»

Isohunt že nazaj, sicer v neuradni različici

Slo-Tech - Kot smo pisali pred malo več kot tednom dni, sta se MPAA in Gary Fung nedavno dogovorila za zaprtje popularnega torrent iskalnika Isohunt. Fung je priklop na elektriko dokončno izklopil minulo sredo. Sedaj bi moral plačati še 110 milijonov dogovorjene odškodnine, vendar je seveda jasno, da MPAA tega denarja, tako kot ne onih 105 milijonov, ki jim jih je ob zaprtju obljubil LimeWire-ov avtor Mark Gorton, ne bo nikoli mogla izterjati. Znesek je bolj psihološke narave, se pravi, naj bi druge odvračal od podobnih podvigov.

Je pa še ena podobnost s primerom LimeWire. Njegova uporabniška...

9 komentarjev

LimeWire sklenil poravnavo za 105 milijonov dolarjev

CNet - Ustanovitelj LimeWira Mark Gorton je v svojem imenu in v imenu svojega podjetja sklenil poravnavo z ameriško cehovsko organizacijo glasbenikov RIAA v postopku pred sodiščem zaradi kršitve avtorskih pravic z razpečevanjem skladb prek programa LimeWire. Sodišče je lani v kazenskem postopku razsodilo, da se mora delovanje LimeWira ustaviti, letos pa se je začel še civilni postopek. Založbe so terjale plačilo odškodnine v višini od 400 do 75.000 milijard dolarjev (za primerjavo, ameriški bruto družbeni proizvod je manjši od 15.000 milijard dolarjev, sodišče pa je zahtevek označilo kot absurden), sedaj pa so dobile 105 milijonov dolarjev (ali 0,00014 odstotka najvišje zahtevane odškodnine).

Gorton pa ni nikakršen revež, ki...

9 komentarjev

CNET tožen zaradi ponujanja programa Limewira

Ars Technica - Producent in podjetnik Alki David, ki ima v lasti FilmOn, je uresničil lanske namere in vložil skupinsko tožbo zoper CNET zaradi "neposrednega sodelovanja v masovnem kršenju avtorskih pravic prek sistemov P2P, kakršen je Limewire, ki se uporabljajo za kopiranje in distribucijo skladb, filmov in drugih avtorsko zaščitenih del". Tožbi so se pridružili tudi nekateri izvajalci.

Srž problema je CNET-ova stran Download.com, kjer je bilo še do nedavnega moč dobiti priljubljenega odjemalca za P2P Limewire. Sama programska oprema za P2P ni ilegalna, so pa ponudniki lahko odgovorni, če uporabnike vzpodbujajo k rabi za ilegalne namene.

Ravno na to se sklicujejo tožniki, ki k tožbi prilagajo skrbno zbran kolaž posnetkov in zapisov s spletnih...

15 komentarjev

Založbe zahtevale za 75 bilijonov odškodnine od p2p ponudnika LimeWire

Slashdot - Maja lani je sodišče v skupni tožbi 13 glasbenih založnikov proti p2p ponudniku LimeWire izdalo delno sodbo, s katero je podjetje in njegovega družbenika Marka Gortona spoznalo kot odgovorna za kršitev avtorskih pravic. O višini odškodnine se bo odločalo posebej, in založbe so poprosile za kar 75.000 milijard ameriških dolarjev. Do zneska so prišli tako, da so ocenili število nezakonitih prenosov po LimeWire omrežju ter za vsak prenos zahtevali maksimalno odškodnino ($150.000,00). To je skupno škodo postavilo v razpon od 400 milijard pa do 75 bilijonov.

Sodnica je njihov zahtevek zavrnila...

35 komentarjev

LimeWire vstal od mrtvih

TorrentFreak - Konec preteklega meseca smo pisali, da so ameriška sodišča dokončno zapečatila usodo LimeWira. Ko so s sodno odredbo prepovedali vsako nadaljnje delovanje, se je zdelo, da je LimeWire odšel delat družbo Napsterju, a smo se zmotili. LimeWire je vnovič oživel.

Za zdaj neimenovana ekipa razvijalcev je prenovila odjemalca LimeWire 5.6 beta, ki je sedaj spet na voljo pod imenom LimeWire Pirate Edition (LPE). Odstranjene so bile vse reference na originalne strežnike, oddaljene nastavitve so onemogočene, orodna vrstica Ask je odstranjena, vse funkcije, ki so bile prej del LimeWira Pro, pa so sedaj na voljo vsem. Avtorji tudi trdijo, da v njem ni nobene škodljive programske opreme (spywara ali malwara)....

12 komentarjev

Konec LimeWira

Mike Gorton je z LimeWirom zaslužil milijone

CNet - Ameriška sodnica Kimba Wood je junija letos v nagli sodbi odločila, da LimeWire krši pravice, včeraj pa je zabila zadnji žebelj v njegovo krsto. Izdala je namreč sodno odredbo, da skrbniki storitve LimeWire onemogočijo "iskanje, prenašanje, nalaganje, izmenjevanje in distribucijo datotek", kot jih ponujajo funkcionalnosti LimeWira. To pomeni, da bo po 10 letih obstoja storitev LimeWire, ki se uporablja za deljenje datotek, bržkone dočakala svoj konec, kar so zapisali tudi na uradni strani.

Majhna ostalina LimeWira ostaja, a program nima več možnosti deljenja datotek. Kaj točno bo newyorško podjetje sedaj počelo, ostaja neznanka. Omenja se možnost, da bi v okviru...

60 komentarjev

RIAA terja zaprtje LimeWira

CNet - Ameriška organizacija RIAA, ki ščiti pravice glasbenikov in založnikov, je na zvezno sodišče v New Yorku naslovila zahtevo po zaprtju storitve LimeWire. Njeni odvetniki so v zahtevi sodišču zapisali, da z vsakim dnem obratovanja LimeWire nastaja škoda za tožnike, ki je ne morejo povrniti niti denarne odškodnine. Razsežnosti kršitev avtorskih pravic, ki jih povzroča LimeWire, so nepojmljive, dodajajo.

Sodnica Kimba Wood je prejšnji mesec v nagli sodbi (angl. summary judgment) odločila, da Lime Group, mati LimeWira, in ustanovitelj Mark Gorton...

24 komentarjev