»

Nokia Lumia 1520 prinaša 6-palčno diagonalo

The Verge - Na splet so pricurljale slike in podatki o prihajajoči Nokiini napravi, ki se bo imenovala Lumia 1520. Težko bi jo uvrstili med telefone ali tablice, saj s svojimi značilnostmi sodi nekam vmes, kar angleško govoreči označijo kot phablet ali tablefon v prostem prevodu. To oznako si je naprava s kodnim imenom Bandit prislužil predvsem z veliko diagonalo zaslona, ki meri kar šest palcev in zmore polno HD 1080p ločljivost.

V notranjosti bo tiktal štirijedrni procesor Snapdragon 800 z 2 GB pomnilnika in 32 GB kapacitete. Kamera bo imela 16 milijonov točk, kar je že na zgornji meji smiselnega....

46 komentarjev

CES: Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon

CNet - Na CES-u je Samsung pokazal upogljiv OLED-zaslon, ki je za razliko od ogromnih televizorjev druga skrajnost uporabe te tehnologije. Pokazali so zaslon z diagonalo okrog pet palcev, s čimer je prilagojen za pametne telefone. O upogljivih OLED-zaslonih smo sicer že pisali, in sicer o prototipu telefona s kanadske Queen's University in o upogljivem Sonyjevem zaslonu. Vseeno gre za bistveno razliko, saj je Samsung predstavil že skoraj gotov izdelek za množično proizvodnjo. In ko o neki stvari govori ogromno podjetje, pa četudi gre za prototip, je to vseeno bistveno bliže proizvodnji, kakor če jo predstavlja univerzitetni laboratorij.

Čeprav se nekateri ob omembi upogljivih...

25 komentarjev

Prototip upogljivega telefona

Slo-Tech - Raziskovalna skupina iz Human Media Laba na kanadski Queen's University pod vodstvom Roela Vertegaala je predstavila prototip novega upogljivega telefona, ki kot zaslon uporablja tehnologijo E-Ink. Poimenovali so PaperPhone in zmore vse, kar počnejo klasični pametni telefoni - kliče, predvaja glasbo, shranjuje podatke itn. Od njih ga ločita upogljivost in zaslon.

Naprava ima zaslon z E-Inkom s 3,74-palčno diagonalo, pod katerim je tiskano vezje z uporovnimi senzorji upogiba. Ti omogočajo krmiljenje naprave z zvijanjem, saj jo lahko naučimo, kako se odzive na različne vzorce upogibanja in zvijanja, medtem ko vgrajena Wacomova tablica omogoča tudi risanje. Ko z napravo ne rokujemo, zaslon ne porablja energije, kar je ena od odlik E-Inka....

26 komentarjev

Samsung predstavil nova Galaxy Taba

2 mm tanjši od predhodnika, le delček mm tanjši od iPad 2

vir: AnandTech
AnandTech - Poleg najave o uporabi enotnih polnilcev v ZDA je na konferenci CTIA prišlo še do predstavitve nekaterih novosti. Samsung je tako predstavil svoj par konkurentov na trgu tabličnih računalnikov Galaxy Tab, ki se bosta pridružila Motorolinemu Xoomu pri uporabi Androida v različici 3.0, bolje poznanega tudi pod imenom Honeycomb. Različici se bosta razlikovali predvsem v velikosti zaslona, saj se bo večja ponašala z 10,1-palčno diagonalo, medtem ko bo drugi Galaxy Tab za približno palec manjši z 8,9-palčno diagonalo, brez da bi to vplivalo na ločljivost 1280 x 800 pik. V primeru 10-palčnika gre pravzaprav za prenovljeno različico, ki prihaja kot odgovor na predstavitev iPad 2, saj sta oba novinca za delček milimetra tanjša od...

0 komentarjev

NOOKcolor predstavljen

NOOKkids na NOOKcolor prinaša pravljice, kar bo razveselilo predvsem otroke

vir: engadget
engadget - Pri Barnes & Noble, eni izmed največjih svetovnih knjigarn in družbi, ki drži petino trga s svojim e-bralnikom NOOK, so predstavili novo različico NOOK-a, poimenovano NOOKcolor, ki kot novost prinese barvni zaslon namesto e-inka, uporabljenega v prvem NOOK-u in največjem konkurentu, Amazonovemu Kindlu. Glavna prednost e-inka je sicer večja prijaznost očem pri branju, a pri B&N z NOOKcolor ne ciljajo zgolj na običajne bralce.

Barvni zaslon je namreč odličen za prikazovanje pravljic, ki jih bodo ponujali z novo storitvijo, NOOKkids. Ob splavitvi bodo sicer ponujali le 130 naslovov, a načrtujejo razširitev še pred koncem leta, ki bo številko podvojila. Pravljice ne bodo le v besedilu in slikah, temveč bodo kasneje prikazovale še...

15 komentarjev

Microsoft predstavil prilagodljivo LCD-tipkovnico

Gizmodo - Microsoftovi inženirji so predstavili prototip prilagodljive tipkovnice, kjer tipke niso statične, ampak izrisane na velikem na dotik občutljivem LCD-zaslonu. Očitno je, da so se zgledovali po Optimus Maximusu, ki trenutno stane slaba dva dolarska tisočaka. Za razliko od te tipkovnice, ki ima 113 majhnih programljivih zaslonov, je Microsoftova iz enega kosa. Spodnji del predstavljajo interaktivne tipke, zgornjega pa povsem nastavljiv pas za poljubne bližnice. Za zdaj smejo prototip uporabiti le študentje na UIST Student Innovation Contestu, kjer bodo tekmovali v izvirnosti uporabe tega izdelka.

45 komentarjev

Prenosnik za vsakega otroka na svetu

golem.de - MIT je, kot sem pisal že v temi Prototip notesnika za 19.900 SIT, danes predstavil prototip prenosnega mlinčka (računalnika), ki naj bi bil vreden pičlih 100 dolarjev. Zadeva je resnično podobna mlinčku, saj je za polnjenje baterij potrebno vrtenje ročice.


Iniciativi je ime One Laptop per Child in je del projekta OZN, s katerim poskušajo približati sodobne tehnologije otrokom, da bi se ti lahko spoznavali po celem svetu. Pred tremi dnevi se je projektu poskusil pridružiti še Apple - Steve Jobs je namreč za prenosnik ponudil brezplačno verzijo operacijskega sistema OS X, ponudba pa je bila s strani MIT zavrnjena, ker ne gre za odprtokodni sistem.

Kako...

62 komentarjev

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji