»

Mobility RADEON 9600 in 9200 vs. GeForce FX Go 5600 in 5200

X-Bit Labs - Nemška računalniška revija PC Games Hardware Magazine je objavila rezultate testiranja najnovejših grafičnih kartic za prenosne računalnike. Govorimo torej o karticah Mobility Radeon 9200 in 9600 ter o GeForce FX Go 5200 in 5600. Kartice so primerjali v igrah Aquanox, Unreal Tournament 2003 in Serious Sam: The Second Encounter. Kot testni sistemi so bili uporabljeni prenosniki Toshiba Satellite 5200-902, Peacock Freeliner XP 2500+, Acer Travelmate 800 in Medion Titanium MD6200. Testi so pokazali, da so kartice Radeon kartice veliko zmogljivejše in hitrejše od konkurenčnih. Je nVidia izdelala preslabe gonilnike ali pa je žrtvovala zmogljivost na račun manjše energijske porabe? Podrobnosti si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

ATi Mobility Radeon 9600 Pro

Slo-Tech - Vstopamo v čas, kjer bo postal prenosnik glavni del vsakega razgibanega človeka. So dokaj mali, priročni, lahko ga imamo vedno s sabo. Takšne in podobne stvari so pripeljale glavna konkurenta ATi in NVidio do tega, da preusmerijo dosti časa tudi v razvoj mobilne tehnologije. Na HotHardware so nam tokrat postregli s testom ATI Mobility Radeon 9600 Pro, ki se ponaša s 350 MHz hitrim GPUjem in 300 MHz hitrim pomnilnikom.
Kako se kartica odreže proti GF Quadro 100 in GF4 si lahko pogledate v testu, kartica pa bo v trgovine prišla enkrat maja.

1 komentar

ATI dobil posel

ATI - ATI je danes objavil, da je z japonskim proizvajalcem razno razne računalniške opreme, Fujitsu-jem, sklenil pogodbo. Bistvo pogodbe je, da bo Fujitsu v svoje LifeBook™ E prenosnike vhrajeval ATI-jeve MOBILITY RADEON grafične čipe. Po besedah ATI-ja so ti čipi sposobni video-montiranja, predvajanja DVD-jev brez zatikanja in poganjanja najnovejših video iger na prenosnikih. Zdaj, če je to res ali ne... Naj presodijo drugi.
Pogodba sama po sebi ni tako pomembna. Pomembno je dejstvo, da jo je Fujitsu sklenil prav z ATI-jem. Kot veste, je na tržišču tudi Nvidiin GeForce2 GO čip, ki konkurira Radeonu Mobility. Razmerje med proizvjalci, ki posegajo po Nvidiini ponudbi in ATI-jevi, je (bilo) zelo podobno. ATI sicer še vedno vodi, a Nvidia mu kar hitro sledi... S to pogodbo je ATI dokazal, da je še vedno dominantna sila na področju prenosniške grafike.

0 komentarjev

Radeon Mobility

The inquirer - Zadnje čase sem bil precej odsoten, ker sem odšel na "prisilen" dopust. Tega nisem preživel z ležanjem na plaži, ampak kar aktivno - v planinah, kjer sem 5 dni hodil kot zmešan. Posledica: "muskelfiber", da te kap . No, da pa ne bom izpadel kot Trontel, ki kar malce preveč "popestri" (ironija, get it? ) vremensko napoved s svojimi komentarji, se raje preselimo k bistvu - novicam.
Pred kratkim so na področju mobilnih grafičnih pospeševalcev (tistih za prenosnike) kraljevali mobilni S3-jevi Savage4 in ATI-jevi grafični čipi (družina Rage). S prihodom GeForce 2 Go čipa pa se je ta dolgotrajna vladavina prenehala. GeForce 2 Go je dolgo časa ostal eden izmed najboljših, če ne že kar najboljši grafični pospeševalec za prenosnike, sedaj pa je prišlo do manjše krize, saj dosedanjemu kralju po besedah The Inquirerja kar pošteno diha za vrat ATI-jev Radeon Mobility. Ta procesor naj bi prvi uporabil Sony v svojih Vaio prenosnikih. Natančnih podatkov o procesorju še ni, saj je ATI z...

0 komentarjev

Delitev

Guru 3D - Tako kot je razdelila svojo MX družino, bo sedaj Nvidia razdelila svojo GO družino na dva dela. Kot veste, je GO mobilna verzija GeForce2 grafičnih čipov. Nvidia z vstopom na mobilni trg želela odtrgati kos ATI-jeve pogače, ki je bil do sedaj nesporni kralj mobilnih visokozmogljivih mobilnih grafičnih kartic. Pa si oglejmo Go družino:
  • GeForce 2 GO. Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 64bit DDR or 128bit SDR. Podpora za do 64MB RAM-a. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 200 (boljši del GO družine). Frekvenca čipa: 143MHz. Frekvenca pomnilnika: 166MHz. Do 32MB pomnilika. Širina vodila 2.7GB/s. Možnost zapolnjevanja 576Mtekslov/s.
  • GeForce 2 GO 100 (slabši del GO družine). Frekvenca čipa: 125MHz. Hitrost pomnilnika: 166MHz. Hitrost pomnilniškega vodila: 32bit DDR. Do 16MB pomnilnika. Širina vodila 1.3GB/s. Možnost zapolnjevanja 500Mteksolv/s.
Kot vidite, je Nvidia ugotovila, da bo raje prodajala malo manj...

0 komentarjev

SuperSavage

VIA Hardware - Mhja, ta S3 pa je res čuden. Prvo propadejo, pol jih kupi VIA, pol propade njihov grafični del in rečejo, da nas ne bodo več morili s svojimi podpovprečnimi grafikuljami, potem najavijo veliki comeback, sedaj pa razkrivajo svoje načrte na mobilnem področju. Za razliko od desktopa so na tem področju bili kar uspešni in njihove Savage IX/MX grafične so obvladovale dobršen del trga. No, v tem članku na VIA Hardware lahko zasledimo prve informacije o novem produktu, SuperSavagu. SuperSavage bo namenjen mobilnem področju, na katerem bo zamenjal svoje zastarele bratce in konkuriral GeForce Go in Radeon Mobilityu. Precej ambiciozen projekt, torej. Jaz raje ne bom nič komentiral, ker znam glede S3ja biti precej strupen (boleče izkušnje ), vi pa si kar oglejte članek, če vas zanima!

0 komentarjev

Novi GeForce2 Goji

Nvidia - Glede na to, da je začetno navdušenje nad GeForcom2 Go že precej zbledelo (za kar je zaslužen tudi ATI s svojim Radeon Mobilityem), je Nvidia morala ponuditi nekaj novega. Tako bosta kmalu na voljo dva nova člana GeForce2 Go familije, GeForce2 Go 100 (32 bitno DDR vodilo) in GeForce2 Go 200 (64 bitno DDR vodilo). Nova procesorja sta izboljšana predvsem v pogledu prenosljivosti, saj sta precej manjša, kot stari Go. Velikost samega čipa so namreč zmanjšali za kar 45%, s tem pa se je zmanjšala tudi poraba, ki tako znaša okoli 0.5W pri 1.575V. Čipa sta po drugih funkcijah popolnoma enaka kot stari Go, kar pomeni, da imata T&L enoto, sposobnost obdelave 17 milijonov trikotnikov na sekundo, zapolnjevalno hitrost 250 oziroma 286 milijonov pikslov in tako naprej. Vsekakor korak v pravo smer, toda Radeon Mobility je po mojem mnenju še vedno bolj privlačna opcija...

0 komentarjev

ATI pokazal zobe

več strani - ATI je danes po pričakovanjih najavil mobilnega Radeona oziroma Radeon Mobility. Sicer bi bolj ustrezno ime bilo Radeon VE Mobility, saj je novi čip sestavljen precej bolj podobno Radeonovem slabšem bratu z VE oznako. Tako je Radeon Mobility opremljen samo z enim renderirnim cevovodom ter je brez T&L enote. Kako pa se pol primerja z Nvidiinim GeForce2 Gojem, ki je glavna konkurenca? Zelo dobro, hvala . Najmočnejša stran novega ATIjevega mobilnega čipa je hitra pomnilniška povezava. Tako bodo Radeon Mobility čipi opremljeni z 8-16MB embedded 128 bitnega DDR SDRAMa, medtem ko uporablja GeForce2 Go 64 bitni SDRAM. Seveda ne smemo pozabiti niti na HyperZ tehnologijo in tako je povsem verjetno, da bo Radeon Mobility GeForca2 Go potolkel na celi črti. Še nekaj specifikacij:
  • 200MHz hitrost jedra/pomnilnika,
  • PIXEL TAPESTRY arhitektura,
  • 1 renderirni cevovod s tremi teksturirnimi enotami,
  • 8-16MB embedded DDR SDRAMa na 128 bitnem pomnilniškem vodilu,
  • do 48MB dodatnega zunanjega SDR/DDR DRAMa...

5 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar