»

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Saga o VIA P4X266 se nadaljuje ...

več strani - To, da VIA P4X266 DDR chipset, ki je namenjen Pentiumom4 starta v sredini avgusta in da ga Intel ne mara preveč gotovo že veste. Vendar pa gotovo ne veste, da se je VIA požvižgala na Intelovo licenco in naredila prvih 30 000 primerkov tega čipovja, ki so pripravljeni na prodajo. Morda se boste vprašali: "Zakaj se Intel boji Viinega chipseta"? Razlogov je veliko, zato bom naštel samo najbolj pomembna:
  • Intel ima pogodbo z Rambusom, da ne sme podpirati DDR pred začetkom naslednjega leta. Če bi Vii uspelo lansirati njihov P4X266 pred Intelom, bi Intel gotovo malce težje vstopil v igro s svojim DDR chipsetom, kar pa bi se kar precej poznalo na njegovih dohodkih

  • P4X266 bo imel 25-30% nižjo ceno, kot Intelov Brookdale SDRAM chipset, kar pomeni, da bi VIA s svojim izdelkom utegnila ogroziti prodajo samega Brookdala. Dejstvo, da Petniumi 4 ne blestijo ravno na SDRAM pomnilniku, še dodatno govori v prid P4X266

Skratka, P4X266 predstavlja kar precejšno grožnjo Brookdalu. V primeru, da bi...

0 komentarjev

VIA in visoko integrirane rešitve

The inquirer - VIA se ne da. Kljub raznim Intelovim provokacijam glede C3 procesorja, so se pri Vii odločili, da prej omenjeni procesor spravijo še "stopničko više". Tokrat so se Viaši odločili, da napravijo res ultravisoko integriran procesor, ki nosi kodno ime Matthew. Seveda jih pri tem poslanstvu ni nič ustavilo, saj imajo znanje o procesorjih (Cyrix, IDT), chipsetih (VIA), integraciji (spomnite se Cyrixa in njegovih rešitev) in grafiki (S3). Matthew bo tako postal prvi visoko integriran čip, ki bo vseboval chipset, CPU in grafični podsistem (Savage4). Uporabljal bo podnožje s370, in predstavljal konkurenco Celeronom, (po nekaterih podatkih se C3 procesorji, na katerem bazira tudi Matthew odrežejo malce bolje kot Intelovi Celeroni), ter SMA tehnologijo (shared memory marchitecture), s katero bo osrednji pomnilnik lahko tudi grafični pomnilnik. Lastnosti Savaga4 gotovo poznate, zato o njem ne bom razpravljal. Procesor se bo odlikoval tudi z nizko porabo, kar ga naredi idealnega za uporabo v...

0 komentarjev

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

Intelov i870 chipset - DDR in Rambus, 64/32 kombinacija

The inquirer - Podrobnejša predstavitev Intelovega i870 chipseta, ki bo podpiral tako 64, kot tudi 32 bitne procesorje, bo sredi avgusta na Hot Chips konferenci, kjer bodo proizvajalci čipov predstavili svoje tehnologije. Ker pa večina ljudi noče čakati na avgust, je Intel predčasno razkril nekaj podatkov glede tega čipovja. i870 cipset bo podpiral do 16 procesorjev, vseboval pa bo tudi DDR in RDRAM podporo (podporo 64 bitnim in 32 bitnim procesorjem sem že omenil) Več tukaj.

0 komentarjev

VIA Pentium 4 DDR chipset že avgusta

The Register - Ste že mislili, da sem odnehal? Zadnje čase sem imel precej opravka z zaključevanjem ocen (ne, nisem imel popravcev), tako da nisem imel toliko časa, da bi se usedel za računalnik in napisal kako novico. Od danes naprej pa bo vse drugače. S šolo sem zaključil, tako da bo odslej časa na pretek. Kdo bo od tega profitiral? Nihče drug kot vi (bralci Slo-techa), saj lahko v prihodnje pričakujete še več novic. Tukaj je že ena: Marsikoga so od nakupa Pentiuma 4 odvrnili precej dragi RDRAM-i. Temu ne bo več tako, saj lahko prvi DDR chipset pričakujemo že avgusta. Proizvajala ga bo VIA, imenovalo pa se bo P4X266 (mimogrede, precej domišljijsko ime). VIA sicer ni edina, ki bo proizvajala DDR chipset za Pentiume 4. Tu so še Acer Labs (ALI), SIS in sam Intel. Konkurenca (ALI, SIS) DDR chipset še razvija, tako, da njihovih chipsetov ne bomo videli pred četrto četrtino tega leta (Q4). Tudi Intel dela na svojem chipsetu za P4 (845 - Brookdale), vendar tudi tega ne bomo videli še kar lep čas. V...

0 komentarjev

Nanya PC2100/CL2 DDR RAM

Club Overclocker - Navdušenju nad DDR RAMom kar ni in ni videti konca. Ko smo se že spraševali, ali bo DDR RAM neslavno propadel, smo naleteli na nove predstavitve DDR chipsetov in nove DDR pomnilniške čipe. Micron, Criucal, ... proizvajalcev je vedno več. Pojavil se je še en proizvajalec - Nanya. Večina vas bo sicer pomislila, da je to spet eden izmed brezveznih tajvanskih proizvajalcev. Če ste se opredelili tako, potem ste se kar pošteno ušteli, saj Nanya DDR RAM sodeč po temu temu kratkemu spada v sam vrh DDR ponudbe. CAS2 pomnilnik naj bi zdržal do frekvence 133 MHz, CAS 2.5 pa do 143 MHz. Testerju je uspelo tudi prekoračiti to frekvenco, sistem pa je bil še vedno stabilen. Skratka ne morem vam reči nič drugega, kot da si preberite test in upate, da bo kaj takega kdaj prišlo tudi v Slovenijo.

0 komentarjev