s stabilno izdajo, ki so jo pri Googlu s Chrome 10 nadgradili na Chrome 11. Vsi uporabniki naj bi zdaj tako že imeli novo ikono.

A pomembnejše od nove ikone je, da so pri Googlu zakrpali obilico hroščev. S Chrome 11.0.696.57 so namreč izplačali rekordno vrednost 16.500 ameriških dolarjev (za vsak odkrit hrošč oz. varnostno luknjo Google najditelja nadgradi, višina nagrade je odvisna od resnosti najdbe), ki je šla najditeljem nekaterih izmed 25 novih napak. Podrobnosti nekaterih izmed lukenj...

53 komentarjev

Po mnenju nemških vladnih uradnikov je uporaba Google Analytics v Nemčiji lahko nezakonita

TechCrunch - Kot poročajo pri TechCrunch, so nemški vladnih uradniki, ki skrbijo za varstvo osebnih podatkov mnenja, da je početje Google Analyticsa v Nemčiji nezakonito, saj gre za zbiranje osebnih podatkov (predvsem brskalnih navad posameznikov) brez privolitve oz. ustrezne zakonske podlage.

Posebej zaskrbljeni so zaradi zbiranja podatkov na spletnih straneh povezanih z zdravjem. Zagovorniki uporabe Google Analyticsa (po nekaterih ocenah v Nemčiji to storitev uporablja okrog 13% spletnih strani na domeni .de), so mnenja, da tovrstno zbiranje osebnih podatkov ni sporno, saj imajo uporabniki možnost Googlove spletne piškotke zavrniti.

Vendar pa ta argumentacija morda ne bo vzdržala, saj je Evropska unija v začetku novembra pripravila novo direktivo s katero bodo za določene spletne piškotke uvedli načelo opt-in (in ne tim. opt-out, kot je to sedaj).

To pomeni, da bo uporabnik moral za namestitev (oz. sprejem) spletnega piškotka dati izrecno in informirano soglasje (ni torej dovolj, da ima...

49 komentarjev

Sledenje s superpiškotki

Slo-Tech - Wired je pred kratkim objavil članek o tim. Flash piškotkih, katerih značilnost je, da jih ni mogoče nadzorovati preko standardnih nastavitev za piškotke v spletnih brskalnikih.

Če uporabnik v brskalniku izbriše običajne piškotke, s tem ne izbriše tudi Flash piškotkov. Spletne strani pa potem lahko s pomočjo Flash piškotkov izbrisane piškotke "oživijo" oziroma ponovno pošljejo uporabniku.

Kot je pokazala raziskava University of Berkeley, kar nekaj velikih spletnih strani uporablja to tehniko oživljanja izbrisanih piškotkov, Flash piškotki pa v politiki zasebnosti dostikrat sploh niso omenjeni.

No, za vse zaskrbljene pa je že nekaj časa na voljo tudi dodatek BetterPrivacy za Firefox, ki vam povrne kontrolo tudi nad superpiškotki in ostalimi LSO objekti (Local Shared Objects) ter tako učinkoviteje ubrani vašo zasebnost.

22 komentarjev

Sledenje uporabnikov s pomočjo medpomnilnika spletnega brskalnika

Slashdot - Včasih je veljalo, da je uporabnikom po spletu mogoče slediti le s pomočjo piškotkov. Kot kaže, to ne velja več, vsaj sodeč po zapisu, objavljenem na spletni strani Mukund.org.

Avtor Mukund Sivaraman je namreč ugotovil, da je sledenje mogoče izvajati tudi s pomočjo posebne JavaScript kode, ki vsebuje identifikacijo (podobno kot piškotek), in ki jo strežnik s pomočjo ustreznega HTTP cache-control ukaza vrine v medpomnilnik spletnega brskalnika.

Sledenje torej deluje tudi v primeru, da ste pobrisali piškotke, ne pa tudi medpomnilnika (tim. cache). Nejeverneži lahko stvar preiskusijo sami.

Pravi "paranoiki" pa bodo odslej poleg piškotkov brisali tudi medpomnilnik brskalnika.

7 komentarjev