»

Samsung in MIT trdita, da sta odkrila večne baterije

Struktura superionskega prevodnika. Litijevi atomi so zeleni, žvepovi rumeni, PS4 vijolični in GeS4 modri.

Nature - Z baterijami je več problemov, kot bi si želeli, med katerimi so glavni padajoča kapaciteta s staranjem, draga in umazana izdelava ter izjemna reaktivnost nekaterih litijevih baterij. MIT in Samsung sta rešila vsaj prvi problem, trdijo. Baterije brez tekočega elektrolita bi lahko rešile prvi problem, so ugotovili, o čemer pišejo v Nature Materials.

Glavna odlika novih baterij je zanemarljivo staranje, saj naj bi brez opaznega znižanja kapacitete preživele več stotisoč ciklov praznjenja in polnjenja. Druga zelo pomembna odlika je odpornost na pregrevanje in mehansko delovanje; ker nove baterije nimajo tekočega organskega elektrolita, temveč trdnega, se jim to ne more zgoditi. Še vedno vsebujejo litij, le da ni ta v tej obliki ni vnetljiv.
...

43 komentarjev

Prototip baterije, ki se napolni v pol minute

The Wall Street Journal - O baterijah že nekaj časa nismo napisali nič, zato je kot naročena predstavitev izraelska start-up podjetja StoreDot, ki je prikazalo delovanje prototipa baterije in polnilca za ekstremno hitro polnjenje. V pičle pol minute so uspeli povsem napolniti prazno baterijo Samsungovega S4, kar je impresiven dosežek.

Prototip, ki so ga pokazali, je še prevelik za komercialno uporabo in vgradnjo v telefone, a naj bi ga v naslednjih treh letih ustrezno pomanjšali. Polnjenje baterij je danes precej počasen postopek, ker moramo paziti, da je postopek polnjenja čim bolj reverzibilen. V nasprotnem primeru namreč v baterijo zaradi hitrega prenosa naboja in odlaganja snovi na elektrodo vnašamo strukturne in kemijske defekte, ki se kažejo kot staranje baterije oziroma manjša...

131 komentarjev

Na Stanfordu razvili nov elektrodni material za dolgožive baterije

vir: Nature
Nature - Raziskovalci na Stanfordu so razvili nov material za izdelavo baterij, ki bo omogočil podaljšanje življenjske dobe baterij za dva do tri velikostne razrede. O odkritju pišejo v članku za Nature Communications.

Življenjsko dobo baterij merimo s tremi parametri. Pomembna je tako imenovana koledarska življenjska doba, ki meri padanje kapacitete baterije zaradi staranja, razpolovna doba za naboj, ki meri padanje naboja v napolnjeni bateriji s časom, in upad kapacitete baterije z vsakim ciklom polnjenja in praznjenja. Raziskovalci s Stanforda so raziskovali zadnji parameter, saj so izdelali material, ki omogoča, da baterija tudi po 40.000 polnilnih ciklih zadrži 80 odstotkov tovarniškega naboja. To je bistveno več od današnji baterij, ki v najcenejših izvedenkah omogočajo nekaj sto ciklov, medtem ko se ta številka za...

38 komentarjev

Nova vrsta baterij za električna vozila

PhysOrg.com - Raziskovalci iz podjetja 24M (do lani del A123 Systems) so v sodelovanju z ekipo z MIT-a in Univerze Rutgers razvili novo vrsto baterij, ki bi lahko bile uporabne za električna vozila, saj bi jim povečale kapaciteto in znižale ceno. Trenutno na baterije odpade približno tretjina cene novega električnega vozila, nova vrsta baterij pa ima manj komponent, ki ne držijo naboja in so tako rekoč mrtva teža. O odkritju poročajo v članku Semi-Solid Lithium Rechargeable Flow Battery v reviji Advanced Energy Materials.

V novem dizajnu je namesto suhih celic uporabljen goščast material, ki se črpa skozi kanale, tako da lahko ioni migrirajo med elektrodama, kar poganja zunanji električni tok....

6 komentarjev

Estonija načrtuje nacionalno mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile

Mitsubishi MiEV

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Po poročanju Estonskih oblasti, bodo do leta 2012 zgradili mrežo polnilnih postaj za električne avtomobile. Sredstva bodo zagotovili s prodajo 10 milijonov emisijskih kreditnih točk CO2 Japonskemu podjetju Mitsubishi.

Država bo lokalnim oblastem namenila približno 500 avtomobilov Mitsubishi i-MiEV, v načrutih pa je tuda podpora nakupa električnega vozila za posameznike. Tako pričakujejo, da bo do konca leta 2012 na cestah približno 1000 električnih avtomobilov.

Postaviti imajo namen 250 polnilnih postaj, kjer bo mogoče avto napolniti do 80% v 30 minutah.

59 komentarjev

Nova vrsta tankih upogljivih baterij

Slo-Tech - Novo vrsto baterij, vsaj v teoriji, so to pot odkrili znanstveniki z Univerze Stanford, o čemer poročajo v članku Thin, Flexible Secondary Li-Ion Paper Batteries v reviji ACS Nano. Liangbing Hu, Hui Wu, Yi Cui in sodelavci so trdno podlago prevlekli s tankim filmom ogljikovih nanocevk in nanje nanesli še film litijevih spojin. Takšen dvojni film so nanesli na obe strani navadnega papirja in s tem dobili upogljive baterije. Litijevi plasti se vedeta kot elektrodi, medtem ko so ogljikove nanocevke zbiralniki toka. Papir opravlja funkcijo pregrade med elektrodama in mehanske podpore.

Nove baterije so debele 300 µm, prožnejše in zmogljivejše (v smislu shranjene...

6 komentarjev

Prenosnik Lenovo zmore pol dneva na baterijah

Lenovo ThinkPad X201

ComputerWorld - Lenovo je predstavil nov prenosnik ThinkPad X201 (in različico X201s), za katerega pravijo, da je postavil nov vzdržljivostni rekord. Z uporabo devetcelične litij-ionske baterije lahko osnovi model deluje 11 ur brez polnjenja, medtem ko bo uporaba varčnejšega procesorja ThinkPad X201s avtonomijo podaljšala na 12 ur. Kljub veliki bateriji prenosnik tehta še sprejemljiv poldrugi kilogram. Natančnih podatkov, v kakšnih okoliščinah in pod kakšnimi...

54 komentarjev

Polni me nežno

vir: BBC
BBC -

Polnilne baterije so pogoste že dalj časa, saj nam omogočajo, da sorazmerno poceni pridemo do precejšnje električne neodvisnosti za nekaj časa kjerkoli. Težave se začno s polnjenjem, saj za vsako vrsto baterij navadno potrebujemo svojevrsten polnilec in metre kablov. No, tudi na tem področju se obeta revolucija.

Skupina Britancev namreč poroča, da razvijajo tehnologijo, s katero lahko baterije polnite brez vsakršnih kablov ali žic. No, skorajda brez. Sistem temelji na ravnem podstavku, ki se priključi na električno napajanje, in posebnem modulu. Izumitelji pravijo, da je zadeva resnično tako enostavna. Svoj telefon enostavno položite na poseben podstavek, ki namesto vas opravi vse...

7 komentarjev

Baterije...

The inquirer - Baterije so precej pomembna stvar, saj so pomemben prenosni vir električne energije. Na področju računalništva so baterije še kanček bolj pomembne, kot v običajnem življenju. Spomnite se prenosnih računalnikov, dlančnikov, MP3 predvajalnikov, ... in vedeli boste, kaj mislim. Ker pa je na trgu kar nekaj vrst baterij in velja glede tega kar precejšnja zmeda, so se pri The Inquirerju odločili, da napišejo manjši vodič po različnih vrstah baterij. Pa še nekaj, čeprav "baterije", ki se jih da ponovno napolniti imenujemo baterije, so to v bistvu akumulatorji. Tako, da ne boste mešali teh dveh pojmov .

1 komentar