»

Internet Explorer 9 najučinkoviteje blokira škodljive strani

Ars Technica - NSS Labs je izvedel test (celotno poročilo) odpornosti brskalnikov proti zlobnim stranem, v katerem so merili, v kolikšni meri so moderni internetni brskalniki blokirali strani, ki so poizkušale evropske uporabnike interneta ukaniti v namestitev zle programske opreme (in ne strani, ki izkoriščajo luknje v brskalnikih). Po podatkih EU je bila lani kar tretjina vseh evropskih uporabnikov interneta vsaj enkrat žrtev tovrstnih prevar, čeprav so imeli nameščene protivirusne programe. Rezultati so pokazali, da sta se daleč najbolje odrezala Internet Explorer 9 in Internet Explorer 8, medtem ko konkurenca caplja zadaj.

Primerjali so IE9, IE8, Firefox 4, Safari 5, Chrome 10 in Opero 11. Podatke so zbrali 19 dni, ko so vsakih šest ur poizkusili obiskati znane škodljive spletne strani -...

22 komentarjev

Chrome na zgodovinskem vrhu, IE dnu

CNet - Rezultati uporabe brskalnikov za iztekli mesec maj kažejo, da je Chrome dosegel največje število uporabnikov v zgodovini, medtem ko je tržni delež Internet Explorerja padel na novo najnižjo vrednost. Chome uporablja že 12,5 odstotka ljudi, kar je tudi posledica intenzivne Googlove kampanje. Medtem ima Microsoft druge probleme, saj tržni delež Internet Explorerja 9 sicer raste, a ne dovolj hitro, da bi zmogel nadomestiti prebežnike s starejših vrednosti. Tržni delež vseh verzij IE je padel na 54,3 odstotka in se nevarno približal psihološki meji 50 odstotkov.

Razveseljujoče pa je dejstvo, da še vedno umira Internet Explorer 6. Njegovo umiranje se sicer vleče že predolgo, saj ima še vedno prevelike tržne deleže na ogromnih trgih Kitajske, Indije...

47 komentarjev

Chrome prvikrat prek deset odstotkov

Slo-Tech - Googlov brskalnik je januarja dosegel, kar se mu je decembra izmaknilo za dve stotinki odstotne točke - presegel je 10-odstotni tržni delež in pristal pri 10,7 odstotka. Na drugi strani prav tako ni nič novega, saj je Microsoftov tržni delež upadel še šesti mesec zapored in pristal pri najnižjih vrednosti 56 odstotkih. Firefox ostaja tik pod 23 odstotki in Opera pri dobrih dveh odstotkih, medtem ko je Safari pridobil pol odstotne točke in zlezel do 6,3 odstotka. Razrez po verzijah pokaže, da je Internet Explorer 8 pridobil še dodatno odstotno točko in se utrdil v vodstvu s 34,2 odstotka, medtem ko je Internet Explorer 6 padel za poldrugo odstotno točko na 11,4 odstotkov, kar je najnižja vrednost po izidu.

30 komentarjev

Delež IE na najnižji ravni

Ars Technica - Sodeč po analizi brskalniškega trga, ki jo vsak konec meseca pripravi NetApplications, je delež Internet Explorerja (vseh različic skupaj) padel na najnižjo raven v zgodovini. Če je še junija in julija kazalo, da se je trend izgubljanja IE obrnil, je avgusta in septembra vnovič vse po starem. IE je potolkel majski negativni rekord in zabeležil 59,65-odstoten tržni delež, ki mu ni pomagal niti izid beta verzije IE9. Zaskrbljujoč je podatek, da ima predpotopni IE6 še vedno 15,55-odstotni delež, ki se le počasi zmanjšuje.

Konkurenčni brskalniki so nekoliko pridobili, a spremembe niso drastične. Firefox je zbral 22,96 odstotka uporabnikov, Chrome 7,98 odstotka, Safari 5,27 odstotka in Opera...

28 komentarjev

Internet Explorer po dolgem času s pridobitkom

CNet - Skoraj pol leta je minilo od zadnjega pregleda tržnih deležev brskalnikov, zato si poglejmo, kako so si razdelili trg v preteklem mesecu. Zanimivo je, da se je po dolgem času trend padanja tržnega deleža Internet Explorerja ustavil. Micrsoftov paradni konj se je z absolutnega minimuma pri 59,8 odstotkih pobral na 60,3-odstotni tržni delež, kar gre pripisati porastu v številu uporabnikov IE8 - tudi na račun uveljavitve Windows 7, kamor je integriran. Nasprotno je Firefox nekoliko izgubil in pristal pri 23,8 odstotkih, kar je zadoščalo za drugo mesto. Chrome je pridobil petino odstotne točke in je s 7,2-odstotnim deležem uporabnikov na tretjem mestu. Četri je Applov Safari (4,9 odstotka), peta pa Opera (2,3 odstotka).

15 komentarjev

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.



Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

Tržni delež IE-ja pada na račun Firefoxa

TG Daily - Včeraj smo si ogledali tržne deleže na področju operacijskih sistemov, ki so jih pri Net Applications izmerili za april, danes pa si oglejmo še situacije pri brskalnikih. Kakšnih pretresov ni bilo opaziti. Microsoftov Internet Explorer še vedno počasi izgublja; v primerjavi z marcem se je njegov tržni delež stanjšal za tri četrtinke odstotne točke na 66,10 odstotka. Slabe pol odstotne točke je pridobil Firefox, ki se je zavihtel na 22,48 odstotka. Safari (8,21 odstotka) in Opera (0,68 odstotka) ostajata tam, kjer sta bila, manjši napredek pa je uspel Chromu, ki je z 1,23 odstotka napredoval na 1,42 odstotka.

Podrobnejši pregled po različicah pokaže, da je novoizdani Internet Explorer 8 uspel nabrati štiri odstotke privržencev, kar je malenkost manj, kot sta izgubila Internet Explorer 7 in 6. Predvsem slednji se presenetljivo dobro drži, saj ima še vedno zavidljivih 17,52 odstotkov, kar je nepredstavljivo za osem let star brskalnik, ki je zadnjo večjo predelavo doživel pred petimi...

60 komentarjev