»

Nova čipovja prihodnji mesec

DigiTimes - Svetovna izdelovalca čipovji za procesorje, tajvansko podjetje VIA ter SiS nameravata v svoji tržni borbi že prihodnji mesec izdati nova čipovja.

Za Penitume4 ima VIA pripravljene P4X600, P4M266A ter P4M400, ki bodo tako prva čipovja s podporo dvokanalnemu DDR pomnilniku. SiSov odgovor na omenjene nabore bo SiS655, ki bo prav tako podpiral dvokanalni DDR. Tudi na trgu AMDjevih K7 procesorjev se nam obetajo nova čipovja, zlasti po AMDjevem odlogu izdaje naslednje generacije procesorjev - K8. VIA nam bo ponudila KT400A čipovje, SiS pa nas bo razveselil s SiS746FX naborom.

O datumih in dobavljivosti še ni podatkov, govori se le, da bodo čipovja na voljo še pred božičem. Klik!

0 komentarjev

ATI P4 čipset konec leta?

Sillicon Strategies - ATI je v enem intervjuju napovedal, da bo do konca leta izdal nov čipset, ki bo imel integrirano grafično kartico. Sicer ATI ni uradno napovedal, da bo ta čipset podpiral P4 procesorje, vendar pa analitiki predvidevajo, da bo čipset podpiral dotične procesorje. Na začetku leta sta Intel in Ati sklenila pogodbo o uporabi licenčnih patentov, ki omogočajo integracijo grafike v Intelove čipsete. Vendar pa še ni znano ali bo ATI na trg poslal tako Southbridge kot tudi Northbridge čipovje. Samo čipovje naj bi podpiralo tudi nove 333 MHz DDR SDRAM (PC2700 Module). Vendar samo 64 bitno.

0 komentarjev

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

DDR in P4

X-Bit Labs - Kot že napovedano pred par dnevi, je SiS danes objavil prvo DDR čipovje za Pentium 4 procesorje. S tem je (z objavo vsaj) prehitel Vio in njeno P4X266 čipovje.
Čipovju je ime SiS645/SiS961 in se bo začelo razpošiljati že prihodnji mesec! Že zdaj so na voljo poskusni premerki (t.i. sample). Čipovje bo podpiralo 3 DIMM reže za 333 DDR SDRAM ali 266 DDR SDRAM ali PC 133 SDRAM. Pomnilnika bo lahko do 3 GB. Podprte bodo tehnologije in standardi: AGP4x, Fast Write, 5.1-kanalni 3D audio, high-speed data prenos, vgrajen 56K Modem, 10/100Mb Fast Ethernet, 1M/10M Home PNA in IDE ATA100/66/33. SiS961 je kot Southbridge imenovan MuTIOL Media I/O. MuTIOL Media I/O podpira prenos podatkov med SiS645 (Northbridge) in SiS961 (Southbridge) s hitrostjo 533MB na sekundo.
S tem nenadnim preobratom si je SiS zagotovil relativno velik kos tržišča na račun Vie. Če bo njegovo DDR čipovje za AMD procesorje (SiS735) tako uspešno kot obeta in bo SiS645/SiS961 izšel pravočasno, se nam obeta nova zveda na...

3 komentarji

ALi bo znižal cene svojim čipsetom za AMD procesorje

Tweakpc.de - ALi je napovedal, da bo v 3/4 leta močno znižal cene svojim čipsetom M1647 in M1649. S to potezo hoče doseči prevlado v Low-end tržišču. Tako naj bi videli osnovne plošče, za AMD procesorje, katerih cena naj bi znašala po komadu samo $50. Oba čipseta bosta morala tekmovati z KT266/ KT133x ter SiS735/SiS733 čipseti. Prav SiS se bo lahko pokazal pravi konkurent ALiju in še drugim proizvajalcem, saj so se njihova čipovja izkazala za zelo dobra in poceni.

1 komentar

Dobre novice

X-Bit Labs - Še pred izidom je SiS-ovo DDR čipovje SiS735 postalo zanimivo za računalničarje. Kaj bo šele, ko izide?
No, ne bo nam treba čakati dolgo, da bi ugotovili. SiS je namreč danes oznanil, da bo začel z masovno proizvodnjo čipovja. Kar je še lepše, že v avgustu ga bo začel razpošiljati proizvajalcem matičnih plošč. Ker pa še to ni dovolj, bodo prve SiS735 matične plošče dobavljive že istega meseca! To je na Japonskem in v Ameriki, seveda. Do nas bodo prišle verjetno proti koncu septembra, oziroma v sredini oktobra. Prve matične plošče na SiS735 bodo prišle iz Elitegroup-a, ASUS-a in Gigabyta.
SiS je zelo optimističen pri napovedih za prihodnost. Načrtuje namreč, da bo do konca leta s SiS735 (DDR) in SiS733 (PC133) osvojil 25% trga čipovij za AMD procesorje. Trenutno 90% trga nadzoruje VIA.

1 komentar

Tusi SiS sanja...

DigiTimes - Tudi tajvanski SiS, do sedaj najbolj poznan po svojih ne tako bleščečih veznih čipovjih, ima svoje sanje. Podjetje je napovedalo, da bo do konca tega leta zavzelo kar 15% tržni delež na področju grafičnih kartic. Prav tako napovedujejo, da bodo konec leta 2001 kar 70% njihovih proizvodnih zmogljivosti tvorili prav grafični čipi. Gre za zelo smele napovedi, še posebej ob veliki konkurenci na tržišču v tem trenutku, toda če vzamemo v zakup manjšo ponudbo na low-end tržišču (ki ga bo SiS nedvomno napadel) in dobre povezave z OEM partnerji, jim mogoče celo uspe.

0 komentarjev

Matrox na low-end trgu

Matrox - Čeprav se marsikateri privrženec Matroxa s tem ne bi strinjal, je podjetje uspešno predvsem na poslovnem in low-end tržišču. Na žalost, toda nikoli jim ni uspel veliki met na high-end igričarskem 3D področju. To potrjuje tudi zadnja njihova najava, po kateri njihova G200 MMS kartica doživlja zelo velik uspeh na poslovnem področju. V bistvu gre za precej unikatno kartuljo, ki lahko ima kar do štiri digitalne DVI izhode za monitor. Opremljena je z 8MB SGRAMa na izhod, kar pomeni 16MB za dual verzijo in 32MB za quad verzijo. No ja, verjetno je zadeva res uporabna za kakšno pisarno, toda jaz se zagotovo z njo ne bi spuščal v kakšno igranje Kvake3 ali UTja [:\\].

0 komentarjev